Företagsfightern

Han blev ett känt ansikte via SVT:s Draknästet och har bland annat varit med och grundat bettingföretaget Ladbrokes nordiska bolag och Nyheter24-gruppen. Affärsmannen Douglas Roos hyllar Sverige som ett föregångsland för entreprenörskap och hymlar inte i frågan
om pengar som stark drivkraft.

För drygt tio år sedan var du en av de medverkandeinvesterarna i det populära tv-programmet Draknästet.Vad känner du inför det i dag?   
– Det var ett jäkligt bra program och framför allt folkbildande. Många skolor använde programmet i utbildningssyfte och jag saknar den typen av välgjord entreprenörs-tv i dagens utbud, det var lärorikt och underhållande på samma gång. Jag tackade dock nej till första omgången för jag ville inte vara så offentlig, men valde sedan att medverka i andra säsongen och det har jag aldrig ångrat – det var riktigt roligt.

 

Redan i 20-årsåldern var ditt mål att bli ekonomiskt oberoende. Varför var det så viktigt?
– För mig handlade det om frihet. Jag ville kunna säkerställa ekonomin för mig och min familj och ville inte vara beroende av någon annan. Min uppväxt var ganska stökig, mamma var ensamstående med mig och mina tre syskon och jag sökte stabilitet, både en känslomässig och ekonomisk sådan. Men det har aldrig handlat om att köpa en massa dyra prylar eller ligga på playan och dröna. Jag har och kommer alltid jobba hårt, driva företag, skapa arbetstillfällen, betala skatt och genom det bidra till samhället. Precis som för de flesta andra entreprenörer så är det livselixiret.

Du var med och startade bettingföretaget Ladbrokes nordiska bolag, vilket du sedan sålde 2007. Nu är du tillbaka i spelbranschen med nätkasinot Frank & Fred?
– Då var jag var trött och mätt på alltihop, men sedan dess har branschen mognat oerhört mycket, det är proffsigare, mer big corporate business med flera stora seriösa börsnoterade bolag. Nu är det spännande igen och jag vill vara en aktör.

I ett flertal intervjuer har du stuckit ut hakan och nämnt pengar som drivkraft. Förklara hur du resonerar.
– Ja, som entreprenör nämner jag gärna pengar som en av flera drivkrafter, men folk tycker det är ofint att säga så. Många tar hellre på sig en godhetsmantel och berättar vitt och brett om att deras inspirationskälla och sporre är att förverkliga sig själva, utvecklas med mera. Bullshit säger jag, visst det låter bättre, men ofta är det bara tomt dravel vilket provocerar mig enormt. Låt oss hålla oss till fakta – pengar påverkar alla människor dagligen, direkt eller indirekt. Du får lön från jobbet i form av pengar, du betalar hyra, mat och allt annat med pengar. Och som företagare är ju målet att driva verksamheten med vinst – på ett ärligt och schysst sätt. Man ska ta hand om sina anställda, följa lagar och agera klimatsmart. Om du lyckas med det har du också medel och möjlighet att investera seriöst i andra saker, exempelvis välgörenhet i olika former.  

… och det är något du själv gjort vid flera tillfällen. 2006 drog du och entreprenören Gunilla von Platen igång Stiftelsen 100%, som nu samlar in medel till bygget av ett barnhem med plats för 125 barn utanför Damaskus, Syrien. Hur går det med projektet?– Nu är det förhållandevis lugnt i området så det byggs för fullt och förhoppningsvis blir allt klart i år, även den anslutande skolan, läkarinstitutionen och lekplatsen. Det bor redan nu 22 barn i ett nunnekloster i närheten, i väntan på att flytta in.

Berätta om ditt allra första företag.
– Den första ”riktiga” produkten var ett läsställ för böcker som jag och en kompis importerade från USA. Vi tog kontakt med tillverkaren i USA via fax och berättade att vi var ”very important businessmen from Sweden” och fick agenturen för Norden. Det blev ingen supersuccé men vi drygade ut studentkassan tillräckligt för att kunna köpa varsin dator och resa lite.

Några råd till den som vill bli företagare?
– Testa! Sverige är ett fantastiskt land för entreprenörer.Vi är välorganiserade, människor är schyssta och tar ansvar för varandra och sig själva och det finns ett utvecklat skyddsnät. Lyckas du är det finemang, lyckas du inte så bit ihop och försök igen. Börja med något som är enkelt, för att förstå vad ett eget företagande faktiskt handlar om. Det kan innebära både blod, svett och tårar innan allt faller på plats.

Du gör nästan uteslutande alla affärer ihop med parhästen Patrik Sandberg, hur kommer det sig?
– Patrik är en fantastisk person och vi har följts åt sedan 2003 när vi träffades på en resa till hockey-VM i Prag som TV3 arrangerade för sina annonsörer. Patrik var vd för mediebyrån Starcom och jag drev Ladbrokes som köpte mycket reklamtid i TV3. Några år senare startade ni Nyheter24-gruppen.

Vad gör du när du inte arbetar?
– Tränar karate på klubben Goju-ryu karateakademi här i Bromma, sportar på olika sätt och coachar dotterns fotbollslag. Jag har mycket på agendan men skulle du fråga barnen tror jag att de skulle säga att jag har varit väldigt närvarande under deras uppväxt.

Nyheter på papper eller padda?
– Jag läser en hel del digitalt men älskar också papperstidningen. Det känns lyxigt att få sitta ner med en morgontidning och en kopp kaffe.

Douglas Roos

ÅLDER: 50 år.

BOR: Ålsten. Uppvuxen i Gröndal och Spånga.

FAMILJ: Tre barn, 16, 18 och 21 år, tillsammans med exhustrun Ulrika.

BAKGRUND: Utbildad jurist.

GÖR: Entreprenör. Driver tillsammans med Patrik Sandberg bland annat Nyheter24-gruppen

TEXT OCH FOTO: MIA WIBACKE BORNBERGER