Martin Klefelt brygger LidingöL

På Vattenverkets undervåning bryggs det fårsköl. Martin Klefelt har ett stort intresse för hantverket, är delägare i Lidingö Bryggeri och ansvarar för all ölproduktion här.

ÅRET VAR 2007 när Martin började brygga öl hemma efter att han gått en endagskurs i Uppsala tillsammans med en kompis. På kursen lärde de sig grunderna i hur man gör öl.

– För två ölälskare var det förstås dröm­men att kunna skapa sin egen öl och bestämma exakt hur man ville att det skulle smaka, berättar Martin.

Efter kursen åkte de hem och testade sina kunskaper och fick en riktigt bra start.

– Den allra första ölen blev fantastiskt bra, så bra att vi tänkte att det här med att brygga öl var kalasenkelt! Med tiden fick jag lära mig att riktigt så enkelt är det förstås inte, jag har utvecklats med åren.

Den första tiden var ölbryggandet en hobby som ägde rum i 30-literskärl hem­ma i köket men det växte snabbe till att bli något mer. Lidingö Bryggeri AB var redan registrerat och efter att Martins fru pushat honom att mejla Johan Hjort, VD på Vattenverket och Högberga gård, om ett samarbetsförslag gjorde han till slut så. Ett förslag som togs emot med öppna armar. Till en början flyttade Martin in i ett litet bryggerirum på Högberga gård, 2017 bryggde han deras julöl. Ett år senare var det dags att flytta bryggeriutrustningen till Vattetnerket.

ÖLET LIDINÖL ÄR husöl både på Vattenverket och på Högberga gård. Ett öl som Martin skapat receptet till.
-Själva grundreceptet har jag gjort olika varianter på, just nu heter den Lidingöl – höst i paradiset, den är Lite sötare och fylligare nu. Till jul kanske man slänger i lite ingefära eller kardemumma så att man far fram en mer julig smak. Vi har @.cc bra respons på höst-ölen, många säger att den för tankarna till Belgien. Det är ett bra betyg eftersom jag person­ligen tycker väldigt mycket om belgisk öl.

PÅ VATTENVERKET BRYGGS ett flertal sorters öl. De odlar en del av sin humle själva, i Grythyttan i Hällefors. Martin laborerar gärna med nya recept och provar nya saker hela tiden. Han börjar brygga i mindre skala, omkring 50 liter för att sedan brygga högre kvantitet av de som funkar bra. Som mest kan han brygga 300 liter vid varje tillfälle.

Egentligen borde man stanna när ölet är bra, men man vill alltid göra en liten twist eller ändra något. Så börjar resan mot en ny ölsort. Men ibland tänker man efter sex månaders resande att den första versionen ändå var bäst.

När man provat ett recept första gången får man smaka och utvärdera vad man gjort rätt och fel. Sedan testar man igen. 50 liter om och om igen tills man till slut gör en större bryggning. Då är det dags att börja om igen med ett annat recept.

Det är det som är charmen med att brygga öl, i alla fall enligt Martin.
– Den dagen jag står på ett jättebryggeri är det slut. Gå runt i hårnät och labrock och trycka på knappar, det är inte min grej. Jag tycker inte om inte när det blir industri, jag gillar att stå och röra i kärlet och känna dofter. Jag vill kånka och slita och designa etiketter.

Det är nämligen Martin själv som gör etiketterna alla ölflaskor i bryggeriet.

3 Ölfavoriter hemma hos Martin

1. Störtebeker Bernstein­Weizen. En riktigt bra tysk veteöl, gärna i kombintation
med Moules frites.

2. Leffe Blonde. Jag gillar belgisk öl generellt, de som inte är smaksatta.

3. Eriksberg. Den tar jag alltid med mig på båten.


LIDINGÖ BRYGGERI I KORTHET

KAPACITET: 300 liter per bryggtillfälle.

VERKSAMHET: Brygger öl till Vattenverket, Högberga Gård, Vasamuseets restaurang, Hufvudsta gård, Görvälns slott, Jernet, Pocket by Pontus med flera. Anordnar kurser, ölprovningar och visningar av bryggeriet.

TEXT: ELIN BISANDER I FOTO: GUSTAV KAISER