Tillbaka till naturen

Elegans och hållbarhet går som en sober tråd hos Antonia Stackelberg - från hemmet till modemärket Santosh, som fokuserar på Kashmir och har uppmärksan1mats av några av världens mest fashionabla kvinnor. Den självupplärda klädentreprenören bjöd in oss till sitt nya familjehus på Lidingö.

DET VAR UNDER en resa till Indien som systrarna Helena och Antonia Stackelberg träffade Santosh, en charmerande taxichaufför som de bestämde att de skulle uppkalla sitt klädmärke efter. För åtta år sedan uppfyllde de sin framtidsplan, och i dag är Santosh ett kashmir­märke som fokuserar på prima material, minimalistiska snitt och tidlösa plagg av finaste kvalitet. Antonia har ett alldeles särskilt öga för inredningsdetaljerna som förgyller vardagslivet. Hemmet på Lidingö omfattar onekligen olika estetiska världar, med Skandinaviens jordnära färger som stilmässigt facit. Krämfärgade mattor, stickade kashmirfiltar och fårskinnsfällar harmonierar med hennes vurm för vintagemöbler och konstverk av Kain Tapper och Outi Heiskanen. Sedan var det den där litografin av Mao signerad Andy Warhol, som med sina klara färger pockar på uppmärksamheten.
– Någonstans måste man ju kompromissa, min mans syster såg tydligen ut som Mao när hon var liten, tavlan är en gåva från Nicolas farmor. Det har tagit lite tid att vänja sig vid att ha Mao i huset, men nu tycker jag att den är ganska rolig.

DET BLIR INTE ALLTID som man har tänkt sig. Nej livet har sina outgrundliga vägar, och ibland glider man bara med som på ett bananskal. Som när Antonia flyttade hem till Finland från London. Hon hade gjort slut med sin brittiska pojkvän och sagt upp sig från PR-jobb på Burberry för att börja om på ny kula, hon öppnade livsstilsbutiken Nomad i Helsingfors med storasystern och numera Affärspartnern Helena. Det var på en inspirationsresa till Indien som de lärde känna chauffören Santosh, resten är historia.
– Många tror att namnet Santosh rymmer något budskap men det bara klingar vackert i våra öron.

ANTONIA TRÄFFADE SIN svenska man på ett bröllop i Italien i samma veva som hon flyttade till Finland. Det var en blixsnabb förälskelse som mynnade ut till familjeliv på Lidingö, med hus och hund.
– Vi gifte oss och fick barn ganska snabbt, det föll sig ganska naturligt att jag återigen packade kappsäcken och flyttade till Sverige. Jag uppskattar verkligen Lidingös närhet till skog och vatten, det är så nära Helsingfors kustlinje och öppna hav som jag kan komma. Vi spenderar väldige mycket tid hemma, det blir väl lätt så när man har två små barn. Det är så härligt att ungarna kan springa fritt på gräsmattan. För mig är det en terapeutisk återhämtning att dona med växter och blommor i trädgården. Vi tar även långa promenader runt Kottlasjön eller till Lillängen. Jag tycker att det är väldigt roingivande och tidseffektivt att jobba hemifrån. Förut jobbade jag i stan men numera älskar jag att sitta vid skrivbordet hemma och blicka ut över skogsland­skapen. Naturen är en stor inspirations­källa for mig.

STEGET FRÅN BUTIKSÄGARE till egen produktion var inte så tillspetsat.
– Vi letade efter en kashmirsjal med hög kvalité till ett rimligt pris, men vi kunde inte finna sjalen som motsvarade vår inre synbild. Tack vare mina tidigare jobb i modebranschen så hade jag en del kontakter med fabriker och leverantörer. Vi kom i kontakt med ännu en man som hette Santosh, den här gången i Nepal. Sedan var bollen i rullning och vi började producera sjalar i tre olika färger under namnet … Santosh.

Idag säljs deras exklusiva egendesignade kashmirplagg i arton europeiska städer. Bland annat har superstjärnan Caroline Winberg stått modell for heta fotografen Johnny Kangasniemi när deras kollektion skulle plåtas, och framgångarna har inte låtit vänta på sig.
– Jag var inte alls beredd på att vi skulle växa så snabbt, försäljningen ökade chock­artat efter att stilikonen Olivia Palermo bar vår Milan-tröja i offentligheten ljus. Det är helt fantastiske att så många uppskattar vår modedesign som har sitt rotfäste från barndomens Finland.

År det inte svårt att vara egenföretagare och mamma till två små barn?
– Självklart är det tufft ibland, och visst har man dåligt samvete för att man inte alltid är helt närvarande till hundra procent. Livet är en enda stor planeringsfest, jag har tur som får så mycket hjälp och stöttning av min man, utan honom hade det aldrig gått. Visst funderar man ibland på vad man håller på med, det är inte en stabil stig att vandra på om man säger så, men det är väldige spännande. Numera har jag datafria dagar då jag helt och fulle ut fokuserar på barnen. Jag har ju aldrig varit riktigt mammaledig, det är omöjligt när man driver eget. Men att flytta ut till ön har gjort underverk för hela familjen, vi är harmoniska och glada.

ANTONIA HAR INTE gått någon designutbildning men de är uppvuxna i en familj där deras mamma och mormor stickade koftor, filtar och raggsockor. Hon smeker handen över en gråvit randig pläd som tjänstgör som överkast i sovrummet.
– Mamma har stickat pläden. För oss är det viktigt med det oförädlade, vi hyser stor respekt för naturen. Santosh är ett starkt värdestyrt företag och vi vill växa på ett hållbart sätt. Jag har även börjat jobba lite med tyger, det är superroligt att designa gardiner.

Antonia berättar att hon fick fria tyglar att inreda Lidingövillan när de flyttade från stan. Det kändes helt naturligt att lämna storstadens brus för fågelkvitter och morgonkaffe i gräset.
– Vi satsar mycket på hemmet, jag kan inte ha något hemma som ögat inte tillåter. Det är angeläget for oss att vistas i en vilsam miljö där vi kan stänga dörren och fly från vardagens krav.

Lite som deras koftor med andra ord – vilsamma och som att omslutas i en egen värld. På Lidingö

ANTONIAS FAVORITER

Promenad

Små skogsstigar runt Kottlasjön.

Bok

Alex Schulmans "Bränn alla min brev"

Ledig dag

Vi har gärna vänner över på middag, och så försöker jag få in ett träningspass eller en härlig promenad.

Årstid

Jag älskar den grönskande våren, alltid lika ijuvllgt efter en lång och grå vinter.

Senaste resa

Till Mongoliet utan familjen för att ta fram nya samples. besöka vår fabrik, herdarna och getterna.

TEXT: NADYA GRUNER I FOTO, GUSTAV KAISER