FRÅN KOJA TILL SLOTT

Det som började med en slump blev till en ny livsstil. När Pierre Leander renoverade den tomma vindsvåningen i sitt bostadshus i Vasastan för 15 år sedan hade han inte en tanke på att det skulle bli en stor hobby. Nu är han i full fård med en total make over av sin fjärde Lidingö-villa.

FÖR ÖVER 20 ÅR sedan började Pierre Lean­der jobba som modell. I tio års tid var det hans heltidsjobb och han bodde förutom runtom i Europa även bland annat i Kapstaden, New York, Miami och Los Angeles där han stod modell och gjorde reklamfilmer för många välkända märken.

– Under de här åren såg jag till att fin­nas tillgänglig för de stora kunderna och märkena. Har man väl kommit in på några modehus blir man ständigt upp­bokad så jag hade en strid ström av fasta kunder, berättar han.

Pierres dialekt avslöjar att han inte är från Stockholm, däremot har hans fasta bostad varit här sedan 20 år tillbaka. Hans uppväxtort Våxtorp ligger på Väst­kusten, söder om Halmstad. Än idag är hans huvudsyssla att modella. Han arbetar för den svenska agenturen Mikas och har även agenturer i London, Tyskland, Danmark och Norge. Intresset för reno­vering och inredning började för 15 år sedan när han bodde i en lägenhet högst upp i ett hus i Vasastan.

– Vinden ovanför min lägenhet stod tom och jag fick möjlighet att köpa loss den från föreningen. Vid det laget kunde jag inget om bygge och renovering men fick kontakt med en firma som lärde mig hela processen med bygglov, hur man ska tänka kring planlösning, materialval och mycket annat. Det var roligt att fa jobba så kreativt, oerhört stimulerande.

Pierre fick blodad tand och köpte loss hela vinden från föreningen, totalt 400 kvadratmeter som förvandlades till fyra lägenheter och såldes på ritning. Sedan dess har intresset för hus och hem vuxit sig starkare.

– Jag har satt mig in i olika stilar. När jag gör en större ombyggnation eller reno­vering utgår jag alltid från vad jag själv tycker om men tänker även på vad andra kommer att gilla.

EFTER ATT HA BYGGT tio vindsvåningar inne i stan tyckte Pierre att det var dags att börja med villor. Hittills har han bygge om tre villor på Lidingö. Samtliga har han bott i flera år innan han sålt dem.

Villorna har haft faciliteter som biosalong, vinkällare, bastu, walk in closet, swimmingpool, bubbelpool, helikopterplatta …

– När renoveringen är klar njuter jag av det jag åstadkommit eftersom det blivit så som jag själv vill ha det. Den första villan jag gjorde bodde jag i nästan sex år, nästa i tre och den förra i två år. Varje gång tänker jag att “här ska jag bo”, men så börjar det klia i fingrarna och plötslige är jag igång med något nytt.

Fjärde bygget på Lidingö rullar på. Villan som ligger nära Lidingö centrum är i dagsläget vit men Pierre kallar projektet “svarta huset”, ytterligare en spännande förvandling är att vänta. Planen är att huset ska bli svart, går det inte igenom blir det istället grått. Pierre räknar med att flytta in i huset tillsammans med sina döttrar lagom till årsskiftet. De gamla badrummen och köket kommer att rivas ut, alla golv ska bytas, väggar och tak i kök kommer att ersättas med plywood i björk för att skapa en varm känsla.

– Huset har en väldige bra planlösning så den behöver inte ändras så mycket, vi ska öppna upp litegrann bara. Och så vill jag bygga ett uterum som en förlängning av köket.

I FRAMTIDEN ÄR Pierre sugen på att skapa ett alternativt boende på varmare breddgrader.
– Kanske blir det ett hus att åka till under vinterhalvåret. Jag har sneglat lite på Mallorca, där skulle jag vilja ha en semesterboende med utsikt över havet.

Hur väljer du dina projekt?
– Jag är väldigt aktiv på Hemnet och ibland ser jag ett hus med ett drömläge som jag tänker an jag kan göra något med. Då sätter den kreativa processen igång. Jag ser allt i bilder och när jag ser ett tråkigt hus kommer det direkt upp i mitt huvud vad som skulle kunna göras med det och hur det skulle kunna se ut när det är klart. Läget och priset är det som spelar in när jag väljer hus. Allt annat går att ändra, både planlösning och hur man klär huset.

Vad utmärker din lnrednings-stll?
– Det som varit genomgående för mina projekt är skandinavisk ljussättning och materialval. Det är viktigt an ta tillvara på ljuset och ljusinsläppet, men far inte bli för minimalistiskt för det. Huset ska kännas socialt och trivsamt an vistas i, det ska kännas som ett hem och inte bara ett hus.

Hur tänker du kring material och Inredning?
– Visst sneglar jag lite på trender, men samtidigt far det inte kännas omodernt om bara två år. Jag försöker använda gan­ska traditionella material som exempelvis ekgolv, naturmaterial som gotländsk kalksten i badrum … material som känns äkta utan att det blir pråligt. Bara för att man har råd att köpa guldkranar så behöver inte det vara det snyggaste. Det gäller att hitta en balans i vad som är kostnadseffektivt och samtidigt estetiskt tilltalande.

PIERRES TIPS FÖR DIG
SOM VILL BYGGA OM ELLER RENOVERA

1. Det tar alltid längre
tid och blir alltid dyrare än vad man tror, räkna i överkant när det gäller tid och budget.

2. Stressa inte upp dig i onödan, saker löser sig.

3.
Ljusinsläpp är viktigt.

4.
Trender kommer och går, var försiktig med mörka dova färger. Det ljusa gör att det känns större.

5.
Gå alltid på rekommendationer och ha alltid referenser på de
hantverkare du anlitar. Våtrumscertifikat är oerhört viktigt, be alltid om garantier.

6.
Fotografera och dokumentera under renoveringens gång.

TEXT: ELIN BISANDER I FOTO: GUSTAV KAISER