TRE GENERATIONER FRÄLSTA I DANS

På Laisings dansinstitut jobbar Emmy och Linette som danslärare. Dansskolan drivs av deras mamma Louise, också danslärare på skolan, och startades från början av den äldsta i generationen, mormor Annie Laising. För 60 år sedan slog hon upp portarna till sin egna dansskola, och än idag håller hon dansklass en dag i veckan.

OUICK OUICK, SLOW. Ouick quick, slow” Annies röst instruerar gruppen i danssalen på Laisings dansinstitut. Tio damer är de till antalet, alla 70 plus. De svävar fram över golvet i graciösa rörelser. Annie är klädd i rött, med svarta dansskor på fötterna. En av damerna har en t-shirt med texten “Laisings” på ryggen, en annan är iklädd tunna strumpbyxor och finskor. Den äldsta är 88 år.

– Vi är privilegierade som har den här dansklassen att gå till!

Det är en av damerna som kommit fram till mig för att uttrycka sin glädje.

“Upp med huvudet flickor! Vad är det ni letar efter på golvet?” En orkesterversion av Pretty Woman hörs ur högtalarna följt av Edelweiss. Dagens lektion bjuder på engelsk vals, slow foxtrot och rumba. Höfterna vickar, alla har ett leende på läpparna.

Annie har hunnit bli 80 år gammal. Hon är uppvuxen i Danmark och kom till Sverige som 20-åring 1958. Hennes pappa var pressfotograf och hade fått jobb och tjänstebostad i Roslags Näsby. Annie hade vid den tidpunkten rest runt som artist sedan hon var tolv år gammal tillsammans med sin lillasyster, ett akrobatiskt team och en levande orkester. De uppträdde runt om i Europa och gick samtidigt i skolor över hela Europa, skolplikten kallade. Annie lärde sig både engelska, tyska och spanska utöver sitt modersmål danska.

– Vi hade en väldigt spännande och udda barndom. Det är jag väldigt glad för. Mamma reste med oss överallt och pappa hälsade ofta på.

När familjen kom till Sverige kände sig Annie klar med sitt resande. Hon hade läst till danslärare och när hennes mamma berättade att det fanns en sällskapslokal för uthyrning gjorde Annie slag i saken och hyrde den. Tillsammans med ett tryckeri togs en broschyr fram, som Annie och hennes pappa delade ut. Det gav snabbt resultat och skolan kom fort igång.

När Annies dotter Louise föddes några år senare anställde hon danslärare till skolan som sakta växte sig större.

LOUISE VAR INTE mer än två och ett halvt år när hon tog sina första danssteg. Uppväxten på dansskolan gjorde att hon blev mer och mer passionerad för dansen. Turerna gick fram och tillbaka med funderingar om vad hon “ville bli”, men till slut bestämde hon sig, i början av 90-talet, att satsa helhjärtat på dansen. Hon hade då undervisat på Laisings i åtta år och även hunnit ta dansexamen. 1994 tog hon över dansskolan, ett roligt men också väldigt tufft jobb väntade.

– Emellanåt tänkte jag att jag inte fixade detta längre. Vissa terminer undervisade jag 38 klasser i veckan. Utöver det hade jag ju allt det administrativa, och så skötte jag all städning själv. Jag låg dagligen på golvet och skurade. Stundtals var jag inne på att sälja företaget och var riktigt nära vid ett tillfälle. Istället blev det så att vi byggde ut 2004, och det gav mig en nytändning som fortfarande inte har stannat upp. Redan innan Louise tog över dansskolan hade mamma Annie börjat dra sig tillbaka. Hon hade fått problem med knäna och tog paus från undervisningen. Det visade sig bli ett långt uppehåll, men 25 år senare var knäna bra och Annie blev sugen på att återigen undervisa i dans. Hon kom tillbaka till Laisings där nu även barnbarnen Emmy och Linette hade börjat undervisa i jazz och disco.

– Jag har tittat på mina barnbarn när de undervisar. De är jätteduktiga, tydliga och bestämda. Ingen av eleverna pratar på deras lektioner, det har jag sett.
Annies ögon avslöjar att hon är mycket stolt.
– Dans har alltid varit ett sätt för mig att koppla bort från vardagen, en plats där man inte behöver tänka eller prestera för att göra någon annan nöjd, säger Linette.

Emmy känner likadant.
– Eftersom jag har dansat så länge jag minns, betyder dans väldigt mycket för mig. Så mycket att jag inte skulle kunna tänka mig att inte dansa. Dans är ett sätt för mig att rensa huvudet och få använda min energi till något vettigt, dans får mig helt enkelt att må så mycket bättre.

Det finns en tävlingsverksamhet på skolan. Man kan tävla i disco, hip hop, modern dans, jazz och pardans. Både Emmy och Linette har bland annat representerat Sveriges landslag under VM 2014 i jazzdans.

VARJE VÅR OCH varje jul har dansskolan tio shower på Tibble Teater. Alla elever är med, på scenen står allt från treåringar till damerna 70 plus, eller “flickorna” som Annie kallar dem.

På Laisings kan man vara nybörjare från två års ålder till 70 plus. Här finns olika nivåer och det finns grupper som passar alla.

Dans ger en fin gemenskap. Även om man dansar solo så är ju alla glada, man smittar av sig. Forskning visar att dans gör oss lyckliga, och att det är bra för hälsan. Det är som att slå två flugor i en smäll, säger Louise.

– Dans för mig är en livsstil. Den innefattar glädje och ut­trycksmöjligheter, säger Annie.

Genom åren har hon undervisat i ballroom dancing som består av fem danser – engelsk vals, slowfox, Ouick step, wienervals o tango. Hon har även undervisat i de latinska danserna rumba, samba, cha cha, jive och pasodoble.

LAISINGS DANSKOLA

Fr.v Lousie Laising Norström, Annie Lasising, Emmy Norström, Linette Norström

Lousise Laising Nordström

Ålder: 52 år

Bor: Sollentuna

Familj; Mannen Jerker 53 år, döttrarna Linette 21 år och Emmy 18 år.

Har danset sedan: Två års ålder.

Favoritdans: Alla pardanser.

Intressen: Dans, all sorts träning, yoga, sticka, läsa böcker, människor och djur

Annie Laising

Ålder: 80 år

Bor: Täby

Familj; Särbo Ture 95 år, dotter Louise, svärson Jerker, barnbarnen Markus, Linette och Emmy

Har danset sedan: Två och ett halvt års ålder.

Favoritdans: Rumba.

Intressen: Dans, balett, gå på dansföreställningar, lösa korsord, umgås med god vänner.

 

Emmy Nordström

Ålder: 18 år

Har danset sedan: Tre års ålder.

Favoritdans: Konstnärlig dans och hip hop.

Intressen: Dans och träning.

Annie Laising

Ålder: 21 år

Har danset sedan: Tre års ålder

Favoritdans: Lyrisk jazz.

Intressen: Allt där man får vara kreativ – dans, mode, desicg osh skriva

TEXT: ELIN BISANDER  /  FOTO: GUSTAV KAISER