Caroline Eriksson”Fasader intresserar mig”

Hon är spänningsförfattaren som såld böcker i 27 länder, nu aktuell med sin förstabok i en trilogi, som bland annat utspelar sig i Täby. Magasinet har träffat Caroline Eriksson.

HENNES FÖRSTA BOK, Djävulen hjälpte mig, kom 201 3 och redan två år senare hade hon slutat jobba med ledarskap inom HR och blivit författare på heltid. Caroline har ett stort intresse i den mörkare sidan hos oss människor och kallar sig skämtsamt för Feelbad-författare. Hennes magisterexam­en i socialpsykologi och många års arbete med människor har gett henne en djupare förståelse för hur människor fungerar:
– Det finns så många lager hos en människa och mitt in­tresse för det kommer väl till pass när jag skriver de böcker jag gör.

Varför är du intresserad av den mörkare sidan?
– Vem är INTE det, tänker jag! Varför dras man till skräckfilm· er eller kriminaldraman? Det är ju något på samma gång lockande och skrämmande i tanken att vi kanske inte bara är de här goda välfungerande människorna som vi vill se oss själva som, vi känner alla på oss att det finns något mer i den mänskliga naturen men vill gärna skjuta det ifrån oss och tänka att ondskan och mörkret bara finns “där borta”.
Caroline menar att vi människor är kapabla till mycket gott, men också till fruktansvärda saker.
– Under vissa omständigheter tror jag att vi alla kan gå långt och göra saker vi inte trodde om oss själva. Jag tycker om att utsätta mina karaktärer för mycket press och jag är väldigt fascinerad av vanliga människor som hamnar i pressade situationer och som det kan gå dåligt för. Jag
är mer fascinerad av sådana personer än av någon galen seriemördare eller en psykopat.
Redan som barn började Caroline att läsa och skriva mycket, och drömmen om att bli författare har länge hängt med även om hon inte tidigare vågade ta den på allvar.
I samband med att hon var gravid och tätt fick två barn satte en kreativ rusch igång inom henne och det kändes viktigt att fundera över vad hon verkligen ville göra.
– Jag visste att skrivandet var en passion och kände att jag var skyldig mig själv att försöka.
Hon skrev två historiska verklighetsbaserade deckare och hennes tredje bok, De försvunna blev en stor interna­tionell försäljningssucce och såldes i 27 olika länder. Nu var Caroline tillräckligt trygg ekonomiskt för att kunna ägna sig åt skrivandet fullt ut.

Hur växer karaktärerna och händelserna  i dina böcker fram?
– När jag ska skriva en bok sker en konstig process som egentligen är olika varje gång. Det börjar med ett frö eller en tanke om ett tema, kanske är det en situation eller en karaktär jag ser framför mig och känner: “Vad skulle hända om den personen blev utsatt för det här … ?” Sedan börjar tankarna veva igång och bit för bit läggs pusslet. Innan jag börjar skriva ser jag till att lära känna mina karaktärer ordentligt, vad är deras drivkrafter och deras hemligheter? När jag börjar skriva en bok vet jag alltid hur den ska sluta. Själva skrivandet är rent “köttande”, det tar väldigt mycket tid och är en process som präglas av kast mellan hopp och tvivel.

Hennes senaste bok, Kom i min famn, är den första om terapeuten Simone Boman som börjar ifrågasätta sitt liv. Simone lever ett traditionellt kärnfamiljsliv och har lagt ner hela sin själ i mammarollen. Hon har lagt upp hela sitt liv och arbetsliv för att finnas där för sina döttrar. Plötsligt, någon gång i 40-årsåldern känner hon att hon inte längre vill leva det livet. Äktenskapet knakar.
– Att som förälder vilja leva på ett annat sätt än med sina barn är ju ganska tabubelagt. Speciellt som mamma.

Via sitt yrke träffar Simone Thomas, en gift familjefar vars tillvaro vänds upp och ner när han får ett anonymt meddelande från någon som känner till hemligheter om honom. Paral­lellt med att katastrofen närmar sig växer Simones känslor för Thomas. Boken utspelar sig i Vallentuna, där Caroline själv är uppvuxen. En scen i boken utspelar sig i Täby centrum. Det är precis innan jul och Simone ska köpa present till sin dotter som fyller år. Hon är där tillsammans med sin mamma och är både stressad av tanken att det är just hon som ska köpa presenten och ha koll på de bitarna samtidigt som hon har en snårig och infekterad relation med sin mamma, något som blir tydligt i scenen. 

SEDAN ELVA ÅR tillbaka bor Caroline i Täby tillsammans med sin familj och trivs jättebra, inte minst tack vare närhet både till naturen och till bra kommunikationer. Området har även fått henne att fundera en del över fasader.
– Att många har det gott och ställt i både Täby och Danderyd är ingen hemlighet. Här bor en del som har väl­digt mycket, sett till det yttre. Jag kan inte låta bli att tänka hur det ser ut när de stänger dörren om sig. Fasader in­tresserar mig, vi skulle behöva möta varandra mer som vi verkligen är.

 

CAROLINE ERIKSSON

ÅLDER: 44 år.

FAMILJ: Man och två barn 12och 14år.

BOR:
Täby.

AKTUELL:
Med boken Kom in i min famn, som är den första delen i en trilogi. Podcasten Hissen som hon gör tillsammans med vännen och författaren Ninni Schulman.

INTRESSEN:
Läsa böcker, “göra ingenting” hemma med familjen, yoga och kallbad, året om.

FAVORITPLATS TÄBY:

Rönningesjön för kallbad och promenader runt.

FAVORITFÖRFATTARE:
Läser
lite av många, mycket spänning och romaner. Håkan Nesser och Karin Alvtegen gillar jag.

TEXT: ELIN BISANDER  /  FOTO: GUSTAF KAISER