Den ultimata orginsatören

Kvittot till surfplattan ligger konstigt nog inte där du la det sist, barnens vaccinationskort borde finnas på det ”smarta” stället du glömt, och lösenorden till femtioelva olika login är utspridda likt frön på en nylagd gräsmatta. Känns det igen? Du är långt ifrån ensam. Men lösningen på den ständiga jakten efter viktiga uppgifter finns närmare än du tror. Det har vännerna Patricia Ingemarsson och Jenny Wuori sett till med appen YourPDi, som samlar allt – verkligen allt – på ett och samma ställe.

Titta här när jag söker på min dotters namn, säger Jenny Wuori, och håller fram mobilen för att visa hur appen fungerar.
– Jag får upp allt som är loggat på henne. E-kvittot på de nya träningskläderna, hennes login till Spotify, uppgifter om bankkortet, klasslistan och så vidare. Det här är den ultimata familjeorganisatören. Lägg in tiden för när el-avtalet löper ut, eller tbe-vaccinationen så får du dessutom en påminnelse när det är dags.

Jenny Wuori har tillsammans med grannen och vännen Patricia Ingemarsson utvecklat YourPDi (Your Personal Digitalisation). Tanken är att samla allt under samma tak i stället för i många olika appar, specialiserade för olika ändamål. Stort fokus har lagts på användarvänlighet och överskådlighet, med tydliga mappar och en sökfunktion som gör det enkelt att hitta det man letar efter.

– Dessutom finns det familjedelning för upp till fem användare, vilket gör att du själv slipper agera ständig sambandscentral, fortsätter Jenny Wuori.

Ja, att vända upp och ner på halva bohaget i jakten på garantibeviset till någon elektronisk pryl som slutat fungera har nog de flesta erfarenhet av. Och för Patricia Ingemarsson blev oordningen en dyrköpt läxa. Efter att familjen haft inbrott i sitt hus krävde försäkringsbolaget både kvitton och dokumentation på det som blivit stulet, vilket visade sig vara en diger uppgift att få fram. Och till viss del omöjlig. Samtidigt blev det startskottet till YourPDi.

– Jag tyckte det var för jäkligt att jag inte hade bättre koll. Efteråt satt jag, Jenny och våra makar och diskuterade det här och allt annat som saknar ordning och reda: lösenord man aldrig kommer ihåg, medlemskort till alla möjliga ställen, färgkoden till huset, namnen på växterna du planterade i fjol. Vi landade i att allt på ett ställe vore toppen – tryck på en knapp och du har all info du behöver i handen, säger Patricia Ingemarsson.

Och när idén väl var kläckt tog det inte lång tid innan Patricia och Jenny gick all in i sitt nya företag. Båda lämnade sina respektive anställningar, Jenny inom marknad och management och Patricia inom telekom.

– Som startup-företag är vi lite ovanliga. Det är ofta yngre förmågor som pysslar med helt igenom digitala företagsverksamheter. Jag och Patricia snittar på 50 år.

Men det har aldrig varit någon tvekan. Efter alla år som anställd på olika storbolag är det otroligt roligt att få göra något för sig själv och dra nytta av allt man lärt sig genom åren, att konvertera kunskapen till det egna företaget. Men det var ändå ett ganska stort steg att ta. Än så länge är vi oavlönade startup-entreprenörer, haha, men det är det värt för roligare än vad vi har på jobbet kan man knappast ha, säger Jenny.

Med på tåget är också ”Lyxfällans” Magnus Hedberg, som anammat konceptet och har gått in som delägare. Det har också det amerikanska konsultbolaget Virtual Force gjort, som står för själva utvecklingen, liksom Sting (Stockholm Innovation and Growth). Hittills har appen laddats ner till 17 000 mobiler och tjänsten kostar från fem kronor per månad, beroende på vilken nivå man väljer.

– Det finns ett stort sug efter att få hjälp med just det här. Vi har låtit göra flera marknadsundersökningar som visar att sju av tio personer inte är nöjda med hur de handhar viktiga dokument och information. Hela 85 procent sparar fortfarande mycket i lådor. Vi riktar oss till dem och alla andra som känner att de vill ha bättre koll på tillvaron, säger Jenny.

Nästa steg är att ta in ytterligare investerare i form av kapital för att kunna växa, befästa positionen på svenska marknaden och sedan expandera internationellt.

– Vi har nästan uteslutande riktat in oss på Sverige. Men behovet är nästan större utomlands. I andra länder är det ofta tekniskt krångligare att samla allt på ett och samma ställe, det behövs flera olika typer av certifikat, säger Patricia.

Säkerheten då? Som kund lägger man bokstavligen hela sitt liv i appen.
Patricia: Vi kan absolut inte se någonting av vad du laddar upp. Det kan ingen.
All data sparas krypterat och skyddat i molnet. Dessutom utvecklar vi möjligheten att kunna ta tillbaka sparadedokument.

Vad är det bästa med er entreprenörresa?
Jenny: Att vi faktiskt tog steget. Nu sitter vi här, driver vårt företag, vår app. Vi har fantastiskt roligt tillsammans på jobbet
– varje dag. Många kvinnor berättar att de själva fått inspiration av vårt initiativ och berättar om sina egna företagsidéer.

Jenny Wuori / Patricia Ingemarsson

Jenny Wuori

ålder: 47 år.

Familj: Maken Mattias,
tre döttrar 13, 10 och 8 år.

Bor: Ålsten, uppvuxen utanför Kristianstad i Skåne.

Bakgrund: Civilekonom. Har arbetat många år inom läkemedelsindustrin, senast på svenska Sobis huvudkontor.

Gör: Medgrundare till startup-företaget YourPDi.

Patricia Ingemarsson
Ålder:
53 år.

Familj: Maken Göran och
två barn, 15 respektive 20 år.

Bor: Ålsten.

Bakgrund: Ingenjör, hararbetat inom telekom, bland annat som nätverksarkitekt. Men de
sista 10 åren som försäljningschef. Senast på Amerikanska bolaget Ciena.

Gör: Medgrundare till
startup-företaget YourPDi.