Trädgårdsliv ger Bindefeld ny energi

På röda mattan har Micael Bindefeld mött upp celebriteter av en mängd olika slag och han har många gånger kallats Sveriges bästa festfixare där PR, premiärer och galor varit arbetsdag och vardag. Med sommarhuset i Aspvik utökades livspaletten och han fann sin plats på jorden där både liv och växtkraft får ny energi.

TEXT: CAROLINE TÖNNIES | FOTO: GUSTAV KAISER

FRISÖR, FESTFIXARE och strategisk kommunikatör – Micael Bindefelds kreativa yrkesbana har varit spikrak och han har därmed haft den stora lyckan att få arbeta med det han älskar i hela 35 års tid. Med ett brett och färgstarkt kontaktnät började han, istället för att läsa juridik på universitetet, göra sin grej, det vill säga ordna event och fester som alla imponerats av och talat om i decennier.
– Även om mina föräldrar gärna sett att jag blivit advokat blev de ändå med tiden oerhört stolta över mig när de såg hur väl jag lyckats, säger Micael när vi talas vid en dag i oktober.

FESTERNA HAR ALLTID varit ett sätt för Micael att kommunicera budskap. Genom olika PR och event har det vid varje tillfälle funnits en underton i det han skapat samt ett tydligt fo-kus – att stärka uppdragsgivarens varumärke. Kunderna blev snabbt varse och fascinerade över den medfödda känslan för det skrivna ordet, hans sociala talang och det att kunna skapa en energigivande blandning av
intressanta människor.
– Jag får fortfarande en kick av att arrangera stora sammankomster där budskap och produkt får det genomslag och spridning uppdragsgivaren önskar.

PRECIS SOM FÖR SÅ många andra företag har även Micaels event och PR – byrå påverkats av Covid-19 pandemin. Det ena av företagets två ben – eventavdelningen – har av naturliga pandemiorsaker drabbats av en nedgång men i stället har man gjort en omstrukturering under 2020, minskat i personalantal, och haft en uppgång på PR-avdelningen.
Som en konsekvens av pandemin har sommarbostaden i Aspvik här på Värmdö varit den perfekta tillflyktsorten.
– Ja, på grund av Covid-19 pandemin har vi vistats här på Aspvik från mars till september, vilket vi upplevt som oerhört fint. Så vack-ert att få möjlighet att följa årstiderna och naturens gång, något som naturligtvis även varit uppskattat och lärorikt både för vår son Simeon, 4, och hans katter Isaac och Caesar.

MICAEL OCH MANNEN i hans liv, Nicklas Sigurdsson, 52, marknadschef på Stim, letade länge sommarhus och fann, för nu tjugo år sedan, till sist sitt Aspvik.
– Det känns som om trädgården och huset alltid varit i familjens ägo. Det finns möjlighet att bo året om men vi använder det i huvudsak som sommarbostad. Det är verkligen min egen plats på jorden, jag har själv skapat trädgården och platsen efter mina egna visioner men jag har också skapat en enorm koppling till närområdet här på Värmdö. Det är här jag hör hemma, konstaterar Micael.

PÅ DEN 8 000 KVADRATMETER stora tomten finns, förutom den magnifika trädgården, ett boningshus, byggt 1937, på över hundra kvadrat ritat av Ragnar Östberg (arkitekten till Stockholms stadshus). Här finns även ett gästhus, Nickebo, och så har Simeon sin alldeles egen lekstuga på cirka tio kvadrat.
 Micael har alltså på egen hand skapat sin trädgård med en omfattande mängd egna favoritblommor som exempelvis pelargoner, dahlior och hortensior men även så pass många fler sorter att det räckt till en fantas-tiskt vacker bok ”Min trädgård är en fest” där läsaren får möjlighet att inspireras och im-poneras av Micaels storslagna trädgårds- och kokkonster. Även tv-programmet ”Fest hos Bindefeld” som visades på kanal 5, spelades in i samma trädgård och där syns även den vackra servisen ”Aspvik” för första gången.
– Trädgårdsarbetet är för mig som att vara i en egen liten bubbla för en tid – här får jag ny energi – lite som djuphavsdykning som jag och Nicklas ägnade oss åt tidigare. Fascinationen med just trädgård är att det är ett ständigt lärande. En stor del av tjusningen med själva trädgårdsarbetet är att skörda, tillaga och sen avnjuta allt tillsammans med familj och vänner. Vetskapen om att alla råvaror är egenodlade känns förstås också väldigt bra.

NÄRHETEN TILL OCH FRÅN storstadslivet, och där familjens andra boende på Öster-malm, är något de verkligen uppskattar.
– Det tar oss knappt en halvtimme att komma ut hit till Aspviks fantastiska miljö omgärdat av skog, vatten, ängar och hästhagar.

VÄRMDÖ TYCKER HAN dessutom har en gedigen infrastruktur. Endast minuters avstånd till vårdcentral, apotek och kan-ske det viktigaste av allt för Micael, nära till Plantagen.
– Ha, ha! Ja, det kan faktiskt hända att jag åker till Plantagen flera gånger om dagen under sommarsäsongen. Tvåav mina andra absoluta favoriter här på Värmdö är Delselius bageri och Matvaru-fabriken i Gustavsbergs hamn. Han uppskattar även att åka till Värmdö musteri som han tycker är enormt skickliga entreprenörer.
– De har lyckats fantastiskt bra utifrån att de har en så pass relativt smal produkt. Jag tycker de är jätteduktiga! Visste du förresten att blåbärsskalen i Delselius blåbärsbröd kommer från bären som använts i musteriets blåbärsdryck, frågar Micael spontant.

FAMILJEN LEVER ETT fullgott liv här på Värmdö och under pandemiåret har de i stort sett endast pendlat till stan för att skjutsa sonen Simeon till förskolan. Micael upplever att han är otroligt privilegierad som kan leva som han gör samt få arbeta med något han verkligen älskar och kan.
– För mig är min profession inte bara ett jobb, jag har väldigt roligt också. Jag har alltid gillat att arbeta med ord, färg och kommunikation och att blanda människor är fortfarande lika fascinerande. 35 år efter allt tog fart känner jag att mitt arbete är precis lika roligt och inspirerande som när jag började, avslutar Micael Bindefeld.

MICAEL BINDEFELD

FÖDD: 1959
FAMILJ: Min man Nicklas, vår son Simeon, katterna Isaac och Caesar.
SOMMARBOSTAD: Aspvik, Värmdö samt familjegård i Lönneberga, Småland.
YRKE: Eventarrangör, PR konsult och instagrammare: @micaelbindefeld.
DRÖMMAR:
”De flesta har jag förverkligat!”
AKTUELL: Ja, alltid! Nu presenterar jag delar av en inredningskollektion ”House of Aspvik” som går i stil med min servis ”Aspvik”, designad av mig för Fyrklövern.
INTRESSEN: Trädgård, resor, släktforskning, dukning och porslin som jag samlar på från olika delar av världen. Djuphavsdykning.
MAT: Älskar att laga mat där det israeliska köket inspirerar mest just nu. En mix av Medel-havet och Nordafrika.
FAVORITER I TRÄDGÅRDEN: Krusbär och rabarber. Till chutneys, marmelader och pajer.