Li Pamp om konst,skönhet och värden

Om antikvitetsauktoriteten Li Pamp fick bestämma skulle bildning bli status och fullt accepterat att skryta om. Hennes mission är att göra oss alla medvetna om föremålens historia, betydelse och värde. ”Om vi vet mycket om vårt kulturarv kan vi bli bättre på att vara goda, kloka och smarta konsumenter i nutid

TEXT: CAROLINE TÖNNIES | FOTO: GUSTAV KAISER

HON SKULLE KORT OCH KONCIST kunna beskrivas som antikexpert med inriktning på moderna antikviteter och 1900-talsdesign, men här finns långt mer att upptäcka och ta del av, exempelvis en långt utvecklad känsla för estetik. I det mesta läser hon nämligen in, känner av, öppnar upp för energier, materialens natur, harmoni, design och historia.- För mig handlar det om att inte bara titta på utan också se föremålen. De avslöjar och berättar mycket om sin tids kultur, politik, religion och liv och ju äldre jag blir desto mer intresserad blir jag också av äldre historia och antikviteter, berättar Li Pamp när vi ses i hennes hem i Saltsjöbaden.

HON LANDAR OFTA I ATT estetiken sällan har med färg och form att göra. Snarare handlar det om just harmoni, proportioner och balans.- Det är väl kanske därför som exempelvis antikens rytmiska byggnader och välbalanserade nakenakter ständigt återföds och omtolkas. Att hon fokuserat på just 1900-tal kanske mest är en slump. Det började med att hon vikarierade för en barnledig kollega som var expert på just den perioden hos auktionshuset hon arbetade på för längesedan. Och på den vägen är det.
– Med det moderna och samtida är det ofta enkelt att ta kontakt med den som tillverkat föremålet och fråga hur de tänkt och känt, förklarar Li där vi sitter i ett av rummen och där stolarna runt bordet har sin varierande design. Ett bohemiskt hem, enligt Li, med föremål i olika stilar och historisk hemvist.

Vad är mest värdefullt för dig?
– Mina relationer till andra människor. Utan tvekan.

LI MED FAMILJ, FYRA SÖNER och en tigerrandig katt, bor i en flerfamiljsvilla från förra sekel-skiftets början med en vänligt inbjudande fasad. Huset bär sin historia med charm, för visst knarrar det på sina ställen i trappan upp till lägenheten och i rummen lutar golven en aning och möjligen har något av fönstren sin egen ventilation. Men det gamla huset har snälla energier och i grunden goda material.
– Här i området finns så många vackra hus från flera olika tidsepoker. Det är också så vacker natur här – vackert på ett varierat vis – vatten och skog, klippor och sand. Jag tycker om att det är kuperat och backigt, landskapet blir liksom mer intressant. Och jag älskar mitt Skogsö med hästhagarna, kapellet, skogsstigarna och underbara hus längs vattnet. Här tar jag också mina joggingrundor.
 Tennisbanorna i Hotellviken är även de klart uppskattade.
– Det är en ynnest att få spela på så vackert belägna banor. Om jag hade mer tid skulle jag spela tennis där varje dag, säger Li.

Någon värdefull favoritsak här hemma?
– För mig finns en nerv i att hitta det där fyndet på kanske en loppis eller auktion, men pengar styr inte mina estetiska val. Så nej, jag är inte särskilt sentimental när det gäller mitt bohag utan skulle kunna byta ut allt här om så vore.

MEN TILL KONSTEN  är relationen en annan. I hallen hänger en målning av Love Lundell där motivet öppnar upp för betraktarens fria tolkning och nyfikenhet. Över en sengustaviansk baljfåtölj hänger ett verk i silikongummi av Matthias van Arkel. I ett annat rum, ett fotografi av Maria Miesenberger från projektet ”Selfportrait” där strupen blottas avklätt.
– Halsen är ju vår mest sårbara punkt och att blotta den, som Maria Miesenberger gör här i fotografiet, känns både starkt och utlämnande. Konstverk har jag svårare att skiljas från än möbler och andra funktionella ting, i konsten finns en dimension som är fantastisk men svår att förklara.

