Entreprenören med kaxiga sko-visioner

Han drömde om att bli frikyrkopräst eller skådespelare men livet tog anda vändningar. Idag är det Marthyn Inghamn entrepenör och butiksägare av legendariska Sko-Uno i Stockholm, med desto mer erfarenhet i bagaget

LJUMMA sommarkvällar, liksom svinkalla vinterdagar rullar han fram den. En amerikansk gasolgrill av märket Broil King på radhustomten i Rudboda. Recepten kryddas och växlas utifrån hans eget tycke och humör, för det finns ingen hejd på vad som kan läggas på grillen. Här grillas alltifrån fisk och grönsaker, till en maffig biff, liksom pizza som omsorgsfullt gräddats på en pizza- sten. För när Marthyn fått smak för något går han alltid “all in”.

– Jag har blivit en riktig grillgubbe på äldre dagar. Under många år höll jag krampaktigt fast vid kol, tills jag för något år sedan provade gasol och blev helt frälst, och jag som har hållit på och larvat mig med kol i över 30 år.

På tal om att bli frälst, så är halva familjen pingstvänner och hans syster är präst i svenska kyrkan. Marthyn berättar att han hade velat bli pingst­pastor som sin karismatiska farbror Ruben, som alltid bar vita handskar på jobbet och mässade “halle-halle­hallelujah” på pingstcampingen på norra Öland. Något han kärligt asso­cierar med den amerikanska kulturen, som han så innerligt diggar. Något man ganska snabbt blir varse om när man stiger in i hemmet eller i butiken på Gamla Brogatan. Inredningen omfamnar minst sagt det amerikanska, och allt är hemmasnickrat och gjort på fri hand.

– Jag hade älskat att vara präst. Jag älskar musik men är totalt omusikalisk! Så det blev en lång och rolig karriär inom Levi’s istället, där jag faktiskt fick hålla många stora presentationer, och på så vis leva ut min böjelse för att stå i centrum. Jag älskar att både synas och höras. Jag är helt orädd, vilket min familj inte alltid uppskattar. Jag hoppar ofta på nya saker, med en stark övertygelse om att det kommer att bli ett spännande äventyr. Det är inte många som skulle våga hoppa på retailtåget i dessa tider, där butiker stänger titt som tätt, för att istället satsa på onlineförsäljning. Hade jag rådfrågat vilken ekonom som helst innan jag köpte Sko-Uno, hade jag fått till svar att det är dödsdömt. Men jag tror att man kan lyckas med allt om man har en stark vilja och jobbar hårt. Jag är väldigt passionerad och när jag brinner för något blir det alltid bra.

Efter tjugo år inom Levi’s med diverse chefspositioner och två år som vd för jeansjätten JC, kan han kläd­branschen utan och innan. Men det var slumpen som avgjorde karriärvalet. Som 15-åring tjatade han till sig ett jobb på Levi’s efter att fotomodellen och sångaren Nick Kamen (som under 80-talet iförd tajta Levi’s-jeans förförde hela världen i reklamfilmen “Laundrette”) som han genast konverterade från syntare till rock and roll-kille. Resten är historia. Kärleken till musik­en och showbiz fick han från sin pappa som under barndomen arbetade som manager och tog stora artister som Rolling Scones och The Who till Sverige på 60- och 70-talet.

– Jag hade världens bästa uppväxt, trots att mina föräldrar skilde sig när jag var två år. Det var andra tider när jag växte upp. Då var “varannan vecka-konceptet” knappt uppfunnet. Vi spenderade vissa helger och lov hos pappa i Stockholm men annars bodde jag och mina fyra syskon hos mamma, som var en fantastisk kvinna, i Örebro. Hon var oerhört generös med kärlek och trots att hon försörjde hela familjen på en oansenlig lön som kokerska på ett daghem, fanns det alltid mat på bordet. Fick vi besök åkte alltid en extra tallrik fram med raketfart. Hennes favoritordspråk var “Ska solen skina, ska den skina över oss alla.”

