Mode & Hållbarhet i Fokus

Som medgrundare till landets ledande modeuse House Of Dagmar fylls hennes dagar av design och hållbarhetsfrågor i centrum av Stockholms modevärld. Samtidigt ger den rofyllda familjevillan i Stocksund en behövd kontrast. Kristina Tjäder vet att framgång bottnar i balans. där tjusningen att ge sig ut på ikänt vatten skänker himmelsskriande energi

KRISTINA VÅXTE UPP  i ett entteprenörs­hushåll i ett litet villasamhälle på halvön Näset utanför Göteborg. Mamma var lärare i näringslära, pappa drev eget företag. Redan under barndomen började hennes fascination för arkitektur och design men blommade ut på riktigt när hon och systrarna utforskade den tjusande modevärlden via mormor Dagmars mo­demagasin, och senare bestämde sig för att starta modeföretaget under namnet Dagmar. Resten är historia. De mode­riktiga stickade klädesplaggen i ull är för evigt förknippade med Sveriges främ- sta modesystrar Kristina Tjäder, Karin Söderlind och Sofia Wallenstam, samt en numera rikskänd mormor Dagmar som var sömmerska och en stor förebild för systrarna att driva företag inom mode. Sedan starten 2005 har de haft som mål att omfatta en hållbar produktion, deras meritlista och utmärkelser är lång som en arm, själv är Kristina mest stolt över att vara en klimatkämpe.

– Vi måste stå upp för miljön, vår bransch står för nästan åtta procent av det globala klimatavtrycket vilket känns förfärligt. Hela modellen är gammal modig och vi tillsammans med andra varumärken måste göra allt som står i vår makt för att bryta den negativa trenden. Dagmar vill minska användningen av fossila bränslen, mängden nyproducerat material och återanvända och återvinna så mycket som det bara går. Vårt mål är att kunden ska kunna bära våra kläder med gott samvete. Vi tar ett stort miljöansvar, som skapar förutsättningar och framåttö­relse varje dag. Jag behöver framåtrörelse och utveckling, både i sinnet och på skiss­bordet när jag designar. Våra kollektioner är tidlösa med skarpa, nästan skulpturala uttryck som håller länge.

Hur tänker du själv kring hållbarhet i vardag1llvet?
– Jag är av uppfattningen att om alla en­gagerar sig så gör det faktiskt stor skill­nad. Man kan ta bussen istället för att köra bil, minska matsvinnet, bojkotta plast, och handla vintage. Men var och en måste hitta sin egen väg till en grönare vardag som funkar, det viktigaste är att man gör något!
Hållbarhet löper som en röd tråd ge­nom hela samtalet, och det märks att hon är stolt över deras nylansering av en hang­tag som heter “Good Choice” som ska hjälpa kunden att göra klimat-smartare val. Bolaget är också med i flera utveck­lingsprojekt som bland annat går ur på att lära sig mer om hur man återvinner kläder och hur man skulle kunna tillverka tyg av skogsråvara på ett miljövänligt sätt. Kristina berättar att hon alltid dragits till platser med nära koppling till naturen men att det var slumpen som avgjorde flytten till Stocksund.
– Vi bodde tillfälligt i Göteborg när vi köpte huset i Danderyd, då hade vi precis fatt vårt första barn och tyckte att Stock­sund verkade härligt med dess närhet till vatten och grönska men ändå inte alltför långt bort från storstadspulsen. Som göteborgare kände vi ingen när vi flyttade hit, men vi hade turen att lära känna många fina vänner via vår dotters dagis, vänner som vi fortfarande umgås med. Mitt hem är verkligen min borg, jag har alltid jobbat väldigt mycket och det var viktigt för mig att skapa ett hem där jag kan tanka energi och umgås med vänner och familj. Jag älskar trädgårdarbete och att se hur saker växer fram ur jorden. Jag ser till att ha nya gröna projekt varje vår, någon gång ska jag skaffa mig ett växthus och odla massor med goda växter som man kan äta.

“Jag är lite av en kvalitets­ nörd och går verkligen  igång på material och  modeller som är både  starka i formspråk och gjorda i material som  håller över tiden.”
kan tanka energi och umgås med vänner och familj. Jag älskar trädgårdarbete och att se hur saker växer fram ur jorden. Jag ser till att ha nya gröna projekt varje vår, någon gång ska jag skaffa mig ett växthus och odla massor med goda växter som man kan äta.

