Middag för minskat matsvinn

Vad är klimatsmart mat? Vilken mat ska vi äta mer av? Och vilken mat ska vi minska på? För att ta reda på det har vi träffat Vår Gårds kock, Karin Sundgren. Dessutom berättar hon för oss om middagskoncept "No Waste, Just Taste" och vilka som är hennes bästa tips för den som vill äta mer klimatsmart.

ENLIGT LIVSMEDELSVERKET kommer en fjärdedel av hushållets klimatpåverkan från maten, där kött är det livsmedel som påverkar miljön mest.
– Framförallt ska man minska på nöt­kött då korna släpper ifrån sig mycket metan som påverkar miljön negative, berättar Karin, när vi ses på mötesanlägg­ningen Vår Gård i Saltsjöbaden.
Men något köttförbud tror hon inte på, då det kan bli som ett “rött skynke” för folk. Däremot menar hon att vi, när vi vill äta kött, bör välja svenskt kött som allra helst är ekologiskt.

Försök att äta så närodlat som möjligt och i säsong för att minska på transpor­terna. I dag kan vi handla jordgubbar och sparris året om i affären, men vill vi vara mer klimatsmarta måste vi börja äta som vi gjorde förr i tiden. Då längtade vi efter juni när jordgubbarna kom och på söndagarna var det festligt för då hade vi söndagsstek, säger Karin.

DET ENKLASTE SÄTTET att klimatmaxa ma­ten är genom att äta mer vegetariskt. Och förutom att det är hälsosammare än kött är det också oftast billigare.
 – Här på Vår Gård är vi noga med att inte skriva ut ordet vegetariskt på menyn då det kan ha en negativ klang hos en del som inte tror att de kommer bli mätta på “gröna växter”. Vårt mål är att laga så god vegetarisk mat som möjligt och många av våra gäster som kanske varit lite skeptiska har efter måltiden sagt: “Wow, jag trodde aldrig det skulle vara så gott och att jag skulle bli så mätt.”

ETT ANNAT TIPS för att bli mer klimatsmart är, enligt Karin, att minska på matsvinnet.
– Vi slänger ofantligt mycket mat! En familj kan spara 3 000 till 6 000 kronor per år på att ta tillvara på den mat de köper. Ta exempelvis en örtväxt. Många plockar bort bladen och slänger sedan resten, men stjälkarna har jättemycket smak. Och blasten från en blomkål går lika bra att ha i en wook som vitkål eller spetskål. Själv spar jag alltid snuttarna från olika grönsaker i en låda i frysen, och när den är full gör jag en grönsaksbuljong.

KARIN LEVER SOM
hon lär, och begreppet Zero Waste – att slänga så lite som möjligt – är något hon anammat, inte bara hemma utan även på jobbet. Förra året kom hon, tillsammans med kollegan Karin Lind­berg, på iden till middagskonceptet “No Waste, Just Taste”. Ett koncept som går ut på att förvandla överblivna råvaror till en kulinarisk middag.

– Vi samarbetar med Coop i Or­minge och när vi har våra No Waste-middagar far vi hämta mat som de annars skulle ha kastat. Första gången var det så mycket mat att vi kunde laga en elva rätters meny till gästerna, istället för en fem rätters som vi hade planerat, skrattar hon.
Bland annat lagade de blancherad isbergssallad med brynt smör och rökta räkor, en sparriscappuccino och av gam­malt bröd och potatis gjorde de bröd­gnocchi som serverades med gammal värphöna och en sås gjort på tomat och rostad paprika.
– Och till efterrätt gjorde vi en jättegod mandarinsorbet av en låda mandariner. Det är en utmaning att bara använda de råvaror som finns. Samtidigt är det kreativt, och det är just det som gör att jag älskar mitt yrke, ler Karin.