“Min dröm var en djup och raspig röst”

Hon ville bli jazzsångerska redan som tioåring och har inte vikit en tum från den drömmen sedan dess. 20 år senare går Lovisa Jennervall från klarhet till klarhet på den svenska jazzscenen, både som soloartist och med albumaktuella bandet Ellas Kapell.

Din fascination för jazz har följt med sedan barnsben.
– Ja, det stämmer. Jag hade en förebild i min storasyster Linda som lyssnade på jazz samt sjöng själv och musik har alltid varit en självklar ingrediens i vår familj. Min pappa är pastor och både han och mamma har varit körledare, så det blev mycket körsång för mig som liten.

Fanns det andra tidiga inspirationskällor?
– Dels hade jag ett samlingsalbum med Ella Fitzgerald som jag älskade. Men det var framför allt Claes Jansons platta ”All of me” som blev mitt första riktiga möte med jazzen. Skivan består av standards och när jag sjunger de låtarna i dag kan jag höra hans versioner i bakhuvudet.

Många anser att jazz är svårsmält. Hur kommer det sig tror du?
– Jag tror det handlar om en missuppfattning och ett slags generalisering. Ordet jazz för kanske tankarna till skrikiga trumpeter, stökigt komp och en melodi som lever sitt eget liv och inte går att följa. Och visst finns det jazz som är svår att ta till sig, även för mig, men musiken kan också var både lättlyssnad, vacker och melodiös. I Ellas Kapell försöker vi tillhöra den kategorin.

Vilken är den största svenska rösten inom den här genren just nu, enligt dig?
– Jag skulle säga Isabella Lundgren. Hon har blivit lite av en mentor för mig och har varit ett ovärderligt bollplank i arbetet med Ellas Kapells debutalbum. Isabellas musik är fantastisk, arrangemangen avskalade och rösten och texten bär varje låt på ett makalöst skickligt sätt. Amanda Ginsburg är en annan lysande sångerska. Hon producerar jazz på svenska och skriver texter som ingen annan.

Måste man ha en speciell röst för att lyckas på jazzscenen?
– Det handlar mer om uttryck och vad du gör med texten när du sjunger. Min dröm var länge att få en djup, raspig altröst med rökig barfeeling. Jag har inte det, men det fungerar ändå. Min största utmaning har varit att hitta min musikaliska identitet. Tidigare ville jag alltid ha den perfekta pitchen och klangen, men jag har börjat ta ut svängarna och vågar sjunga lite ”fulare” och ruffigare. Det gör inget om du siktar på en viss ton men hamnar lite snett, så länge du gör det med övertygelse och inlevelse.

Ditt band Ellas Kapell startade som ett Ella Fitzgerald-tributeband på musikhögskolan. Hur ser det ut framöver?
– Numera är Ella mest kvar i bandnamnet, vi spelar så mycket mer än hennes låtar. Tanken är att vi ska börja skriva eget material och utvecklas på scen i samband med livespelningar. Vi har spelat ihop oss som grupp och brukar säga att om inget dramatiskt inträffar så kommer vi fortsätta tillsammans hela livet.

Kan du leva på musiken?
– Inte ännu, jag går ju sista terminen på Musikhögskolan och kan därmed inte jobba heltid. Men jag tar så många bokningar som möjligt och under det senaste året har jag spelat extra mycket – jag hoppas innerligt att det fortsätter så.

Lovisa Jennervall

Ålder: Fyller 30 i maj

Familj: Mamma,pappa, fyra äldre syskon

Bor: Åkeshov uppvuxen i Härnösand och Göteborg

Gör: Frilansmusiker, sångerska i jazzkvartetten Ellas Kapell. Driver musikprojektet Lovisa Jennervall Wund Ensemble och Lovisa Jennervall Quartet samt medverkar i Stockholm Swingkollektiv. Går sista terminen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm inriktning jazz

Tidigare utbildningar: Donnergymnasiet i Göteborg. Jazzstudier vid Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa och Lunnevads folkhögskola utanför Linköping

Lyssnar gärna på: Jazz, pop, hiphop, americana och country

Lovisas jazziga favoriter

AMANDA GINSBURG – Sångerska som levererar jazz på svenska med lysande texter.
FAVORITLÅT: “Flykten från vardagen”.
TIGRAN HAMASYAN – Virtuos pianist som blandar jazz, minimalistiska kompositioner och armenisk folkmusik.
FAVORITLÅT: “Markos and Markos”.
ISABELLA LUNDGREN – Sveriges queen of jazz. Sångerska med ett uttryck som når in i själen.
FAVORITLÅT: “What you already are•.
JACOB COLLIER – Multiinstrumentalist och Youtube-fenomen som tagit världen med storm. Är som bäst i det mer avskalade. FAVORITLÅT: “Sky above”.
ESPERANZA SPALDING – Sångerska och Barack Obamas favoritmusiker. Jag föredrar de tidigare albumen.
FAVORITLÅT: “I know you know”.

Text och foto: Mia Wibacke Bornberger