Olof Stenhammar fann fast mark på Värmdö

Olof Stenhammar gick från entreprenörskapande inom finansvärlden och steget vidare till besöksnäringen. På boplatsen Värmdö har han sedan 1989 ägt och drivit populära Siggesta Gård där covid –19 pandemin i år överraskat på flera olika sätt.

TEXT: CAROLINE TÖNNIES | FOTO: GUSTAV KAISER

HAN ÄR FÖDD I FINSPÅNG men sedan många år bosatt här på Värmdö. Entreprenören, lantbrukaren och affärsmannen Olof Stenhammar, 79, har hunnit med åtskilligt genom livet. 1984 startade han världens första elektroniska och privata börs i Stockholm – Optionsmäklarna. Något som till en början togs emot med en viss misstänksamhet, men när det visade sig att allt var i sin ordning växte bolaget snabbt och tog efter en tid över Stockholmsbörsen och försökte faktiskt även köpa Londonbörsen. Bolaget bytte 2008 namn till OMX och såldes sedan till amerikanska Nasdaq för, på den tiden, astronomiska summan 32 miljarder kronor. Därefter hade han olika vd–poster inom näringslivet och inför OS 2004 var Olof vd för kampanjen om att få arrangera spelen i Stockholm. Man skulle kunna beskriva det som att entreprenörsnerven är en del av Olof Stenhammars dna – viljan och den genetiska koden finns att förändra och våga ta steget ut i det okända. Från börsens hetluft tog han alltså 1989 klivet in i besöksnäringen och Siggesta Gård, där året 2020 varit något av en paradoxal överraskning.
– Ja, i slutet av mars trodde vi att vi kanske skulle tvingas stänga. Påsken blev dock helt oväntat fullbokad och så har det i stort sett varit hela sommaren. Juli månad bjöd på ett otroligt rekord med nästan dubblat antal besökare jämfört med tidigare rekord vi upplevt, berättar Olof Stenhammar när vi möts upp på Siggesta Gård.

FAMILJER HAR BOTT HÄR veckor i stöten och Siggesta Gård har erbjudit sådant som människor och främst familjer tycks längtat efter i tider som skakat om i tillvaron.
– Vi erbjuder våra besökare ett förstklassigt boende, meningsfull sysselsättning för barnen och god mat. Och framförallt verkar det som att många velat komma bort från stadslivet och trängseln där.

Några spännande och intressanta nyheter nu inför höst och vinter?
– Siggesta Gård har skapat stor Coronasäkerhet med klart avskilda miljöer för både konfererande och inkvartering. Lämpligt för konferenser upp till cirka 50 personer, vilket ju även gäller för privata fester och högtider, säger Olof.

HÖSTEN HAR BÖRJAT skapligt. Konferensbokningen ser lovande ut men det är för tidigt att dra några slutsatser, menar han. Under normala förhållanden, det vill säga icke Coronatider, tar vi emot gäster för konferenser och fester med upp till över 500 deltagare, så det här året skiljer sig en aning från tidigare år.

Berätta om entreprenören i dig, vad är drivkraften?
– En okänd entreprenörsnerv började spöka i mitt huvud under min studietid i Lund på 60- och 70-talet. Jag ville finna någon egen verksamhet som jag kunde livnära mig på, vet faktiskt inte var det kom ifrån. Jag hade i och för sig sålt jul-granar i Norrköping några år i slutet
på 50-talet men så i Lund startade jag dels en reseverksamhet för resor till Åre, som var helt misslyckad, samt Sveriges första bolag för försäljning av swimmingpools. Den sistnämnda lyckades jag försörja mig på under mina åtta år i Lund, minns Olof.

EFTER ETT PAR ÅR som börsmäklare i USA vände Olof Stenhammar hemåt och bör-jade arbeta inom Bonnierkoncernen tills han efter åtta år fick sparken därifrån.
– Jag var då vice vd för hela Bonnier-koncernen. Utan jobb var jag ju sedan tvungen att hitta på något nytt och ett regelrätt jobb kändes inte aktuellt. Då tog entreprenörsnerven tag i mig igen och jag grundade OM Optionsmäklarna, som sedermera alltså fick namnet OMX, vilket blev världens första privatägda, vinstdrivande och elektroniska börs som för-ändrade synen på hur kapitalmarknader ägdes och organiserades över hela världen.

Hur ser du på entreprenörskapet och verksamheten här på Värmdö?
– Med våra uppemot 140 000 besökare årligen är Siggesta Gård en av Värmdös största turistattraktioner. Det här året ser dessutom ut att ekonomiskt bli vårt bästa och vägen till lönsamhet kommer allt närmare. För mig personligen har dock alla positiva reaktioner om Siggesta Gård, som jag glädjande nog ofta får höra, betytt betydligt mer än kravet på lönsamhet.

FRAMTIDEN FÖR Siggesta Gård och livet på Värmdö är att växa sig än större.
– Nu har vi 39 förstklassiga rum med över 90 bäddar. Vi håller precis på att avsluta detaljplanerna för arbetet med Värmdö kommun för det framtida Sig2esta Gård där vi får möjlighet att utöka hotellet stegvis med ytterligare 80 rum och med uppåt 180 bäddar.

Varför valde du just Värmdö som din bas?
– Jag är ju en bondgrabb med rötterna i Östergötland men mina föräldrar tvingades dessvärre sälja föräldragården på grund av ekonomiska skäl och orsaker. Något jag naturligtvis upplevde som mycket smärtsamt och någonstans satte det sig i ryggmärgen på mig. Någon gång längs livets väg hoppades jag få råd att köpa en gård, det skulle vara det första att köpa, en egen gård för att få fast mark under fötterna igen.

NÅGOT SOM OCKSÅ inträffade 1988, då han köpte Norrnäs gård här på Värmdö.
– Att det blev Värmdö var en ren slump. Läget i skärgården hjälpte till eftersom jag varit sjöburen i många år. Efter en tid här fick jag också möjligheten att förvärva både Siggesta Gård och Söder-näs gårdar och jag har verkligen kommit att älska Värmdö, som ju erbjuder det lantliga livet nära naturen och samtidigt närheten till storstaden. Värmdö är navet i vår fantastiska svenska skärgård, anser jag, avrundar Olof Stenhammar

OLOF STENHAMMAR

FAMILJ: Hustru Inger, barnen Charlotte och Mathias samt sex barnbarn

BOR: Värmdö

YRKE: Entreprenör, bonde

DRÖM: Att IFK Norrköping vinner allsvenskan.

INTRESSEN: Familjen. Skog och mark.