DRÖMYRKE: FOTOGRAF

Efter många års sjukskrivning på grund av utbrändhet köpte Anna Sundheden en kamera på avbetalning och fick utlopp för en konsthärlig kreafjvitet hon inte visste att hon hade. Idag är hon egenföretagari och fotograferar blivande mammor i naturligt ljus.

FÖR TIO ÅR SEDAN arbetade Anna på fritids med en fritidsle­darutbildning i bagaget. Hon levde i ett dåligt förhållande, led av panikångest och hade dålig ekonomi. Resvägen till jobbet var lång, dagarna på plats var kaos men hon höll ut länge, tills hon en dag stupade.

– Jag gick verkligen in i väggen som man säger, blev helt enkelt tvungen att ge upp, berättar Anna.

Hon blev sjukskriven. En period var hon bara hemma, sedan arbetstränade hon på skolor och i en tapetaffär, men energin tycktes inte komma tillbaka.
– Jag har alltid varit väldigt estetisk av mig och letade länge efter min uttrycksform. Först trodde jag att jag skulle syssla med inredning, hemma möblerade jag ofta om. Dessutom är jag duktig på att måla, men det går för lång­samt, jag gillar att röra på mig och vara mer aktiv.

Men så för ett år sedan fick Anna en kamera i sin hand och blev själv förvånad över vad hon lyckades åstadkomma med den.
– Det var min mamma som peppade mig att köpa en kamera, så jag köpte faktiskt en kamerautrustning på avbe­talning. Jag blev helt kär och kunde nästan inte sova eller äta. Äntligen hittade jag mitt uttryckssätt!

Anna lärde sig mer och mer om fotografering. Det mesta snappade hon upp via Youtube, och det var även där hon jämförde olika kameror och till slut bestämde sig för en Nikon. Förra året startade hon sitt företag och sakta har utrustningen vuxit i den takt hon tjänat pengar, på just fotografering.

-Det är som att jag hela mitt liv har fotograferat med mina ögon. Jag har lätt att se vilken komposition som är bra och målar upp en bra story med hjälp av bilder. Eftersom jag tycker att det är så himla kul med foto har det inte varit svårt för mig att lära mig massor. Jag har verkligen gått “all in”.

Den första tiden övade hon mycket genom att fotografera sin då ettåriga dotter, glad och fotogenisk. – Det var en perfekt utmaning eftersom hon ständigt rör sig, så jag fick ändra inställningar hela tiden.

I början testade Anna all slags fotografering – inne, ute, blixt, utan blixt, olika motiv … Snabbt kom hon fram till att det var gravidfotografering med naturligt ljus hon gillade mest och att det var där hon ville nischa sig.

– Naturen är verkligen min miljö, jag älskar naturen och har alltid gjort det. Jag är uppvuxen i Vingåker i Sörmland och har bott hela mitt vuxna liv på Lidingö. Att få jobba med att fota, som jag älskar och samtidigt vara ute i natu­ren och träffa människor är en perfekt matchning.

Anna har också fått ett lugn i arbetslivet som hon inte hade tidigare.
– Det är skönt med foto för man fokuserar på en sak i taget. Annat var det att jobba på en skolgård med 60 barn omkring mig.

Kvinnorna på Annas foton är klädda i vackra klänningar från Annas “dressbar”, alla handplockade av henne själv för att passa hennes stil och varumärke. Fotona tas året runt och vintertid använder Anna värmepåsar för att hålla modellerna varma.

– Klänningarna gör så otroligt mycket för porträtten. Min tanke är att den blivande mamman ska få lämna var­dagen en stund och fira det mäktiga i att få vara gravid och bära ett liv. Man kanske känner sig trött och svullen som gravid, men den här dagen får man släppa vardagen för en stund och komma ut i den vackra naturen och sätta på sig något speciellt.

Alldeles i början av Annas fotograferande åkte hon runt på Lidingö och rekade hur solen gick upp och ner på olika platser.

– När ljuset är bra och kombineras med naturen blir bilderna allra vackrast, jag älskar att använda solljuset på olika sätt och vet var på ön jag hittar det bästa ljuset, säger Anna med glimten i ögat. +

ANNAS TRE ENKLA FOTOTIPS!

1. Allt handlar om ljuset så studera noggrant solen om den är din ljuskälla, oavsett om den är i moln eller inte. Tank på att det är stor skillnad olika tider på dagen och olika årstider.

2. Tänk Inte bara på bakgrunden utan även på förgrunden,
det reflekteras i ansiktet på den du fotar. Välj gärna en ljus förgrund med neutralt ljus.

3. Om du Inte har en systemkamera med ett objektiv som har en stor bländare, välj en bakgrund som är mer oändlig. Det kan vara ett hav, en lång äng eller en utsiktsplats. Fokusera på personen
som står långt ifrån bakgrunden så blir det andra mer suddigt och personen “poppar” upp mer från bakgrunden.

ANNA SUNDHEDEN

ÅLDER: 39 år.

BOR: Högberga.

FAMILJ: Mannen Viktor, Dottern Alice snart tre år, två hundar, en katt.

GÖR: Driver företaget Anna Sundheden Photography.

INTRESSEN: Foto, inredning och pardans.

MOTTO: “Ta vara på tillfället och på det du har”.

TEXT: ELIN BISANDER / FOTO: GUSTAV KAISER (DÄR ANNAT INTE ANGES)