Största drömmen är att sälja ut en hel arena

Drömmen för Sofia Sjöstrand är att livnära sig helt på musik, och hon verkar vara på rätt väg. I November blev hon klar med tre års musikstudier på BIMM i London och har nyligen släppt sin andra singel.

SOM TREÅRING FLYTTADE Sofia ifrån sin födelsestad London för en uppväxt i Danderyd. Redan på förskolan var hon med på uppvisningar och i mellanstadiet gick hon musikklasser på Ytterbyskolan och Näsbydalsskolan.  Uppmuntran och stöd för Sofias musikintresse fanns det ett överflöd av hemma.
– Mamma älskar att sjunga och har alltid varit väldigt upp­muntrande och velat att vi ska kunna spela något instrument. När jag sa att jag ville gå i musikklass så tyckte hon att det var självklart och såg till att jag lärde mig att ta bussen dit. Även pappa har varit jättestöttande med allt, ja hela min familj faktiskt. Min mormor var mitt största fan när hon levde. Hon kom på alla mina föreställningar och frågade alltid efter filmer från uppträdanden jag gjort.

Samtidigt har Sofia känt en ärlighet från hela familjen, som har fört henne framåt.
– Jag har ju vetat att de alltid varit på min sida, att jag inte behövt kämpa EMOT dem eller så. När de varit ärliga och sagt att något varit mindre bra har jag kunnat ta till mig det och på så vis utvecklas.
Parallellt med musiken lade hon mycket tid på ett annat stort intresse under sina uppväxtår – alpinskidåkning.
– Jag brukade tävla i alpinskidåkning på kvällarna. På väg upp i liften brukade jag sjunga, men när jag sjöng medan jag körde i banan sa tränarna ibland till mig att jag fick sluta.

Skidåkandet fick ett abrupt slut när Sofia skadade sig. Valet blev enkelt – hon bestämde sig för att det var musiken hon skulle satsa på. Under gymnasietiden på Kulturama blev det ännu tydligare att hon verkligen gjort rätt val. Flyttlasset till London gick strax efter studenten och där började hon för första gången i sitt Iiv att skriva låtar på riktigt.
– Innan dess skrev jag mest dikter och hittade på melodier, men det blev aldrig riktigt något. Alla möten med musikmän­niskor jag träffat och inspirerats av här har gjort att jag börjat skriva musik på riktigt.

NU HAR SOFIA bott i London i tre år och det verkar som hon kommit för att stanna. Hon har precis tagit examen på BIMM
–    British and lrish Modern Music lnstitute på utbildningen “Popular music performance and vocals”.
–    London har verkligen blivit hemma nu, jag har mina producenter och de flesta kontakterna här och har verkligen stadgat mig. På sikt kanske jag bor både i Sverige och Eng­land, jag har ju dubbelt medborgarskap eftersom jag är född i England.

Hon bor tillsammans med två sångerskor och en gitarrist i sydvästra London. Sambos som inspirerar och hjälper till att utveckla varandra.
– Vi sjunger hela tiden och spelar och övar. Ibland hör man någon som gör något riktigt bra, och när någon har problem så kan vi tipsa varandra. Vi vet alla hur svårt det är att komma in i branschen och är oerhört positiva och upplyftande gent· emot varandra.

Framgångarna har inte låtit vänta på sig, ungefär sam­tidigt som Sofia blev klar med sina musikstudier släppte hon i november sin första singel – Trouble.
– Det är en danslåt som beskriver början på en relation, innan du verkligen vet om den kommer att leda någonstans, när du befinner dig på en plats där allt känns nytt och spän· nande, berättar hon.
Sin senaste låt har hon skrivit helt själv, både text och melodi i samarbete med en producent. Can·t move heter den och släpptes i slutet av januari.
– Can·t move är en mycket mörkare låt som jag skrev när jag gick igenom en tung period i livet. Jag gick igenom saker som var utom min kontroll. Den handlar om känslan av att man är fast i sitt eget huvud och det känns som man inte kan röra sig framåt, precis som låten heter. Man blir helt enkelt paralyserad av alla överväldigande känslor. Att skriva den här låten var som en slags terapi som hjälpte mig att gå vidare. Om man har gått igenom en kris så hoppas jag att låten ska kunna hjälpa andra att gå vidare. Kanske någon känner samma sak som jag gjorde och kan få hjälp av låten, det är min förhoppning.

Dagarna i Sofias liv fylls av sång och musik på alla tänk­bara sätt. När hon inte skriver låtar eller spelar in i studio hoppar hon in som session singer, samarbetar med DJ’s, sjunger på bröllop, restauranger och pubar. Dessutom är hon mentor åt de nya eleverna på skolan.

VIika artister Inspireras du av?
– Flera olika och på olika sätt. Jag blir inspirerad av Billy Eilish och hennes låtar. Min senaste låt är lite åt “Billie Eilish-hållet”. En annan person som jag ser upp till är Dua Lipa, hon känns väldigt ärlig och personlig. Jag älskar Freddy Mercurys scen­närvaro Och så inspireras jag väldigt mycket av Zara Larsson eftersom hon är en svensk artist som visat att det går i det klimat musikbranschen har idag. I övrigt inspireras jag av så mycket olika saker hela tiden, det kan vara en så enkel sak som att titta ut genom fönstret och se människor leva sitt vardagsliv.

Vad har du för framtldsdrömmar?
– Får jag drömma helt och hållet vill jag livnära mig helt på musik. Jag älskar att spela på festivaler, ju större desto bättre. Största drömmen är att sälja ut en hel arena … Globen i Sverige, 02 eller Wembley i England.

SOFIA SJÖSTRAND

ARTISTNAMN: Sofia Strand.

ÅLDER: 23 år.

BOR: Balham, London.

UPPVÅXT: Danderyd.

FAMILJ:
Mamma Birgitta, pappa Fredrik, lillebror Oscar och storasyster Katarina.

FAVORITPLATS I DANDERYD:
Djursholmsstallet, promenad­vägen utmed Edsviken.

SOFIAS MUSIK:
Elektronisk pop, ganska personlig – hon är med och skriver alla låtar själv.

TEXT: ELIN BISANDER  /  FOTO: GUSTAF KAISER