Management by walking around

För 10 år sedan grundade serieentreprenören Carl Johan Eiderbrant företags­hotellet Business Lounge. Då med tolv kontorsplatser. Idag hyr han ut över 120 platser på tre anläggningar i kommunen. - Jag gillar "management by walldng around'", alltså att jag går runt och pratar med medlemsföretagen om deras business. Det är väl den nyfikna entreprenören i mig, säger Nackabon.

VI SES PÅ 18:E VÅNINGEN i anläggningen i Nacka Forum. Utsikten härifrån är vid­underlig med en panoramavy över bland annat Globen, Stockholms inlopp och Storängen.

-En riktigt klar dag kan man se ända bort till vattentornet i Gustavsberg, berät­tar Carl Johan medan han visar runt.

Lokalen är ljus i en sober färgskala. Här finns ett 14-tal mindre kontorsrum, ett antal mötesrum och en gemensam lounge med mjuka fåtöljer. Enkelt beskrivet är det ett så kallat coworking-space (kontors­kollektiv) där företag i varierande storle­kar delar på utrymmet. – Till skillnad mot ett traditionellt kontorshotell som påminner om ett hotell med en reception och korridorer med rum på vardera sida har Business Lounge mer varierande miljöer som inbjuder mer till interaktion mellan medlemsföretagen, förklarar Carl Johan. 

HÄR I NACKA PORUM sitter ett dussin min­dre företag, där den typiska medlemmen är boende i Nacka med omnejd.
– Alla anläggningar har en stor mix av företag och verksamhet. Det skapar en mångfald och dialog mellan företagen. De byter erfarenheter och kontakter med varandra och kan bolla frågor och idéer enkelt eftersom de inte är konkurrenter, säger Carl Johan.

VIDARE MENAR HAN att den sociala kon­texten med lunch- och träningskompisar också är viktig för många frilansare och småföretagare som saknar arbetskamrater. Själv har han sin kontorsplats här i Nacka Forum i ett ljust hörn.
– Men jag flyttar runt mycket mellan anläggningarna och sitter sällan still mer än några timmar. När vi öppnade i Nacka strand satt jag där, sen i Sickla och nu har jag varit en hel del på vår senaste anläggning här i Nacka Forum för att bidra till att miljön utvecklas på rätt sätt.

CARL JOHAN, SOM ÄR uppvuxen här i Nacka, är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Redan under ekonomistudierna på Växjö Universitet startade och drev han sommar ­och nattklubbar på den legendariska krogen PM & Vänner som helg efter helg fylldes med folk. Efter Växjö gästspelade han i Åre med nattklubbar för att därefter driva eventbyrå i Stockholm.
– Och sportintresserad som jag är var jag med och startade en managementbyrå och jobbade då också ett tag som sportagent åt individuella idrottsmän, ler han.

Ryggsäcken var sålunda full med entre­prenöriell erfarenhet när Carl Johan drog igång Business Lounge. Då med tolv kon­torsplatser i Nacka strand, idag hyr han ut över 120 platser fördelat på de tre anlägg­ningarna.
– I början var det lite som Ryan Air där man hyrde ett bord och en stol och fick betala extra för allt annat. Idag ingår allt, från kaffe till fullt utrustade möteslokaler, i månadsavgiften.

DIN STORA EXPANSITIONEN som just nu sker i Nacka där det ska byggas 14 000 bostäder och skapas 10 000 arbetsplatser till år 2030 hoppas Carl Johan ska gynna hans verksam­het.
– Det byggs på Nobelberget i Sickla, vid Nacka Forum, i Bergs oljehamn och på flera andra ställen. Vi har nog bara sett toppen på ett isberg och jag hoppas ju såklart att några av dem ska hitta till oss, säger Carl Johan.

Så det blir en fjärde anläggning?
– Först och främst vill jag expandera de befintliga anläggningarna i Sickla och Nacka Forum, men det finns potential att växa ytterligare. I Gustavsberg byggs det mycket bostäder just nu så det området är jag intresserad av.

Är Business  Lounge framtidens arbetsplats?
– Det vill jag absolut påstå. Att sitta tillsam­mans med andra företag är både hållbart och mer flexibelt. Här kan företagen på ett en.kelt sätt både skala upp och skala ner. När jag startade Business Lounge fanns inte coworking-space som begrepp. Nu är det etablerat och tillhör framtiden.

TEXT OCH FOTO: FRIDA LENHOLM