“Yoga är en work IN, inte en work OUT”

För ett och ett halvt år sedan bö1jade Emilia Löf Karlsson jobba med yoga på allvar och hon har redan gjort sig ett namn i yogavärlden. Nu har hon sina egna yogamattor, arrangerar yogaevenemang på Millesgården och runt om i Stockholm samt håller retreats på Gotland, i Schweiz och Italien.
Bland annat.

JAG BLIR MOTTAGEN med en varm kram av Emilia när hon öppnat dörren till villan i Sticklinge.
– Jag är så glad att vi äntligen ses, välkommen upp! Mötet innan drog ut lite på tiden,men du ska fa träffa två helt fantastiska människor!

När jag gått upp för den rödmålade trappan möts jag av varma färger och tända ljus överallt. Emilia presenterar mig och sitt andra besök för varandra. Emilias hund Fernando a.k.a “skuggan” lägger sig på golvet bredvid mig där jag slagit mig ner för att låta dem avsluta sitt möte utan att störa. Det går fort och vi sätter oss ner vid det robusta, runda köksbordet. Hennes telefon burrar, men det far vänta.

Väckarklockan ringer fem på morgonen hemma hos Emilia. Dags för en timme bara för henne själv. Den använder hon till yoga, lärande och till att sätta agendan for dagen.
– Det kan handla om allt från att medi­tera till att skriva i en bok hur jag vill att min dag ska vara. 20 minuter går åt till att jag lär mig något nytt, det kan vara ett Youtube-klipp, ett TED talk, en forskningsrapport eller att jag helt enkelt läser Svenska Dagbladet.

Just den här dagen när vi ses har hon gjort solhälsningar, mediterat en kvart och läst ur boken “Lita till din inre kraft” av Gabrielle Bernstein.

ATT PRAKTISERA YOGA började Emilia med för 15 år sedan när hon var gravid med sin förstfödda, Nova.
– Det var från början ett sätt för mig att landa och ett sätt att påminna mig om att gå inåt men som sedan växte till att bli en livsstil. Och nu även en karriär vid sidan av mitt “vanliga jobb”. Det är sådan jag är – när jag märker att det finns nya sätt att skapa, utveckla och förädla så måste jag göra det.

Förra året kom Emilia hem från Bali där hon varit för att färska upp sin yoga­lärarutbildning. I samma veva började. hennes egendesignade yogamatta att ta form.
– Mattorna som fanns på marknaden var inte good enough tyckte jag. Det finns två sätt att leva sitt liv. Antingen klagar du, eller så löser du det. Jag valde att lösa det och skapade en matta med en historia. Min matta har en lotusblomma som motiv. De växer ur gyttja genom vatten och inte förrän de når ytan så blommar de. Det är samma sak med oss människor – vi kan stå i gyttja, men om vi kämpar och drivs av rätt saker så når vi ytan och då kan vi blomma. Fjärilarna på mattan står för att vi alla är puppor tills vi ger oss själva värme och kärlek, först då kan vi spräcka skalet på puppan och flyga hur långt som helst.

MATTORNA ANVÄNDER EMILIA på alla sina yogaevent, tanken bakom det är att hon vill ge människor en helhetsupplevelse. Ett av hennes mest välbesökta event är det hon håller på Millesgården, som förra året gick för slutsålda hus. Milles­gården har en alldeles speciell plats i Emilias hjärta.

– När jag var liten tillbringade jag mycket tid där, jag hade en lärare som var god vän med Carl Milles fru och fick därför en fantastisk inblick i Carl Milles vision om Millesgården och vad han ville göra med platsen. Han hade en stark kärlek till Medelhavet och till Lidingö, det är något vi har gemensamt.

I hela sitt liv har Emilia återvänt till Millesgården, hon lekte där som barn tillsammans med sin mormor. Det var dit hon gick när hon fick sitt hjärta krossat första gången, och det var dit hon gick när hon fick veta att hon var gravid. Sedan med sina egna barn.
– Killarna som äger Millesgårdens lanthandel är tre duktiga kockar som jag alltid tyckt mycket om. När de för ett år sedan ändrade hela sitt matkoncept till vegetariskt och veganskt frågade jag om vi inte kunde hitta ett koncept tillsam­mans. Millesgården är mindrömplats på jorden!

Tillsammans paketerade de ett koncept – Silent Mindful Yoga & Winebrunch. Emilia står för yogamattorna och en klass på 60 minuter där de går igenom kroppen med Silent Yoga, som Emilia är ensam i Sverige om att erbjuda. Alla har trådlösa lurar där man hör musik och Emilias röst. Efter klassen bjuds man upp på en makalös vinbrunch på Millesgårdens lanthandel. Förra året var de fyra eventen helt slutsålda – med väntelista. På Mors dag den 26 maj går startskottet för årets tre tillfällen.

Emilia brukar säga att hon vänder sig till icke-yogisar, och menar att yoga är bra för alla, oavsett bakgrund och erfarenhet.

– Många tror att man ska se ut eller röra sig på ett visst sätt. Det är bara bull­sh it som västvärlden har adresserat. Jag brukar säga att yoga är en work in, inte en work out. Att kliva upp på mattan är steg ett, vad du gör på mattan är inte lika viktigt.

HON UNDERVISAR OFTA i jeans, med pop­musik och visar tre till fyra olika positio­ner där hon alltid gör den lättaste själv. Under passet pratar hon, ofta om att det inte är prestationen som räknas.

– Det handlar inte om att man ska nå tårna, det är resan till målet som räknas. Om vi inte har en stabil grund att stå på så faller vi.

När Emilia pratar om detta slås jag av hur engagerad hon är, på riktigt. Hon känns genuin. Äkta. Hon pratar om vikten av att själv ta ansvar för sitt liv, och om att se till att må bra.

– Vi har alla varit med om tuffa, sorgliga och smärtsamma saker, men det är så mycket bättre om vi kan acceptera dem istället för att använda erfarenheten som ursäkter till varför vi mår som vi gör eller agerar som vi gör. Vi kan planera en framtid men vi kan också bli påkörda av en buss imorgon och då spelar det ingen roll hur mycket vi har oroat oss över hur mycket vi har pensionssparat eller att barnen ska komma iväg till skolan. Börja med dig själv – vem är du? Vem vill du vara?

Under livet har Emilia flera gånger bli­vit ifrågasatt. “Varför är du så glad?” har hon bland annat rare höra. Hon har även fatt kommentarer om att hon haft för högklackade skor i sammanhang någon inte ryckt att det passat.

– Det är ju osäkra olyckliga människor som frågar och kommenterar så. Idag när folk är elaka eller säger syrliga kommen­tarer till mig så är jag inte mottaglig. Inget kommer åt mig för det är mitt för­bannade ansvar i det här livet att sprida ljus och då accepterar jag bara ljus in.

Och nog sprider hon ljus alltid. Jag går ifrån vårt möte full av inspiration och positiv energi!

EMILIA LÖF KARLSSON

ÅLDER:35

FAMILJ: Man Lasee, barnen Nova 14 och Leaon 12år.

AKTUELL: Retreats i Verbier och Italien, girlpowerhelg på Gotland. Designar yogamattor, vattenflaskar och smycken. Skriver på sin första bok. Sponsornsvarig för Sveriges största kvinnliga podcast Wahlgren och Wistam, kommunikations- och sponsoransvarig för Pernilla Wahlgren samt sajtansvarig för bloggportalen Pernillas värld

FAVORITPLATS PÅ LIDINGÖ: Millesgården, brunch på Millesgårdens lanthandle, Långängen