MED FOKUS PÅ AVKOPPLING

När jag kliver in i den lilla salongen Salt & Hav Spa i Enebyberg möts jag av ett lugn. Ljudet av vågor och måsar, tända levande ljus, framdukade fat med vindruvor, choklad och mandariner.

HÄR JOBBAR Anette Eriksson, auktoriserad hudvårds- och spaterapeut. På behandlingsmenyn finns minst tio saker jag vill prova på, för vem vill inte avnjuta en skön massage, få färre linjer och rynkor, hårlösa ben och superfräscha fötter? Efter en behandling med stamceller från rosenrot som fått verka i mitt ansikte, händer och dekolletage känner jag mig som en ny människa.

Varför kommer folk till Salt & Hav Spa?

– På ett större SPA blir man en i mängden men hos mig är det personligt. När man kommer hit möts man av den marina atmosfären med ljud, ljus, doft och avkopplande musik. Man får direkt en känsla av att det är dags för egen tid, känner lug­net och att man ska bli ompysslad. Det är också viktigt med värme för att få den ombonade känslan och kunna koppla av. Jag använder värmefilt, varma handdukar och arorna-oljan jag använder till massage är alltid varm.

Vilka behandlingar är populärast?

– Det skiljer sig lite åt beroende på vilken tid på året det är, men ansiktsbehandlingar, massage och ansiktsapparatur, till exempel Deepskin och NBE 3000 är väldigt omtyckta. NBE 3000 är en behandling där radiovågor slussar ner specialut­vecklade serum på djupet av huden som då återfuktas, blir mer elastisk och slät samt ökar cellförnyelsen. Deep Skin är en djuprengörande micropeeling som öppnar små mikrokana­ler i huden, även där slussas djupgående serum ner. Behand­lingen gör att porerna minskar, man får en jämnare hudton och mindre linjer.

Varför valde du att utbilda dig till auktoriserad hudvårds och spaterapeut?

– När jag var i 40-årsåldern kände jag att jag kom till ett vägskäl och ville göra något nytt. Valet var väldigt lätt för jag har alltid tyckt om att jobba med mina händer och med människor. Jag visste redan då att jag ville starta eget och då bestämde jag mig också för att studera till hudvårds- och spaterapeut. Jag gick en tvåårig utbildning på Hudvårdshögskolan på Kungs­holmen. Det kändes viktigt för mig att bli auktoriserad för att kunden ska känna sig trygg med att jag vet vad jag gör.

Varför är det viktigt med massage och ansiktsbehandlingar?

Vid massage frigörs vårt “lugn och ro-hormon” oxytocin. Blod­cirkulationen ökar, så även lymfcirkulationen. En anledning till huvudvärk kan vara spänningar i axlar och nacke. Vid massage mjukar man upp dessa muskler. Massage motverkar även stress.

När det gäller ansiktsbehandlingar kommer det alltifrån ton­åringar till kunder med mer mogen hud till mig. Det är viktigt att underhålla och förebygga, att ge huden fukt och näring. Dess­utom är det viktigt att anpassa produkterna efter våra olika års­tider, och att regelbundet gå på ansiktsbehandling.

Vad är det du tycker om med ditt yrke?

Mötet med människan framför allt. Jag tycker väldigt mycket om mina kunder. Miljön som jag skapat i salongen är väldigt harmonisk och mysig att jobba i. Jag träffar så många härliga människor. Det är roligt att dela med mig av mina kunskaper och ge tips och råd. Jag vill verkligen att mina kunder ska känna sig nöjda, det strävar jag alltid efter.

ANETTES 3 TIPS FÖR VINTERHUDEN

1. VID TORR VINTERHY
Huden i ansiktet är extra känslig under vinterhalvåret och blir ofta extra torr och fuktfattig, produktionen av det naturliga hudfettet som skyddar huden minskar. Det beror på alla temperaturväxlingarna mellan ett varmt och torrt inomhusklimat och den kyliga luften utomhus. Då är det bra att se över sin hudvårdsrutin.  Huden behöver både fukt och fett, man kan gärna använda en lite fetare rengöring som är mindre uttorkande. Smörj huden på morgonen med en extra vårdande fuktighetsbevarande kräm. För att förstärka skyddet kan man innan dagkrämen använda en ansiktsolja som går ner i huden och bevarar fukten och till kvällen en nattkräm. Bästa sättet för att en kräm ska gå ner i huden är att peela ansiktet 1 – 2 gånger i veckan för att få bort alla gamla hudceller, använd gärna en skonsam ansiktspeeling vintertid. För att få lyster
och näring till huden – lägg gärna en ansiktsmask en gång i veckan.

2. SOCKERSKRUBB MED EN DOFT AV JUL
Väldoftande och skonsam sockerskrubb för kroppen som tar bort alla gamla hudceller och gör din hud mjuk och len. Passar alla hudtyper.
2 dl strösocker
6 msk mandelolja
Eteriska oljar cirka 5-6 droppar av kanel, kryddnejlika och anis.

Blanda socker och mandelolja i en skål, droppa i de eteriska oljorna och rör runt, förvara kroppsskrubben i en glasburk.

Gör så här: Ta en handfull sockerskrubb, massera kroppen med cirklande rörelser på fuktad hud, skölj av och handduktstorka.

3. MILD ANSIKTSSKRUBB
Passar alla hudtyper.
2 msk Florsocker
1 msk Mandelolja
Cirka 2 droppar eterisk olja kanel (kan uteslutas).

Gör så här: Blanda florsocker och olja i en skål. Rengör ansiktet och massera sedan in skrubben medan ansiktet fortfarande
är fuktigt. Skrubba ansikte och hals med mjuka rörelser. Skölj av och handdukstorka.