Inspiration: Hantverk, skulptur och minimalism

Inspiration: Hantverk, skulptur och minimalism

Tidigare i år vann hon H&M och ELLEs nykomlingsstipendium. Nu utvecklar hon klädmärket med samma namn som sitt eget – Amanda Borgfors Mészáros.

HANTVERK PÅ HÖG, kreativ nåvå. Böljande volymer och skulpturala siluetter. Couturekonst, återbruk och nytänk i ett unikt uttryck med hög samtids-relevans. Vilken talang! Årets nykomling är Amanda Borgfors Mészáros.” Så löd motiveringen till priset Amanda kammade hem på ELLE-galan i början av året. En chockad och mycket glad modedesigner tog emot sitt pris.
– Det är helt sjukt att jag vann, det är ett pris jag haft sikte på men tänkte att det kanske sker om två år. Nu när det kom så pass tidigt blev jag både chockad och sjukt glad. Priset innebär en enorm exponering med en jättefin plattform att synas på. Att få den bekräftelsen av väldigt högt uppsatta människor inom modevärlden betyder jättemycket. Det är så pass tidigt i min karriär vilket gör att jag blir ganska blottad. Det var skönt att få bekräftelse på att allt hårt arbete har lönat sig.

Sommaren 2018 blev Amanda klar på Beckmans designhögskola efter att hon avslutat en tvåårig yrkeshögskoleutbildning på skolan som idag heter Nordiska textilakademien, belägen i Borås.
– Där fick jag jobba mot branschen och göra uppdrag åt företag, utbildningen var väldigt seriös och gav mig jättebra erfarenheter.

 Efter utbildningen kände hon sig inte riktigt redo för att gå ut och jobba, hon var inte helt klar och visste inte vilket företag hon ville till. Sam-tidigt kände hon att hon inte hade utforskat den konstnärliga delen i sig själv tillräckligt mycket. Hon sökte in till Beckmans och kom in som första reserv. Ganska tätt inpå utbildningens start fick hon besked om att hon kommit in och skulle börja studera konstnärlig
kandidatexamen inom mode.
– Samtidigt som det var jätteläskigt att börja på Beckmans kändes det skit-kul. Kombinationen av mina utbildningar har gjort att jag kommit dit jag är nu. När jag var klar i juni 2018 satt jag hemma och funderade över nästa steg; det finns en slags underliggande förväntan på studenter från Beckmans att man ska starta eget snabbt eller göra praktik utomlands på något coolt ställe. Många söker sig till Hennes och Mauritz. Själv gjorde jag min praktik där under studierna, något som var sjukt lärorikt men jag kände också att det inte var där jag ville jobba direkt efter examen.

AMANDAS VILJA VAR att jobba på ett litet företag, skapa kontakter och lära känna sin yrkespersonlighet. Hon valde att söka praktik på ATP Atelier.
– Jag hade tidigare haft ett samarbete med dem då jag gjorde en klädkollektion till dem under en kurs på Beckmans. De designar skor och väskor, jag tänkte att det skulle vara roligt att arbeta med andra produkter och jag ville lära mig den delen också. När deras enda designer gick på föräldraledighet fick Amanda efter fyra månaders praktik erbjudande om att tillfälligt ta över hennes roll.
– Samtidigt fick jag erbjudande om en praktikplats i Paris, men jag valde ATP Atelier. Eftersom jag vill starta eget kände jag att det var rätt, och ett bra tillfälle att lära mig varumärkes-uppbyggande och att få stor inblick.
 Det visade sig vara rätt beslut, på kort tid lärde sig Amanda massor. Hon designade hela sortimentet av skor och väskor tillsammans med creative directors och product manager på företaget.
– Vi fyra jobbade i ett team och tog fram produkterna. Det var en otrolig utmaning men också jättegivande.
 I april gick vikariatet ut och tanken var att Amanda skulle stanna kvar och designa väskor på deltid. Men så kom corona.
– Tyvärr blev jag tvungen att sluta, det var väldigt tråkigt men det är en sådan konstig period nu och inget
är riktigt säkert.
Under tiden på ATP Atelier arbetade Amanda parallellt med sitt eget klädmärke.

– Jag har jobbat väldigt mycket med min varumärkesstrategi och med en intern brandbook för mig själv. Sedan 2018 har jag ett eget företag och har gjort en del personliga saker till stylister till exempel. Jag har inget lager utan bara enstaka plagg vilket har känts skönt för jag har fått undersöka och arbeta fram det varumärket som jag kommer att lansera. Nu försöker jag kommersialisera mitt varumärke samtidigt som jag behåller den hantverksmässiga känslan. Kanske släpper jag en kollektion i höst, men allt beror på vad som händer i och med corona.

Hur skulle du beskriva din kommande kollektion?
– Det kommer att vara ett väldigt tight utbud fokuserat på konstföremål som man kan ha både på kropp och i hemmet. Mycket fokus på klänningar, blusar och bustiers som är min profession. Exklusiva material och mycket naturmaterial, jag jobbar med mycket naturfärger och mycket svart och vitt. Plaggen är tidlösa; en skräddad romantisk minimalism med väldigt skulpturala inslag.

Vilka är dina kunder?
– Den kunden jag verkligen vill nå ut till är den som värderar kvalité och lång-samma processer. Någon som har en kärlek till material och ser kläder som en investering till sin garderob.

Varifrån kommer din kreativitet?
– Jag hämtar mycket inspiration från människor, platser och objekt som jag omger mig med. På senaste tiden har jag bokat in möten med folk som inspirerar mig, både de som arbetar med kläder, men även människor som arbetar med andra produkter. Det är så inspirerande att få utbyta tankar och idéer. Dessutom märker jag väldigt tydligt att jag inte har samma fokus när jag jobbar om jag inte äter, tränar och sover bra, jag blir inte alls lika effektiv, jag vill verkligen kunna optimera mitt välmående så att jag kan skapa bra produkter.

AMANDA BORGFORS MÉSZÁROS

ÅLDER: 27 år.
FAMILJ: Fästmannen Magnus som hon ska gifta sig med nästa sommar.
BOR: Baggeby.
YRKE: Modedesigner och konstnär.
DRÖM: Att ansvarsfullt formge framtidens mode och konst och göra det smart, hållbart och lokalt.
AKTUELL: Med sitt eget klädmärke Amanda Borgfors Mészáros.
INTRESSEN: Konst, formgivning, träning och resor.

AMANDAS FAVORITER

Museum: Hara Museum of Contemporary Art - Tokyo
Lampa: ”Akari 10A” - Isamu Noguchi.
Frukt: Rambutan (Thailändsk frukt).
Stol: ”La Chaise” - Charles & Ray Eames.
Parfym: Byredo - doft "Bal d´Afrique.

TEXT: ELIN BISANDER | FOTO: GUSTAV KAISER