PÅ FRÅGAN OM HON har någon historisk epok som intresserar mer när det gäller just antikviteter blir svaret omfångsrikt – med historisk vidd.
– Jag tycker om den svenska tjugotalsklassicismen, en kort intressant epok med en mer återhållen art deco än den internationella, här även kallad Swedish Grace. Men 1700-tals klassicismen är också en intressant estetisk epok och gustaviansk stil är ju väldigt tilltalande, den funkar liksom med alla andra stilar. Och sen 1800-talets empire förstås och långt senare industrialismen med allt som kom i samband med den, men så är även 1950- och 1960-talen fascinerande med framtidshopp och den moderna designen och konsten. Jag gillar även barocken, äsch låt mig slippa välja…

INTRESSET FÖR ANTIKVITETER och dess historia går alldeles uppenbart långt längre tillbaka än till 1900-tal och hon har därför under hösten inte bara varit synlig och aktiv i TV4:as ”Bytt är bytt”, där Li med auktori-tet och lugn delat med sig av sina kunskaper om antikviteter och samlarobjekt tillsam-mans med programledaren Renée Nyberg. Li har även startat och är rektor för helt nya Auctionet Academy.

HOS AUCTIONET ACADEMY kan den som vill lära sig mer om exempelvis konst, antikviteter, design och mode. Syftet med akademien är att på ett lustfyllt sätt bidra med en bredare och djupare förkovran. Här erbjuds både kortare och längre utbildningar. Digitalt eller fysiskt.
– Jag tycker det är angeläget att föra ut kunskap om material, tillverkning och design. Om vi vet mycket om vårt kulturarv kan vi bli bättre på att vara goda, kloka och smarta konsumenter i nutid. Blir vi det är min mission complete, säger hon ivrigt och utvecklar vidare:
– Cirkulär ekonomi är ju till exempel nå-got vi behöver se närmare på och engagera oss betydligt mer i. Vi behöver bli bättre på återbruk, inte slänga gammalt på soptippen och heller inte köpa nytt skit. Tänk om bildning kunde bli status! Att vi kommer till en tid där vi kan och får skryta om vår bildning inom exempelvis vårt kulturarv. Jag har ett brett och långsiktigt mål med akademien, jag tycker verkligen att allmän-bildning är viktigt och värdefullt att bära med sig i livet.

GENOM AUCTIONET Academy vill Li Pamp fylla det bildningsglapp som finns när det gäller antikviteter, vår kultur och historia och kan hon göra det genom att också medverka i olika tv-program som inne-håller både bildning och underhållning
är hon absolut på.
– Att göra bildning till underhållning, om det ger kunskap och går hela vägen ut till landets vardagsrum, så är jag med på tåget. ”Bytt är bytt” är ju ett sådant program där jag kan bidra med bildning om just antikvi-teter, vår kultur och historia.

LI PAMP

FÖDD: 1972 i Malmö
FAMILJ:
Fyra tonårssöner  och en särbo
BOR: Saltsjöbaden
STUDERAT: Konstvetenskap, Litteraturvetenskap, Media- och kommunikationsvetenskap
YRKE:
Rektor för antikskolan Auctionet Academy
EXPERTIS:
1900-tals design AKTUELL: Antikexpert i Bytt är bytt på TV4
INTRESSEN:
Konst, Arkitektur, Matlagning, Musik, Litteratur, Tennis, Dykning
FAVORITKONSTNÄRER:

Picasso, Kirkeby, Velásquez
FAVORITMUSEUM
: Louisiana i Humlebaek, Danmark
FAVORITDESIGNER:
Le Corbusier & Pierre Jeanneret
FAVORITMAT:
Italiensk
FAVORITMUSIKER:

”Bob Dylan är min husgud.”
DRÖM: ”Att leva länge, i kärlek och mening.”