Second hand i första hand

Camilla Läckberg, Frida Fahrman och Alex Schulman är några av de kändisar som väljer att sälja sina avlagda kläder på Used By. En second hand-butik på nätet grundad av entreprenören och Värmdöbon Elin Ryer. - Second hand är den nya tidens mode, säger Elin.

DET VAR NÄR ELIN var mammaledig från sitt jobb som presschef på Svensk Tenn som tanken på att starta eget började gro. Av både Svenskt Tenn och Stockholms Auktionsverk, där hon jobbat förut, hade hon lärt sig mycket om miljö, hållbarhet och second hand och det var inom dem områdena hon ville fortsätta verka.
– Min pappa är en av grundarna till klädföretaget Odd Molly och jag har sett stora klädproduktioner som inte blivit sålda. Så jag började fundera på iden att starta en second hand-butik, fast på nätet då det här var i en tid när nätshopparna växte rejält, berättar Elin.

SAGT OCH GJORT. Året därpå, år 2014, grundade Elin företaget Used By. I början åkte hon runt till vänner och bekanta, gick igenom deras garderober och sålde de kläder som de inte längre använde. Som den PR-människa hon är hade Elin också ett gediget kontaktnät som hon drog nytta av. Däribland en hel del kändisar, där Camilla Läckberg var en av dem som ville samarbeta med företaget.
– Hon fotade de kläder hon ville sälja, la upp bilderna på sajten och skänkte sen vinsten till Barncancerfonden. Det här var såklart bra PR för både henne och Used By. Det blev en spin-off-effekt och fler kändisar började ringa.

IDAG SÄLJER KÄNDISAR som Alexandra Pascalidou, Martina Bonnier, Hannah Widell, Alex Schulman och Pingis Hede­nius sina kläder på Used By. Men vem är drömkändisen?
– Zlatan! Förutom att han är en bra förebild är han en kille. Idag är det fram­förallt kvinnor som säljer och köper second hand och det skulle vara roligt om fler killar blev intresserade, säger Elin.

KÄNDISARNA MÅ VARA en viktig del i PR­-arbetet samtidigt som de är den minsta delen. Den största delen är privatpersoner som säljer och köper av varandra.
– Säljaren kan sen välja om pengarna ska sättas in på kontot eller skänkas till välgörenhet.
Elin själv har valt att arbeta med Stock­holms Stadsmisson. Inte bara för det vik­tiga arbete de utför utan också för att de kläder, skor och andra varor som inte går att sälja på Used By går till Stockholms Stadsmissions secondhand-butiker och till deras remake textilproduktion.
– För mig är det viktigt att ombesörja alla kläder ända till slutledet.

IDÉN ATT SÄLJA second hand på nätet tror hon stenhårt på. Dels för att intresset för second hand ökar, dels för att second hand är en given del av modebranschen som i framtiden kommer omsätta mer än vanlig retail, tror Elin.
– Alla inom klädbranschen vill jobba mer med hållbart och cirkulär mode. På den senaste Elle-galan var dresscoden hållbart och alltfler företag, som Hennes & Mauritz, har valt att starta egna platt­formar där de säljer second hand.

ELIN AR FÖDD I en entreprenörfamilj. För­utom att hennes pappa var med och grundade Odd Molly startade han också restaurang East på Stureplan. Idag äger familjen både Fjäderholmarnas krog och Hotell Fjällgården i Åre.
– Jag har leve med entreprenörskap hela mitt liv. Så för mig vore det nästan konstigt att inte jobba med det, säger Elin och skrattar.

Vad är det bästa mad ditt jobb?
– Jag älskar verkligen att bygga företag, men nu gör jag samtidigt något bra inom hållbarhet, miljötänk och välgörenhet.

Vad värdesätter du mest?
– Flexibiliteten. Att jag kan vara med mina barn när de behöver mig och att välja att jobba var och när jag vill.

Och vilken är framtidsdrömmen för ditt företag
– Att Used By ska bli det naturliga stället att gå till för second hand och outlet.

ELINS 5 BÄSTA TIPS TILL DEN SOM VILL STARTA EGET:

1.
Satsa på en business som du tror på och jobba stenhårt.
2.
Ta kontakt med ditt nätverk.
3.
Ta hjälp av dina förebilder och fråga! Det är dem som redan gjort resan som du ska ringa upp och fråga om hjälp.
4.
Ta inte “No for an answer”.
5.
Ha tålamod, det tar tid att bygga en business.

TEXT OCH FOTO: FRIDA LENHOLM