För mig är det bara musik som gäller

För tio år sedan stod hon som semifinalist i Idol. Sedan dess har artisten Clara Mae både varit sångerska i Ace of Base och skrivit musik ihop med superstjärnan David Guetta. Ändå är hon, ännu så länge, relativt okänd på hemmaplan. I dag har flera av hennes hennes egna alster över tio miljoner lyssningar på Spotify. Och efter låtsläpp och turnéer i både USA och Europa är nu även det svenska genombrottet nära för den 27-åriga Brommabon.

Clara Mae har precis kopplat in headsetet när jag ringer. Hon sitter i en bil på väg ut ur Los Angeles, där hon dagen före spelat på El Rey Theatre, ett av stoppen på den månadslånga USA turné på vilken hon värmer upp åt pop-artisten Ella Vos. Färdplanen löper över hela landet, med totalt ett tjugotal klubbar och mindre arenor på vägen. Med start i Seattle och avslutning i Salt Lake City. Däremellan städer i blandade storlekar som Portland, Nashville och Chicago. Här hemma är det kväll och där borta morgon och trots att vi har Atlanten mellan oss känns hon nära. Faktum är att vi till vardags faktiskt bor endast ett stenkast ifrån varandra i Abrahamsberg.

– Det här är lite som roadtrippen som aldrig blev av när man var yngre, säger hon lyriskt.

Lokalerna som Clara spelar i varierar i storlek, och rymmer allt från några hundra till några tusen i publiken. Hon tycker sig se en klar skillnad mellan konsertvanorna i USA och i Sverige.

– Det är vanligare att gå ut och lyssna på livemusik i USA, det är en del av kul-turen. Jag tror tyvärr att vi har tappat lite av det i Sverige, att det var vanligare för kanske tio, tjugo år sedan.

27-åriga Clara Mae, eller Clara Hagman som hon heter, är uppvuxen i Gävle i en hockeytokig familj. Hennes pojkvän sedan åtta år, Alexander Sahlin, vaktar buren i Södertälje SK och de matcherna går hon på så ofta hon kan. När det gäller de musikaliska influenserna är det annars pappa Peter Ericsson som är inspirationskällan. Han har bland annat ett förflutet som frontfigur i syntpopbandet Modesty från 1980-talet och är i dag ljudtekniker med egen studio i Gävle.

– Jag växte upp med en studio hemma och musik har alltid varit en självklar ingrediens i vår familj. Jag gick på jazzgymnasiet, inte för att jag älskade jazz utan för att det var den enda musikutbildningen som då fanns i Gävle. Nu i efterhand är jag både glad och stolt över att ha gått där. Det är mycket improvisationer i jazz och som låtskrivare har det varit gynnsamt för mig.

Clara Maes musik beskriver hon själv kort och gott som modern skandinavisk pop men med den berättande texten som signum. Debutsingeln ”I’m not her” släpptes hösten 2017 och följdes av ep:n ”Sorry for writing all the songs about you” året därpå. Flera av alstren har sedan dess med råge passerat tio miljoner lyssningar på Spotify. Låten ”Drowning”, ett samarbete med den norska duon KREAM, har spelats över 20 miljoner gånger.

– Jag sätter alltid texten i fokus, den får gärna vara lång och berättande och där hämtar jag mycket från countryn. Publiken här i USA gillar texterna och jag tror att de märker det inslaget. Livet i sig är också en inspirationskälla och det blir mycket hjärtesorg med förebilder som exempelvis singer songwritern Maisie Peters.

