BAKA, BAKA Liten kaka

Spritsa, spackla, pensla, dekorera. Ellagårdsbon Anna Lindell älskar att skopa tårtor och bakverk. Låt dig inspereras av hennes passion och av hennes personliga recept på chokladtårta.

ANNA HAR ALLTID älskat att vara kreativ och när hon upptäckte tårtor fastnade hon direkt.
-Tårtor är verkligen allt i ett. Skapan­de, bakande, fårg och form på en och samma gång, berättar Anna.
Hon har, tack vare det stora intresset, lärt sig det mesta på egen hand men har även vid flera tillf.i.llen deltagit i kurser i tårtdekoration i England.

När den lilla butiken Cake and Design, som då låg på Enhagsslingan, var till salu 2014 så bestämde sig Anna för att slå till. Hon slutade sitt dåvarande arbete och köpte butiken. Anna utökade utbudet samtidigt som hon både arbetade upp en webbshop, stod i butiken och höll tårtkurser.
– Det var fantastiska år, inte minst på grund av alla underbara kunder jag fick träffa, minns hon.

När kontraktet på lokalen gick ut tre år senare beslutade Anna att stänga butiken och istället satsa enbart på webbshopen. Numera drivs företaget med lager i Arninge. Det som säljs mest är sockerpas­ta och marsipan, ätbara färger, tårtkar­tonger och verktyg för att göra olika typer av dekorationer. Sockerpasta är som en sockerdeg och fungerar nästan som mar­sipan, men innehåller inte mandel. Dess­utom far den en slätare yta och är perfekt för att göra fina dekorationer med.
– Det är så roligt att så många vill lära sig mer om hur man täcker en tårta fint med sockerpasta eller marsipan, hur man gör vackra dekorationer och hur man lättast tar raka och fina kanter på tårtan, avslutar Anna.

ANNA TRE BÄSTA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED TÅRTAN

1. När du bygger tårtan, spritsa en ring med smörkräm längst ut på varje lager innan du lägger på fyllningen i mitten. Det fung­erar som spärr och förhindrar att fyllningen kryper ut och gör tårtan mer stabil.

2. Spackla tårtan två gånger.
Först ett tunt lager med smörkräm för att “låsa fast” smulorna. Kyl en stund och spackla med smörkräm en gång till för att få sidorna jämna och fina.

3. Använd tårtskrapa när du spacklar tårtan för att få raka kanter. Spackla smörkräm på tårtan, håll sedan skrapan längst
med brickan och dra skrapan runt tårtan för att skrapa av överflödig smörkräm.
När det gäller recept på bottnar och fyllningar får jag ofta inspira­tion från andra och provar mig fram. Det finns otroligt mycket bra recept på nätet. Jag gör både egna fyllningar och utgår från moussepulver som är fantastiskt goda. För mig börjar det roligaste när tårtan är bakad och färdig­monterad – att dekorera. 

Annas chokladtårta

Använd ditt favoritrecept på bottnar eller köp färdiga om du inte har tid att baka dem.

SMÖRKRÄM
300 g mjukt smör

5 dl florsocker

100 gram smält choklad

GÖR SÅ HAR

Vispa rumsvarmt smör ett par minuter så det blir ljusare och fluffigare. Tillsätt florsocker och smaka av tills du är nöjd. Tillsätt smält, något avsvalnad, choklad. Smörkrämen ska vara krämig och mjuk för att vara lätt att spackla tårtan med. Upplever du att smörkrämen är för tjock kan du tillsätta någon matsked kokhett vatten. Tips: Gör du mer smörkräm, eller får något över, går smörkräm utmärkt att frysa. Tina då upp vid användning och vispa upp den igen.

FYLLNING 1, CHOKLADFLUFF
3 dl vispgrädde

180 g din favoritchoklad (tex mjölk­choklad, mörk choklad, dumle, japp, dajm, geisha).

GÖR SÅ HAR
Hetta upp grädden i en kastrull, den får ej koka. Tag av kastrullen och smält ner hackad choklad. Rör om tills den smält. Kyl ner den i kylskåp i minst 6 timmar men helst över natten. Vispa upp till fluff med elvisp.

EVENTUELLA TILLBEHÖR (VALFRITT)
Något gott att toppa fyllningarna med, tex salt kolasås (färdigköpt), hackad choklad, hackade valnötter eller färska hallon.

MONTERING AV TÅRTAN  
1. Dela den helt avsvalnade (eller upp­tinade) tårtbotten i 3 delar.

2.Lägg första delen av botten på en plan tårtbricka och pensla botten spar­samt med något gott, tex god saft (lite utspädd) eller sockerlag (en del socker och två delar vatten som kokats upp och sedan kallnat). Sockerlagen kan även smaksättas med förslagsvis lite god likör.

3.Fyll en spritspåse, klipp ett hål längst ned och spritsa en rejäl smörkrämsrand längst med ytterkanten på första lagret. Detta fungerar som spärr och förhindrar fyllningen från att krypa ut på kanterna.

4.Lägg i fyllning och strö sedan över lite av eventuellt tillbehör. Gör likadant med nästa lager.

5.När tårtan är fylld – ställ in den i kylen en stund.


6.Spackla sedan första lagret med smör­kräm. Använd en palettkniv för
tårtor, eller liknande verktyg, för att fördela smörkrä­men på toppen
och på sidorna. Använd sedan en tårtskrapa och dra den längst med
brickans botten. Håll skrapan rakt mot tårtans kant och dra hela vägen
runt för att ta bort överflödig smörkräm och få raka kanter. Jämna till
på toppen så den blir så jämn och rak som möjligt.

7.Ställ tårtan i kylen cirka 30 min så att smörkrämen kyls och stelnar.

8.Spackla lager två på samma sätt som tidigare och ställ in i kylen.

DEKORATION

1. CHOKLAD DRIP
Tårtan ska vara väl kyld. Smält mörk choklad, cirka 100 gram. Häll chokladen i en spritspåse och klipp ett minimalt hål längst ned. Häll försiktigt lite choklad runt ytterkanten på tårtans ovansida och låt det rinna ned med jämna mellanrum. I och med att tårtan är väl kyld stelnar chokladen snabbt när den rinner längs­med sidorna. Det behöver inte vara jämnt, det är bara snyggt om det rinner lite olika längst med kanten. När du gått över sidorna häller du choklad även i mitten och sprider ut med en palletkniv eller liknande. Ställ i kylen och låt stelna.

2. DEKORATION
Nu börjar det roligaste och här finns inga måsten! Arrangera chokladbitar, godis, maränger, makroner, blommor, strössel eller vad du vill på toppen. Fäst bitarna med lite smält choklad när du är nöjd med placeringen.
Ta fram tårtan ur kylen minst 30 minuter (gärna mer) innan den ska ätas så att smörkrämen hinner bli mjuk.

TEXT: ELIN BISANDER  /  FOTO: PRIVAT