MARTHYN SKRATTAR MYCKET och ofta, det märks att han trivs i Sko-Uno­butiken som han driver tillsammans med sambon Linda. Här trängs Cow­boyboots, Dr Marcens, Converse, Caterpillar, Buffalos, och klassiska Playboy-skor i ett slags ordnat kaos, tillsammans med amerikanska flaggor, en gammal Texaco-bensinpump, Cadillacbaksäten omgjorda till soffor och så butikens älskade maskot, det vill säga familjens franska bulldogg som också arbetar varje dag.

– Jag älskar mitt jobb! Linda får säga åt mig att ta ledigt ibland annars skulle jag jobba jämt. Jag hade egentligen inte tänkt jobba med skor utan tanken var att jag skulle sälja Puss & Kram-jeans här, men när jag köpte Sko-Uno för fem år sedan av grundaren Kenneth Längerberg insåg jag vilken kultbutik det var. Det fanns ett lager med över 50 000 skor som vi reade ut, stamkunder vallfärdade hit från hela Sverige för att köpa sär­egna exemplar, och jag upptäckte en hel del fynd som låg och samlade damm i förrådet, bland annat USA-tillverkade Converse i originalförpackningar som jag sålde på eBay. Sedan köpte vi nya skor och vi har lyckats fa till en uppdaterad variant av butiken som vi är väldigt nöjda med.

Men hur funkar det att arbeta med sin sambo?
– Skitbra! Vi är ju ändå med varandra hela tiden. Vi trivs väldigt bra ihop och är ett bra team. Jag är lite slarvig, så det är Linda som håller reda på mig. l mina tidigare förhållanden har man tjafsat om jobbet, det kunde bli lite surt där hemma om man jobbade sena kvällar. Nu när jag är tillsammans med min affärspartner så finns en bättre förståelse för vad det faktiskt innebär att driva företag. Det finns ju alltid tusen saker att göra. Hos oss flyter jobbet och privatlivet lätt ihop. Och vi älskar det!

Linda nickar instämmande samtidigt som hon flyttar på en hög trave med skolådor på lagret som ligger på ovanvåningen.

Tiden på JC ser Marthyn tillbaka på med skräckblandad förtjusning.

– Jag ville gärna ta risker, satsa på fram­tiden, medan ledningen ville spara sig till framgång.

Marthyn blev avskedad från JC. Han hade då varit vd i strax över två år och arbetat med att vända en retailkedja som inte gått bra under betydligt längre tid. 1 april i år ansökte klädjätten om konkurs

-med skulder på 160 miljoner kronor och cirka 250 anställda som blev av med sina jobb. Något han beskriver som en väldigt jobbig tid, eftersom han hade haft en tydlig vision om företaget och kämpat in i det sista.

-Jag deppade ett tag men sedan sam lade jag mig och tog nya starka tag. Jag gick faktiskt in som konkursförvaltare hos JC i slutet, vi sålde av alla saker och såg till att alla anställda fick sina löner. Det kändes ändå bra.

Var får du styrkan och självförtroendet Ifrån, det är ganska modigt att öppna en egen butik Inom retail efter bakslaget med JC?

– Jag är helt övertygad om att jag har fatt mitt självförtroende från min mamma. Hon sa alltid att jag var bäst och att jag kunde klara av precis allt. Självklart fatta­de man att man egentligen inte var bra på allt men det sände ut positiva signaler. Jag tror att om man omger sig av människor som är bättre än vad man är själv, där alla far chansen att blomma ut, så kommer även företaget och livet att blomstra.

MARTHYN INGHAMNS FAVORITER

Vår ICA-chark

som ligger i Rudboda erbjuder makalös service och härliga råvaror.

Fredagsmys

Är sjukligt förälskad i Ostbågar. påsen måste dock öppnas 1-2 dagar innan de ska avnjutas, för den rätta konsisten­sens skull.

Min Hobby

är att samla ... Jag har en gedigen jeans- och sklnnjackssamling, och ett tiotal riktigt fina symaskiner.

Min favoritårstid

är hösten, den är bäst, utan tvekan! Då är jag ute och promenerar med vår bulldogg Roffe i skogen

Jag älskar

"Hitlåtens historia" på SVT, eftersom jag gillar att grotta ner mig i detaljer när det kommer till musik.