Efter sin medverkan i Idol 2009 blev Clara kontaktad av Ulf Ekberg från Ace of Base. Han ville att hon skulle provsjunga för dem. Båda systrarna Berggren hade lämnat bandet, det behövdes två nya sångerskor och ett nytt album och en turné väntade runt hörnet.
-Då visste jag inte riktigt vem Ulf Ekberg var. Jag kände till några av Aceof Bases låtar från Smurfhits-skivor jag hade när jag var liten, haha, det var allt. Men jag åkte till Stockholm, provsjöng, och fick jobbet. Och det var verkligenen perfekt tajming. Jag hade precis gått ut gymnasiet, och visste väl inte riktigt vart jag skulle ta vägen och så dök det här upp. Ett sådant tillfälle tackar man inte nej till.

Clara fick så prova på turnélivet som både relativt grön och ung när Ace of Base reste runt i bland annat Brasilien, Mexiko och Kanada. Men att det var hon och Julia Williamsson i stället för Jenny och Malin Berggren bakom mikrofonerna var inte alltid så populärt bland fans och recensenter.

– Det var roligt och lärorikt. Men också väldigt styrt vad jag skulle göra. Jag sjöng ju hela tiden någon annans låtar, och då blir det lite mer karaoke av det.

I dag är Clara Mae sin egen chef och kreativa ledare. Det är hon som skriver låtarna, framför dem och kan berätta om dem på spelningarna.
– Det blir mycket mer personligt och genuint och något jag kan stå bakom till hundra procent. Visst, det kan vara en utmaning att komma på allting själv, ibland hade det varit skönt att vara en del i ett band. Å andra sidan får jag bestämma allt från låtar till scenkläder. Sedan finns det numera ett team med människor runt mig som hjälper till när det behövs, det känns tryggt.

Du har skrivit musik tillsammans med ingen mindre än David Guetta? I vilket sammanhang?
– Vi har suttit i låtskrivarsessions ihop i Los Angeles. Man samlas helt enkelt ett gäng för att bara skriva och spåna under flera dagar. Men det är inget som har släppts – än.

I cirkeln runt Clara Mae finns flera aktörer, skivbolaget Atlantic Records som ger ut musiken och förlaget Universal Music Publishing som är kopplade till hennes låtskrivande, samt två managers (Cassandra Ströberg och Henry Olorte-gui). När det här magasinet landar i brevlådorna har Clara bara hunnit vara hemma i två veckor och snart står nästa turné på tur. Den här gången i Europa – och med en spelning i Vietnam inbokad. Och någonstans däremellan – eller efteråt – vill hon försöka skriva klart materialet till nästa ep, som är tänkt att släppas i slutet av sommaren, eller tidigt i höst.
– Jag arbetar ofta hemifrån, eller så tar jag datorn med mig och åker till några olika studios och producenter. Annars sitter jag gärna på Melanders i Alvik, ett bra lunchställe, och på kaféet Bonne Femme i Abrahamsberg, som ligger nära min bostad.

Tidigare så har du främst plåtats av amerikanska fotografer när det gällt turnématerial. Den här gången fotograferades du på hemmaplan?
– Ja, vi ville testa en svensk fotograf, Paulina Torbjörnsen, och det blev magiskt. Vi var ute efter en miljö som kändes exotisk mitt i den smällkalla vint-ern och hon föreslog då Centralbadet, vilket blev en fullträff. De var schyssta och lät oss vara där och vi plåtade både i den vackra art nouvea-bassängen och bland grönskan i ljusterapirummet.

Hur ser du på framtiden?
– Jag kan inte se vad jag skulle syssla med annat än musik. Men det är först de senaste två åren som jag kunnat satsa helhjärtat, utan andra jobb vid sidan av. Nu kan jag verkligen fokusera på att skriva och turnera. Det är musik som gäller, helt klart.

Clara Mae

Ålder: 27 år

Familj: Pojkvännen Alexander Sahlin (Södeträlje SK:s målvakt) och blandrashunden Bruce

Bor: Abrahamsberg

Intressen: Hockey, matlagning, bakning. Tittar mycket på film, både tv och ofta på bio (stamgäst på SF Mall of Scandinavia) Läser, tränar

TEXT: Mia Wibacke Bornberger