”VARJE DATOR SOM SKROTAS ÄR ETT MISSLYCKANDE”

Med sin affärsidé Reinventing IT vill det Täbybaserade företaget Inrego skapa kretslopp mot en bättre framtid. Idén bygger på en cirkulär modell där de köper in IT utrustning som inte längre används – ofta från företag och större organisationer – och därefter säljs vidare.

TEXT OCH FOTO: CAROLINE TÖNNIES

INREGO TESTAR, UPPGRADERAR, rekonditionerar och säljer IT produkter vidare till slutanvändare som inte kräver den allra senaste modellen av exempelvis en dator, mobil, bildskärm eller surfplatta. Att göra bra för världen och plånboken är företagets fokus.
– Att köpa en rekonditionerad produkt av oss ska kännas bra för världen, plånboken och magkänslan. En win –win –win helt enkelt, berättar Mattias Aronsson, vd på Inrego Norden, när vi ses i lokalerna på Kemistvägen i Täby. där de mest hamnade av ren slump men har sedan dess fått fin hjälp av kommunen plus att flera anställda bor i norrort. Inrego omsätter en bit över 400 miljoner, har 180 anställda och hanterar årligen över 350 000 datorer, mobiler, surfplattor och bildskärmar.
De flesta av produkterna som Inrego säljer, med minst ett års garanti, är mellan ett till fyra år gamla.

– För den priskänslige finns även möjligheten att köpa produkter av lite sämre skick men fortfarande med samma funktionalitet och garanti. Precis som när de startade sin idé och resa för 25 år sedan i Lund – att hitta datorer hos lokala företag, fräscha upp och sedan sälja vidare till ”fattiga studenter” – är grundidén densamma, men ambitionen har nu flyttats och den högsta drömmen för Inrego är nu att maximera återanvändningen och ge alla människor i värld-en tillgång till IT utrustning så de kan utveckla sig själva och sin omgivning.
– Att få företag eller större organisationer att återanvända istället för att åter-vinna sin utrustning är ett jobb som för oss pågår hela tiden. Det finns fortfarande ett högt andrahandsvärde för IT produkter som är cirka tre år gamla, förklarar Mattias Aronsson.

ALLA PRODUKTER SOM kommer till test-anläggningen i Täby är dock inte topp-fräscha, vissa kan i många fall anses som skrot, men i stället för att kassera plockar Inrego ut komponenter och bygger ihop en dator eller telefon från kanske tre defekta.
– Äldre modeller har givetvis ett lägre värde, men med vårt stora internationella kontaktnät (över 90 länder) kan vi exportera fungerande IT produkter till återförsäljare. Ofta till länder med lägre välstånd som i sin tur säljer produkterna till bland annat skolor i Östeuropa.
 Sverige är generellt framstående inom IT och teknik jämfört med många andra länder i Europa och hållbarhetsperspektivet i återanvändningskedjan är betydelsefull.

– Den stora klimatpåverkan gällande IT produkter sker vid tillverkningen. Varje IT produkt som återanvänds betyder i det större perspektivet att en ny produkt inte behöver tillverkas. Kan vi förlänga livet på produkter som normalt hade återvunnits efter tre år med ytterligare lika många år – och i bästa fall efter dessa tre år återta produkterna igen för att exportera till andra länder – är den cirkulära cirkeln sluten, menar Mattias.

Med 25 års erfarenhet och pionjärer inom just återanvändning av IT tänker de nu satsa vidare.
– Självklart är vi övertygade om att den cirkulära ekonomin är här för att stanna och kompletterar mycket väl mot den linjära ekonomin i IT branschen. Men mycket arbete kvarstår, bland annat en högre kännedom om möjligheterna för företag att återlämna eller köpa sina IT produkter via oss.

INREGO MENAR ATT
även ett större engagemang från politiskt håll skulle gynna den cirkulära ekonomin i stort genom andra skattesatser för dessa produkter och tjänster, alternativt ett lagförande om att produkter inte får skrotas före tre års användning.
– Möjligheterna är oändliga och vi känner också att samhället har mognat kraftigt i dessa frågor senaste åren, i synnerhet jämfört med för 25 år sedan, vilket vi ser som något väldigt positivt.

 De vill att alla ska få tillgång till IT på ett hållbart sätt.
– Ja, det är vårt mål! Vi har alltid en högre efterfrågan på rekonditionerade IT produkter än vad tillgången erbjuder. Vi vet att det finns massor av produkter där ute, både i Sverige och utomlands, och med vår hjälp skulle dessa kunna hamna hos en annan användare som kan fortsätta bruka produkten ytterligare en massa år, avslutar Mattias Aronsson på Inrego.

MATTIAS ARONSSON

BOR: Vallentuna

FAMILJ: Fästmö och två barn.

YRKE: IT återanvändare

DRÖM: Att Sverige blir det första landet i världen att leva helt cirkulärt.

INTRESSEN: Retrospel, träning, vänner och familj.