Golfstipendiaten gjorde en hook in i mörkrummet

Jacob Felländer, bildkonstnären som ställer ut sina verk över hela världen, är uppväxt i Djursholm med starka rötter i området. Förutom mormor som var operasångerska och mormors far som var en skicklig porträttmålare, består familjen mestadels av akademiker och läkare. Själv hade Jacob tänkt sig ett liv som golfproffs, men när han en dag fick en kamera i hand...

TEXT: CAROLINE TÖNNIES | FOTO: GUSTAV KAISER

JACOB FELLÄNDER ÄR för världen känd för sina fotografiska multiexponeringar där flera moment, vinklar, djup och perspektiv fångas i en och samma bild. Han skapar sin bildkonst utifrån upptäckarlust och ofta filosofiska frågeställningar hämtade från flera olika livs- och samhällsperspektiv och är intuitiv och sökande i sitt konstnärliga skapande. I hans ateljé samsas familjefotografier och målningar med bildkonstverken som uppmärksammats för det experimentella, där bilder av landskap, arkitektur och storstäder transformeras till abstrakt fotokonst.

 Men egentligen hade han alltså tänkt bli golfproffs, tilldelades också ett golfstipendie till USA, spelade i några collegetävlingar samtidigt som Tiger Woods men ibland styr livet och universum åt eget håll. Tillsammans med idrott och golf skulle Jacob studera ekonomi, men under det andra året på college snubblade Jacob in på en fotokurs och med kamera i hand och upptäckten av den tvådimensionella världen var han sedan hooked.
– Jag hade egentligen inte behörighet till kursen, folk hade sökt med arbetsprover från hela USA, men tack vare att jag var med i golflaget hade jag rätt att välja vilka kurser jag ville. Efter första lektionen förändrades mitt liv och jag har i stort sett inte lämnat mörkrummet sedan dess, berättar han när vi ses i ateljén.

Jacob studerade fotografi och grafisk design på Flagler College, St Augustine, Florida samt sedan även på Grad School for Fine Art Photography, San Diego State University. När han startade sitt fotograferande ville han skapa perfekta och stilsäkra fotografier likt Ansel Adams och Cartier Bresson.
– Läraren berömde mina fotografiska resultat och sa att ”det här är nästan lika bra som Ansel Adams gjorde…  för 100 år sedan”. ”Men varför gör jag det här?”, undrade  jag då, och insåg att strävan efter perfektion endast ledde till frustration snarare än till nyskapande. Läraren gav därför Jacob ett flertal avlagda kameror 

– 100 år gamla Kodak Brownies, Holga kameror och skokartonger – att fotografera med.
 I början gick allt åt helvete vad gäller perfekta exponeringar, men i samband med de nu annorlunda kamerorna och exponeringarna dök någonting helt nytt upp i bilderna – en ny värld, en Felländervärld – med flera exponeringar i en bild där ett flöde utan perfektionens begränsningar uppenbarade sig.

Han började ställa sig frågor om tid, perspektiv och om upplevelsen och varseblivning – om att
där fanns flera olika aspekter av ett fotografi – ett flerdimensionellt istället för endast det traditionella tvådimensionella. Efter en tid som fotograf kände Jacob att något ytterligare skulle kunna skapa både rymd och djup i bilden, därför började han måla, teckna och skapa skulpturer som fick sin plats i konstverken, men också utanför  dem. Han bygger fotografier och konst med flera exponeringar som han sedan kan bygga om och, eller, riva ner och plocka ut detaljer i från. Han vill gärna utmana och se hur den verkliga världen förhåller sig i relation till fotografins imaginära värld och hur de kan kombineras alternativt raseras. Olika texter och melodier hänger för Jacob ihop med hans olika konstverk och han har därför till exempel arbetat tillsammans med musikern Anna Ternheim.

JACOBS FÖRSTA STORA galleriutställning med multiexponeringar var på galleri Aronowitsch, 2007. Senare, i det fotografiska projektet ”I Want To Live Close To You”, reste Jacob under 12 dagar ett varv runt jorden med 32 olika kameror och fångade hela världen på ”ett negativ”. Utställningen visades sedan bland annat på Fotografiska, 2011.
 På den stora konstmässan Art Basel i Miami, 2018, hade Jacob en separatutställning på Museum of Contemporary Art, med projektet ”How To Unlock a Portal”. Här utvecklar Jacob sitt konstnärskap ytterligare och bygger sin bildvärld i en virtual reality – där betraktaren kan resa in i Jacobs bildvärld.

Under tiden verksam i USA blev han erbjuden en assistent-plats hos stilisten och fotografen Irving Penn, en plats många skulle kunnat döda för, men Jacob Felländer tacka-de lite kartigt nej till att sortera negativ, vilket skulle varit uppgiften. Ett beslut han sedan under lång tid kände tvivel kring. Men när de båda, tretton år senare, ställde ut tillsammans på Hamiltons Gallery i London, kunde Jacob släppa tvivlen om de unga årens beslut och i stället inse att universum och livet hade fört honom till dit han är idag alldeles oavsett.

GENOM IDROTTEN HAR han fått med sig en målmedvetenhet och ett fokus att styra dit han vill. Han släppte visserligen golfen när kameror och fotograferandet kom in i livet men golfbagen har fortsatt sin givna plats i livet.
– Jag har varit skriven på 27 olika adresser runt om i världen, men den enda konstanta platsen har ändå varit på Djursholms GK. Där fanns alltid min farmor och i omklädningsrummet har jag fortfarande kvar min farfars skåp, berättar Jacob och fortsätter:
– Dessutom tränar mina barn nu för samma golf pro, George W Deverell, som jag själv har gjort sedan 1982, min pappa sedan 1957 och min farmor sedan 1955. Fyra generationer med samma tränare, som nu är 90 år och  still going strong.
 
Gemenskapen med barndomsvännerna från området är för Jacob någonting livsviktigt.
– Det är vackert att parallellt bli vuxna, utvecklas åt olika håll men ändå lyckas hålla kvar vänskapen. Det är någonting väldigt fint med att man – genom livet – finns kvar och är närvarande i varandras liv och vardag. Det finns en grundtrygghet i det.

JACOB FELLÄNDER

ÅLDER: 46 år.
FAMILJ: Fru och fyra söner. BOR: Saltsjöbaden.
YRKE: Konstnär.
DRÖM: Ha ha! Det är hemligt ett tag till…. men jag kan lova att det är en stor dröm. Napoleon vansinnigt stor…
AKTUELL: Hmmm…. är en  Corona uppskjuten utställ-ning i Berlin något som kallas aktuellt? Den kommer i alla fall bli det så fort man lättat
på restriktionerna.
INTRESSEN: Konst,
musik, vågsurf och golf.
I den ordningen…
UTSTÄLLNINGAR: Jacob Felländer har ställt ut på bland annat MOCA i Miami, Camera Works, Berlin, Hamiltons Gallery, London, Grand Palais, Paris och Fotografiska i Stockholm. Hans arbeten finns representerade i ett flertal berömda samlingar, däribland Bill Clintons.

2011- ”I Want To Live
Close To You”.
2013- Pentimento- Hamiltons Gallery- London, Paris,
Los Angeles – 2014.
2014- Sticking To My Guns- Camera Work, Berlin, Paris, Stockholm.
2016- How To Unlock a Portal – Fotografiska Stockholm- I en virtuell verklighet, skulpturellt, måleri, och fotografiskt i kombinerat konstuttryck.
2018- How To Unlock a Portal, MOCA, Miami, Art Basel.