Guldkantad keramik

Keramikern och Ältabon Anna Svensson tycker om att göra fint. Något som inte minst märks på hennes vackra och handgjorda brukskeramik. Med koppar, fat och tallrikar smyckar hon bordet - vardag som fest.

-ATT HÅLLA PÅ MED KERAMIK är lite som att laga mat. Man utforskar något och adderar något nytt.
Min inspiration är att jag alltid gör saker som jag själv vill ha och mer, berättar Anna när vi ses i hennes ateljé och butik på Södermalm. På de vitmålade hyllorna som är upp­satta längs lokalens väggar ryms hennes stilfulla keramik. Det är koppar, fat, tallri­kar, skålar och blomkrukor, för att nämna några av de föremål som Anna skapar i verkstaden två steg från butiken.
– Det är ett roligt koncept att ha både butik och ateljé i en och samma lokal för det blir mer levande då. Kompisar och folk från kvarteret kommer förbi nästan dagligen för att säga hej. Och dessutom tycker många kunder det är spännande att se hur vi jobbar, berättar Anna som delar lokalen med keramikern Mia Blan­che under namnet Keramikerna. 

GEMENSAMT FÖR ALLA Annas föremål är att hon gör dem för hand i stengodslera genom att dreja, kavla eller gjuta. Efter det bränns de en första gång, så kallad skröjbränning, för att sedan glaseras för hand i våriga pastelliarger innan de bränns en andra gång. När det är klart målar hon dit den karakräristiska guldkanten eller sätter på dekaler.
– Alla steg, från ide till färdig produkt, är roliga. Men visst, det är lite extra kul när man öppnar ugnarna efter den andra bränningen och kan se slutresultatet.

ATT ANNA SKULLE hålla på med keramik har varit en självklarhet ända sedan hon som sjuåring tog sin första keramikkurs i Jakobsberg där hon är uppvuxen. På den fick hon chansen att utforska och
expe­rimentera med nya saker. Hon ringlade, kavlade, drejade och gjorde små skulptu­rer på plattor. 

VÅRIGA PASTELLER. Anna arbetar med stengodslera och blandar själv ihop sina glasyrer som efter en bränning ger våriga pastellfärger i rosa, blå och gröna nyanser. "Insperation hämtar jag överallt i livet. Men jag tittar aldrig på andra keramiker för att behålla mitt egna utryck" säger Anna.

– Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att pyssla, måla och göra fint. Och jag gör det fortfarande! Jag älskar färg och form och att omge mig med vackra saker. Så när jag började med keramik kändes det som att jag hade hittat ett material som passade mig bra, berättar Anna.
Hon fortsatte med keramikkurserna en gång i veckan till hon var 20 år. Efter det gick hon en konstnärlig grundutbildning och sen dröjde det inte länge förrän Anna öppnade sin första ateljé och butik på Södermalm.
– Men då tänkte jag aldrig tanken att jag skulle kunna arbeta med keramik, det är något som vuxit fram med tiden av ren lust och vilja.
Istället jobbade hon med orientaliska mattor i familjeföretaget på Narvavägen. En butik som hennes farfar först fick chans att ta över, sen Annas pappa och nu är det Annas man Magnus som driver den. Och det var när Magnus, för ungefär åtta år sedan, började där som det föll sig naturligt att keramiken skulle få ta mer plats i Annas liv. I samma veva skaffade hon den nuvarande lokalen på Åsögatan där hon sedan dess arbetar heltid.
– Men krisar det så hoppar jag självklart in och hjälper till i mattbutiken. Mycket av min inspiration har jag hämtat från mattornas alla mönster och färger, berät­tar hon. 

IDAG SÄLJER HON en del av sin keramik i mattbutiken men levererar även föremål till gamla kunder som Svenskt Tenn, Rosendahls trädgård och Garbo lnteriors. Dessutom serverar de tjusiga hotellen Ett Hem och Hotell Diplomat sin mat på Annas skapelser.
– Men det mesta av min keramik säljer jag här i butiken.
SOM KIRAMIKIR AR HON noggrann, berät­tar kollegan Mia Blanche, och slår sig ner vid det lilla bordet i butiken där vi sitter och samtalar.
– Va, är jag? säger Anna förvånat och skrattar. Ja det kanske jag är … Annars är det typiskt mig att inte fundera så mycket, jag slänger mig oftast in i något. Ibland blir det för hetsigt och då försöker jag rädda mina föremål i slutet, skrattar hon igen.

ANNA SVENSSON

ÅLDER: 56 år

BOR: Älta sedan 1996

FAMILJ: Maken Magnus och de två barnen Ivar och Emma

YRKE: Keramiker med bruksvanor med specialitet. Driver butiken Keramikerna tillsammans med keramikern Mia Blanche

UTBILDNING: Självlärd, men gått både kurser och konstnärlig grundutbildning