ÄVEN GRÖNSKAN fortsätter innanför väg­garna, naturen är ett genomgående inslag i inredningen, och man kan ana en viss fäbless för exklusiv design.
– Jag är lite av en kvalitetsnörd och går verkligen igång på material och model­ler som är både starka i formspråk och gjorda i material som håller över tiden, hållbarhet är otroligt viktigt för mig. När vi köpte huset för 17 år sedan såg det ut som en sommarstuga och ingen såg någon potential vare sig i huset eller tomten. Vi trivdes väldigt bra och istället för att flytta till större bestämde vi oss för att bygga ut. Målsättningen var att bygga så “grönt” som möjligt och att bara göra några justeringar. Det slutade i ett i stort sett helt nytt hus med bara två väggar och en öppen spis som fick vara kvar från det gamla huset. Idag har vi ett hus i 4 plan, med en fantastisk takhöjd. Det bästa av allt är att vi i store sett förbrukar samma mängd energi idag som förut, och då är huset nästan dubbelt så stort.
Hemma hos en kläddesigner finns det så klare en massa fantastiska kläder och accessoarer, genom hela livet har Kristina samlat på sig vackra saker.
– Eftersom jag alltid har jobbat med kläder är det något jag har i överflöd, och då brukar jag ändå rensa ut mina garderober och vår walk in closet. Min man far tyvärr inte lika mycket utrymme.

Vad Inspireras du själv av I dag  – stllmässigt och llvsstllsmässigt?
– Just nu är jag otroligt inspirerad av skulpturer och trämöbler i organiska former, jag gillar att utveckla gränslandet mellan mode och möbler. Jag har alltid gillat mode för det är ett sätt att uttrycka sig, jag intresserar mig för människor och fascineras av olikheter. Det är mycket mer intressant när någon går sin egen väg än bara följer strömmen. Med tiden har jag kommit att utveckla ett starkt intresse för form och material och dras mer och mer åt inredning och möbler. En stol, till exempel har ofta ett mycket längre liv än ett klädesplagg.

Hur balanserar du ditt privatliv och In­tressen med en framgångsrik karriär?
– Jag tror på balans! Jag fick en gång ett klokt råd av föreståndaren på dagiset där våra barn gick, hon sade: “Kristina, det är bättre att du jobbar lite till så att du hin­ner bli fårdig med det som måste göras, på eftermiddagarna har vi det lugnt och mysigt här. Vi läser och bakar. När du sedan kommer och härntar barnen kan du ägna all din uppmärksamhet till dem och inte jobba.” Jag har genom åren lärt mig att inte göra allt på samma gång utan hellre göra en sak i taget. Då blir resulta­tet kvalitet istället för kvantitet.

Hur ser en vanlig helg ut för er?
– Fredagskvällarna spenderar vi helst hemma, för att tillsammans äta en god middag och prata igenom veckan som har gått. Våra tjejer är 14 och 18 år så de brukar vilja träffa kompisar efteråt. Jag och Mikael kan sitta kvar vid matbordet och prata i timmar. Vi har en stående ten­nistid klockan åtta på lördagsmorgonen vilket alltid känns helt galet när klockan ringer, men när vi väl är på banan älskar vi det! Ibland kör vi till och med dubbel med några vänner och tar en väl förtjänad kaffe och croissant på Gateau efteråt. På söndagarna sover vi ut och äter en lång frukost tillsammans. Lyckan är total när hela familjen ligger på vardagsrumsgolvet och gosar med vår hund efteråt.

På frågan var hennes “mode-mod” kommer Ifrån, och om det är viktigt  att vara viktig, svarar Kristina:
– Vad är viktigt? Något som är viktigt för en person kanske är helt oviktigt för någon annan, det som är viktigt för mig är att vara ärlig mot mig själv och att jag kan lära mig av både framgångar och motgångar men också att kunna känna glädje och stolthet. I grund och botten är jag oerhört nyfiken och gillar att skapa och tänja på gränser. Att ge mig ut på okänt vatten ger en enorm energi.

CHRISTINAS FAVORITER

Det här gör Jag när Jag är ledig:
Så fort tillfälle erbjuds letar jag efter inspirerande konst och vintagemöbler.

"Final Fantasy" av Slrjo Papp.

Senast lästa bok: Läser alltid flera parallellt beroende på humör, just nu läser jag; “En halv gul sol” av Chima­manda Ngozo Adichie, “The leading brain” av Friederike Fabritius och Hans
W. Hageman samt “The subtile art of not giving a fuck” av Mark Manson.

Favoritstad: Paris

Frukostvana:
Helst börjar jag med te, grapefrukt och ägg och sedan kaffe och croissant

Favoritpryl i hemmet: Vår kökssoffa av Mario Bellini, en vintage i brun plysch från 70-talet.

TEXT: NADJA GRUNER  /  FOTO: GUSTAF KAISER