17.01.17

Youtubestjärnan om psykisk sjukdom

Youtubestjärnan om psykisk sjukdom

Bokaktuella Therese Lindgren mår inte alltid så bra. Att navigera mellan panikångestattacker, sociala fobier och rödamattanevent är en del av hennes vardag. Nu vill hon hjälpa andra med psykisk sjukdom. Här berättar hon hur depressionen blev vägen till framgång och vilken betydelse hemmet på Kungsholmen har haft

Grattis till boken I bland mår jag inte så bra!

Varför ville du skriva den?

– Min ambition var framförallt att själv sluta skämmas över mina begränsningar, min rädsla för panikattacker och mina perioder av generell ångest, genom att prata öppet om dem. Jag vill också att boken ska vara med och krossa tabun kring psykisk ohälsa.

Varför är det angeläget? 

– Varenda person jag träffar berättar om sina egna besvär som ångest, depressioner, psykisk sjukdom, tvångstankar eller fobier. Av den anledningen är det sorgligt att psykisk ohälsa fortfarande är någonting man inte ”får” prata om i alla sammanhang ännu.

Vad är absolut viktigast att veta om psykisk ohälsa?

– Att man aldrig är ensam om den.

Du blev sjukskriven för utbrändhet för fyra år sedan vilket ledde till att du startade en egen Youtubekanal, hemifrån sängen på Kungsholmen. Länge levde du ett begränsat liv och lämnade inte ön. Varför blev kanalen så framgångsrik? 

– Jag hade koll på tekniken bakom youtube och förstod vikten av att lära mig hur sökalgoritmer fungerar. Redan från början publicerade jag nya videos kontinuerligt och varierade mitt innehåll. Jag har sett min kanal som ett företag och skött den med samma disciplin som jag sköter vilket arbete som helst.

Vad uppskattar du med Kungsholmen?

– Jag älskar Kungsholmen och hoppas att en dag flytta tillbaka. Det bästa med Kungsholmen är att ön är central men ändå inte mitt i smeten. Härliga caféer, vackra promenadstråk och några riktigt bra restauranger.

Flytta tillbaka?

– Ja gud ja, jag hoppas flytta ihop med min pojkvän under 2017 och skulle mer än gärna flytta till Kungsholmen. Just nu bor jag strax utanför tullarna och det är inte riktigt min grej, inte där jag är i livet just nu. Jag saknar att kunna gå ner till Seven-Eleven, se folk utanför lägenheten och framförallt är jag trött på alla bajenhalsdukar där jag bor nu.

Varför känner du dig hemma på Kungsholmen?

– Dels har jag familj som bor på här, men framförallt saknar jag att gå Kungsholmen runt på söndagarna, frukosten på café NEWT, all mat på restaurang Mooncake och butiken Grandpa. Det enda jag inte saknar är den eviga jakten efter parkering.

Din karriär går spikrakt uppåt! Vad vill du att folk ska minnas dig för?

– Min dröm är att folk minns mig som en tjej som gjorde skillnad när det kommer till hur vi pratar om psykisk ohälsa men också för mitt djurrättsengagemang.

Idag har du nära en halv miljon följare. Har framgången och fansen förändrat dig som person?

– Jag har blivit mer ödmjuk och tacksam inför andra. Jag tror att jag tidigare såg människor som fiender. Jag upplevde att jag var ensam, att ingen förstod mig och att folk i allmänhet var fördomsfulla. Mina tittare har bevisat motsatsen.

 Vilket är ditt mål 2017?

– Jag har kommit en lång väg med mina panikattacker, men att flyga flygplan är någonting jag fortfarande drar mig för. Att vara instängd uppe i luften utan kontroll är ett mardrömsscenario. Därför är ett av mina mål under 2017 att ta tjuren vid hornen och flyga någonstans. Faktum är att jag ska flyga luftballong, helikopter och åka på en utlandsresa…

När blev du starstruck senast?

– Det var nog ett par månader sedan när Zara Larsson skrev på sin twitter att hon älskar mig för att jag är så himla ”fin och bra”.

Tre saker du inte kan leva utan?

– Min mobiltelefon, min dator och kamera.