Med en doft av hållbarhet

THE FRIENDLY HOME I HEMMESTA

För sju år sedan köpte makarna Catharina och Mats Kallert ett parti doftljus av en kvinna. Det blev början på en resa till deras miljövänliga företag The Friendly Home där de säljer doftljus och doftpinner med fokus på hållbarhet och kvalitét -Alla våra ljus är tillverkade för hand av vegetabiliska oljor, säger Vämrdöparet

DOFTER AV GRANSKOG, citrus zest och mild vanilj blan­das med varandra inne i The Friendly Homes lokal mitt emot Hem­mesta centrum. Hyllorna är fyllda med allehanda doftljus, doftpinnar och stearinljus. Här finns bland annat ljusen Blossom, Wood och Pine. Och såklart storsäljaren Fresh.
– Det doftar citrus, men inte överdrivet mycket vilket gör att även känsliga kan ha detta ljus, säger Catharina.
Dofterna varierar, men gemensamt för alla ljus är att de är tiUverkade av vegetabi­liskt vax. Vidare innehåller de såra giftiga kemikalier som möjligt, släpper inte ut föroreningar och brinner med en klar och fin låga.
– För oss är miljö och hållbarhet viktigt och det genomsyrar hela vår verksamhet. Och förutom att alla våra produkter är miljövän­liga går också våra glasbehåUare att återvinna och att återanvända, säger Catharina.

ALLA PRODUKTER tillverkas för hand i lokalen, från början till slut. De smälter  och tappar ljusvax i glasbehållare och sätter dit vekar. De häller upp oljor, viker boxar och klistrar på etiketter. När allt är klart paketeras varorna för transport till olika kunder. Just nu stundar en stor leverans till textilkedjan Hemtex.

-Vi var en av deras första doftleverantörer och nu ska de få en ny kollektion med doft­pinnar som ska ut i affären i vår, berättar Catharina

FÖR DE FÖRETAG SOM önskar doftpinnar och doftljus med specialdesignade etiketter av deras eget märke har paret Kallmert tjänsten Own collection, som är den andra delen av The Friendly Home. AIK och Lejondals Slott är ett par av kunderna där.

– Vi hjälper dem att ta fram en personlig och exklusiv doftprodukt – så kallat private label, förklarar Mats. 


DET VAR FÖR SJU ÅR sedan som paret Kall­mert startade The Friendly Home. Men resan till familjeföretaget började redan år 2010 då Catharina sa upp sig från jobbet som rekryteringskonsult på ett större ameri­kanskt bolag.
– Barnen hade precis flyttat ut och jag hade kommit till en punkt i livet då jag ville göra något annat.
Inspirerad av Catharinas längtan att göra något nytt i livet sa även Mats, etc par år senare, upp sig efter 25 år i data­branschen.
– Jag arbetade då som marknadschef och hade ett jobb med mycket ansvar. Samtidigt var jag också mycket styrd och längtade efter en större frihet. Så Catha­rina och jag bestämde oss för att starta etc familjeföretag och började kolla runt på nätet efter företag som var till salu.
Och kanske var det slumpen eller ödet, som paret säger själva, att ett lager med doftljus hamnade framför deras fötter.
– Vid den tiden hade folk blivit mer med­vetna om att det var dålige att köpa ljus med paraffin. Forskning visar nämligen att det är som att starta en liten diesel­motor inomhus. Och kvinnan som sålde ljusföretaget hade en bra ide med en mil­jövänlig profil, men hon hade inte lyckats med marknadsföringen, berättar Mats.

SÅ PARET KALLMERT köpte hela lagret, lastade upp det på släpkärran och körde alle till huset på norra Värmdö.
– Det kanske inte var det smartaste att köpa ett helt lager, men vi kom igång i alla fall, skrattar Catharina åt minnet.
Lagret har de äntligen lyckats bli av med och idag har de endast några få ljus kvar som minne. De upptäckte nämligen snabbt att marknaden inte frågade efter de ljus de hade på hyllan, vilket gjorde att Catharina och Mats bestämde sig för att tillgodose marknadens behov istället.
– Det var mycket gråt och tandgnissel i början och vi har växt sakta, sakta, sakta. Vi startade från noll och nu går det över förväntan. Samtidigt vill vi inte bli för stora och hamna i en situation där det inte längre är roligt, säger Catharina.


Ni är gifta, bor ihop och driver tillsammans The Friendly Home. Hur funkar det?

– I början var det svårt. Men nu har vi delat upp arbetsuppgifterna
mellan oss och respekterar varandras arbetsområden. Så nu är det kul och
att vi far uppleva det här äventyret tillsammans är fantastiskt, säger
Catharina.

Och hur är det när ni kommer hem, fortsätter jobbet vid middagsbordet
– Vi är hyfsat bra på att stänga av, säger Mats och Catharina fyller i:
– Samtidigt är det en livsstil att driva eget och vi gillar ju det vi gör, så att vi fortsätter prata om företaget hemma är inget som stör.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Att äga sitt liv, säger Catharina snabbt.
– Att äga sin tid och att vi kan jobba här på Värmdö där vi bor. Vi har tio minuter till jobbet, och det är en otrolig lyx att ha så nära, avslutar Mats.