Jag vill lyfta fram kvinnlig styrka

Hennes handgjorda och färgstarka smycken pryder allt ifrån prinsessan Sofia till tv-personligheter och deltagare i Let’s dance. Caroline Svedbom är smyckesföretagare i fjärde generationen och har på bara sex år byggt upp sin välmående verksamhet. – Jag vill klä kvinnor i gnistrande färger och lyfta fram vår styrka och skönhet, säger hon.

Caroline Svedbom från Bromma har att brås på när det gäller sin profession. Farfars far Ernst drev en guldsmedsfabrik där man också tillverkade silverbestick och kedjor. Farfar Fredrik var smyckesgrossist inom främst kedjor och länkar, en rörelse som pappa Kenneth i sin tur övertog redan i unga år och byggde vidare på. Och för Caroline var det självklart att följa efter i samma spår. Den kreativa ådran har alltid funnits där – att måla och arbeta med händerna har nästintill varit ett måste.
– Redan som liten följde jag med pappa på jobbresor och jag satt ofta på hans kontor och pysslade med färgade glasstenar som jag satte ihop och kombinerade i olika mönster. För mig var det rena himmelriket.

Hon följer visserligen släkttraditionen, men har valt en egen nisch och byggt upp sitt varumärke helt utan inblandning av investerare. Resan har gått via flertalet webbshopar, butiker och olika former av anställningar och det tog ett tag innan bitarna föll på plats.
– När jag började arbeta i smyckesbutiken Deisy’s på Östermalm insåg

jag att det var mitt i prick. Där fanns varumärken som inspirerade mig, jag tilldelades ett stort ansvar och växte med uppgiften. Inom kort följde jag med på mässor till Paris för att hjälpa till med inköp och annat.

På en av de resorna kom Caroline i kontakt med ett grekiskt familjeföretag vars produkter och design hon länge beundrat. Eller ja, det handlade snarare om uppsökande verksamhet från Carolines sida då hon hängde vid deras monter vareviga dag.

– Jag var envis och hade en tanke om ett gemensamt projekt men visste inte hur jag skulle få dem på kroken. Efter hemkomsten till Stockholm ringde jag upp dem och drog till med att jag hade vägarna förbi Aten och då kunde passa på att besöka deras fabrik. Haha, jag tror de genomskådade mig direkt. Men väl på plats presenterade jag min idé om handgjorda grekiska smycken med en skandinavisk touch och de gick till min stora glädje med på att göra en provkollektion. Resten är, som man säger, historia.

Smyckena gjorde succé och efter bara något år hade Caroline knutit till sig ett tjugotal återförsäljare i Stockholm, främst på och kring Östermalm. Även den grekiska firman växte i takt med försäljningen, vilket genererade både en högre omsättning och fler anställda.

Numera pryder smyckena bland annat tv-profiler, modeikoner och kungligheter. Och i januari sänds en dokumentär om Emma Örtlund från Glada Hudik-teatern som går på catwalken under Fashion Week i New York – iklädd bland annat unikt framtagna smycken från Caroline Svedbom.

I dag har Caroline Svedbom Jewelry cirka 250 återförsäljare i Sverige och ytterligare ett hundratal utspridda över Europa och i Dubai. Konceptet bygger på starka färger och gnistrande Swarovski-kristaller med en hög ”glamourfaktor”. Smyckena kan användas till vardags, fest, ges bort som present, eller till att glänsa med på bröllopet. De är exklusiva i sin design, men finns i varierande prisklasser. Carolines grundfilosofi är att alla ska kunna köpa smyckena.
– Min pappa, som egentligen är pensionär sedan många år, jobbar i företaget och han har alltid gett mig rådet att skynda långsamt. Och det gör jag, min drivkraft är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan jag drivs av en stark passion för mitt arbete.

Själva skapandeprocessen sker i Grekland där Caroline spenderar mycket tid och i fabriken görs varje smycke för hand.

Vilken typ av smycken bär du helst själv?
– Jag älskar färg men trivs också i svart och vitt och adderar då istället med något i en stark kulör. I sortimentet har vi ett örhänge som liknar en fjäril, ”Dione Earrings” det är en favorit och en av mina första modeller. Klassiskt utan att vara tråkigt, det är en fin balansgång.

Kan smycken vara för stora?
– Nej, absolut inte, och det menar jag verkligen. Men det ska kännas bekvämt, precis som med kläder och skor. Känner man sig fin i det man bär, då blir det snyggt.

Caroline Svedbom

Ålder: 31 år.

Familj: Mamma, pappa
och bror.

Bor,
Äppelviken.

r: Smyckesdesigner.

Favoritfärg:
Blå.

Förebild inom smyckesdesign: Älskar
Piaget och dess färgstarka kreationer.

Skulle aldrig:
Döskallar.

Guld eller Silver:
Guld.

Höjdpunkt under karriären
: Just nu – Glada Hudik-teaterns catwalk i New York.

Om trender:
Följ inte trender, men låt dig inspireras och skapa en egen stil.

TEXT OCH FOTO: MIA WIBACKE BORNBERGER (där inget annat anges).