Med kungligheter i fokus

Adrienne Bönnelyche har länge bevakat svenska och utländska kungligheter. När förfrågan kom om att vara med och skriva boken "Kungar och drottningar i Sverige", sa hon genast ja. Boken finns nu både på svenska, engelska och inom kort på tyska.

I MÅNGA ÅR har hon arbetat som reporter på Svensk Damtidning, och nu kan hon även titulera sig författare. Boken har fyra delar uppdelade på Sveriges historia, Sveriges regenter, Kungafamiljen och De kungliga slotten.  

– Boken är perfekt att ha liggande framme för gäster att bläddra i, och den är även fm att ge bort som present. För barn är den fantastisk bra som ett komplement till en lärobok i historia. Man lär dessutom känna vår kungafamilj väl. Det är ju lire exotiskt att vi har vårt kungahus i Sverige med alla väl bevarade traditioner, något som jag tror att många skulle tycka vore intressant att läsa mer om. När jag var i Båstad i somras såg jag boken i en butik och frågade vilka som visade intresse för den. Jag fick svaret att det var jättemånga tyskar som hade köpt boken.

Genom åren har Adrienne intervjuat alla i den svenska kungafamiljen men även kungligheter i andra länder i Europa. Ett fint minne har hon från ett besök på Amalienborgs slott i Köpenhamn.

– Jag var hembjuden till kungens kusin, prinsessan Benedikte av Danmark. Det var bara hon och jag i hennes våning, vi drack kaffe och hon berättade mycket om sin mamma, drottning Ingrid, som var dotter till svenska kronprinsen, sedermera kung Gustaf VI Adolf Det var både trevligt och intressant.

Har du någon favorit bland våra svenska kungligheter?

– Victoria! Hon har kämpat på med så mycket. Kronprinsessan är en god förebild för många kvinnor, och jag tror att hon blir en väldigt bra drottning. Jag tycker också att drottning Silvia är fantastisk och en perfekt representant för Sverige. Kung Carl Gustaf hade inte kunnat hitta en bättre kvinna. Drottningen är omtänksam och tar sig tid att tala med människor hon möter. Jag är även förtjust i prinsessan Leonore. Hon är så otroligt envis, busig och bångstyrig, vill aldrig sitta still. Hon är precis som mamma Madeleine var i samma ålder.

Vad är det mest annorlunda som hänt under din bevakning av kungafamiljen?

– En gång skulle jag filma ett bröllop och råkade bli inklämd bakom kronprinsessan Victoria och prins Daniel, som var gäster. Det resulterade i att jag stod och filmade enbart rakt in i prins Daniels öra. Han har ju humor och vände sig glatt om och frågade om det gick bra för mig, vilket var rätt så komiskt.

Adrienne är redan igång och skriver nästa bok, som beräknas komma våren 2020. Hon är hemlighetsfull och berättar inte vad boken ska handla om, mer än att det är en bok som många kommer att ha nytta av.

– Det finns ett tomrum som jag tänkte fylla, säger hon med glimten i ögat.

ADRIENNE BÖNNELYCHE

ÅLDER: 49 år.

BOR: Djursholm.

GÖR:
Reporter på Svensk Damtidning.

FAMILJ
: Tre barn, Sophie 22, Carl Johan 20
och Mim 16 samt särbon Fredrik.

AKTUELL:
Med boken Kungar och drottningar i Sverige.

INTRESSEN:

Golf, tennis och inredning.

TEXT: ELIN BISANDER  FOTO: GUSTAV KAISER