Empati med teknik

Emma Ridderstad har alltud varit teknikintresserad och ägnade större delen av gymnaseit på dataspel istället för studier. Drivkaften att skapa positiv förändring har lett henne till att bli den företagsledare hon idag är, och drömmen att få jobba med teknik blev san

DET HAR GÅTT undan för Emma sedan hon startade Warpin Media för tre år sedan. En minst sagt omvälvande tid då hon gick från VD-posten på Modern Women Media samtidigt som hon genomgick en skilsmässa parallellt med uppstarten av företaget.

– Nu när jag tittar tillbaka på den tiden kan jag tänka “Vad tänkte jag med?” Mina barn var ju så små, bara ett och tre år gamla, det var det tuffaste jag har gjort i hela mitt liv, men samtidigt det absolut bästa. Jag hade ju tryggheten ekonomiskt, jobb och boende men ändrade bana helt. Tron på att det skulle ordna sig hittade jag inom mig själv. Det här med att lita på magkänslan brukar bli rätt, berättar hon glatt samtidigt som hon utstrålar ett lugn.

Efter att Emma gått ut gymnasiet provade hon på att jobba både som glassförsäljare och telefonförsäljare innan hon utbildade sig till affärsekonomi på IHM Business School. Sedan begav hon sig till sydligare breddgrader och studerade modern konst och läran om havet på Hawaii.

– Tanken när jag åkte till Hawaii var först att ta en Bachelor, men på plats kände jag något helt annat och struntade i den planen för att istället plugga det jag verkligen kände för just där och då. Jag har alltid gjort som jag velat och följt min passion. Mina mål har aldrig varit långsiktiga, istället har jag tänkt att jag gör det jag verkligen känner för och kan­ske kan jag omsätta det till något jag vill jobba med senare i livet. Dörrar öppnas alltid utmed vägen.

EMMAS FAMILJ HAR stöttat och förstått vad hon behövt för att kunna utvecklas.

– Emellanåt har de frågat vart jag är på väg. Det vet jag inte själv riktigt men jag tror att man växer varje dag och målet med livet är att konstant lära sig nytt och utveckla sig. Om jag följer det jag tror är rätt och det som känns rätt så måste det ordna sig. Det är bra att våga lita på a.tt saker och ting dessutom är en process, livet går inte spikrakt men det löser sig ändå.

Under uppväxten, när många runt om kring henne prenumererade på Kamratposten och Veckorevyn hämtade Emma istället glatt Illustrerad Vetenskap ur brevlådan och lusläste den. Tv-idolen var Bo G Eriksson som ledde Vetenskapens värld.

– Så länge jag kan minnas har jag varit nyfiken på hur världen utvecklas och på hur saker och ting hör ihop. Jag tycker det blir tydligare också, ju äldre man blir, att det faktiskt är så.

Teknikintresset har alltid funnits där, och tiden hon gick på Schillerska gym­nasiet satt hon mer framför datorn och spelade än att plugga.

– Det var nog mer eller mindre en verklighetsflykt, jag var inte redo att plugga då egentligen och lade istället den mesta tiden på multiplayer-spel.

Emma bor med sin familj högst upp i en liten oas i kopparhusen i Mörby. Området är bekant då hon som tolv­åring började bo växelvis i Göteborg och hos sin pappa i Djursholm. Varannan vecka har hon och maken Carl-Johan fyra barn hos sig, varannan vecka är de själva. Då spenderas tiden på bio, teater, konserter och annat de båda tyckte om att göra innan de på varsitt håll fick barn. Under barnveckan lägger Emma om sina arbetstider och lägger mycket fokus på barnen.

– När barnen är hos mig kopplar jag bort allt jobb från det att jag lämnar kontoret tills barnen sover. Under barnveckan slutar jag klockan 15 varje dag och vi hittar på mycket saker tillsammans hela familjen. Jag försöker kombinera min karriär med livet som mamma på ett bra sätt.

VID MITT BESÖK hos Emma på kontoret som ligger på Blasieholmsgatan far jag prova på AR (Augmented Reality), en blandning av den verkliga och den digitala världen. Enkelt förklarat går det ut på att man sätter på sig ett par glasögon som möjliggör att man kan lägga på digitala objekt som interagerar med användaren och verkligheten. Jag har alltså full koll på var jag är och vilka som finns omkring mig, men förutom mig själv och Emma i rummet flyter små “bollar” runt i luften. När jag tar på dem ändrar de form, löser upp sig, flyttar på sig. Det är en konstig och ovan känsla, och jag förstår att det bara är fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med den här tekniken.

På Warpin media är Emma VD, marknadschef, försäljningschef och PR­ansvarig. Hennes ambition är förenklat att genom VR och AR göra världen bättre.

– Om man ser vad tekniken har för möjligheter kan man applicera den på de problem som finns idag. Världen blir mer svåråtkomlig, människor kommer längre och längre ifrån varandra. Kan vi då med tekniken förflytta oss in i någon annans position eller ta oss till ett annat land, ja då kan man med sina sinnen uppleva hur andra människor har det. Vår empatiska förmåga ökar. Det här är inte teknik för teknikens skull, jag tror verkligen att det är teknik som kommer kunna göra oss mer mänskliga igen och det är just det som är min passion för detta. Det är vad tekniken kan göra som är intressant och spelar roll.

En av Emmas första upplevelser med VR var då hon tittade på “Clouds Over Sidra” på en mässa för fyra år sedan. Den utspelar sig i ett flyktingläger i Syrien. Man far “vara” en tolvårig flicka och följa med en dag i flyktinglägret. Allt från att stå i leran, se vad de leker med och vad de äter är saker man upplever.

– Det blir extremt starkt och du kan inte vända bort blicken. Den typen av upplevelser är en viktig påminnelse om var du själv är. ”Clouds Over Sidra” fick mig att inse hur tekniken kan användas och hur starkt empatiskt driven den är.

Det är tydligt att Emma andas mer än teknik när det kommer till hennes drivkraft och fram tidsambitioner.

– Jag vill förändra och förbättra. Idag kan jag titta på mina barn och se dem som en anledning att jobba med det jag gör. Att de ska fa växa upp i en bättre värld. Det vill jag bidra till.

EMMA RIDDERSTAD

ÅLDER: 39 år.

BOR: Mörby.

FAMILJ: Man, två barn, två bonusbarn

AKTUELL: Driver Warpin Media, ett softwarebolag med 13 anställda inom Virtual & Augmented reality.

EMMAS FAVORITER

TEXT: ELIN BISANDER / FOTO: GUSTAV KEISER