13.08.18

Villa Paulis nya renommé

Villa Paulis nya renommé

Vad händer på Villa Pauli, varför är grinden låst och vad krävs för att bli medlem på Djursholms Country Club? Klubbmanager Martin Roos svarar och visar upp husets nya interiör – här finns inga avsikter att spara på krutet, ambitionen är att skapa en klubb med rykte över hela världen – öppen för alla.

I den luftiga hallen strömmar soft musik ur osynliga högtalare. Från restaurangen hörs ljudet av bestick och lågmälda samtal. Stämningen är avspänd och när jag kliver över tröskeln till medlemsloungen rinner förmiddagens stress av mig likt vattnet på en gås. Mjuka soffgrupper erbjuder vila, litteratur och magasin finns på borden och genom stora spröjsade fönster strömmar dagsljuset in som i en kyrka. Väggmålningarna av Georg Pauli är lika inbjudande att lägga ögonen på som utsikten över trädgården mot Värtans glittrande vatten, som tonar bort i grått. En lågmäld ro präglar salongen, det är som att komma hem till en väns extremt snyggt och smakfullt inredda vardagsrum – lyxigt men inte vräkigt. Här kan medlemmar umgås, jobba eller bara koppla av, och om de vill, servera sig från en gyllene barvagn i mitten av rummet.
– Vi tyckte att det här rummet var alldeles för schysst för att bara användas för festlokal, som det gjorde förut, säger Martin Roos. Han är club manager på Djursholms Country Club och ansvarig för allt från den dagliga driften till arrangerandet av evenemang och för de omfattande renoveringarna. Samt föratt signa nya medlemmar och underhålla befintliga, ”se till att alla medlemmar mår bra och har allt de behöver”, som han säger.

Martin visar mig runt och alltsammans känns behagligt bekant, men är ändå nytt: den förut så gula interiören går numera i dovt blått med vilsamma accentfärger. I trapphallen mot övervåningen möts jag av putsad mahogny och handmålat tapetmönster – ett imponerande hantverk signerat svenska bildkonstnären Jonas Wickman. Konferensrummen på övervåningen, namngivna efter klubbens första founding members, är så inredda att det är svårt att välja vilket vi ska fotografera. Det får bli ”Bartholdson”, ett av de största rummen med ett vackert burspråk och självklar harmoni.

En trappa ned, i källaren, ligger nattklubben som i framtiden ska vara inspirerad av Annabele’s i London, just nu med väggar draperade i röd sammet. Den gamla vinkällaren står inför en omvandling till ett ”wine tasting room” och här finns också spelrum för kidsen och ett cigarr-rum. Martin berättar också om pool, nytt gym, spa-område och eventuellt paddelbanor.
– Vi tittar hela tiden på hur vi ska ut-veckla och ständigt förbättra oss, för att så småningom kunna färdigställa ett tydligt hotellkoncept, liknande Ett hems boutique hotell inne på Östermalm.
Där är verkligen fantastiskt fint. Rundvandringen avslutas i restaurangen som har fått nya mässingsarmaturer och en ny bar. Det karaktäristiska kaklet är kvar. Ambitionerna är höga och menyn är skapad av köksmästare Markus Gustafsson. Jag beställer en taco-lunch med sötpotatispommes, husets mest uppskattade rätt, och blir inte besviken. Allt medan Martin berättar att visionen är att Djursholms Country Club ska bli en klubb i paritet med de bästa i världen.

– Här är öppet dygnet runt och vi vill vara en naturlig och självklar plats för medlemmar, svenska som internationella, för deras familjer och företag. Ett ställe att gå till för att få inspiration och energi.

När Martin säger ”vi” menar han grundarkonstellationen, samma personer som han kallar founding members, 21 individer som alla är uppväxta i närområdet.
– Vi vill göra det för bygden. Skapa enmötesplats där man kan umgås kring aktiviteter, mat och dryck i en i en fantastisk miljö. Vi har ett stort fokus på hela familjen, från barn till mor och far föräldrar.

Vem kan bli medlem?
– Alla har möjlighet att ansöka om medlemskap, säger Martin men vill inte gå in på några detaljer. Istället berättar han vad som ingår i medlemskapet, att medlemmar får tillgång till huset dygnet runt, ”att det blir som ett extra hem men fungerar även som ett kontorshotell där medlemmar har tillgång till arbetsplatser och konferensrum”. Martin radar upp privilegier, nämner restaurangen som under sommartid håller grillkvällar och kräftskivor på verandan, hotellrummen högst upp i huset där vänner och affärsbekanta kan checka in, spa, gym, en kids club och slutna fester.
Här finns en otvivelaktig air av exklusivitet, något som förstärkt mystiken kring vad som händer innanför de låsta grindarna.
– Självklart förekommer det rykten om oss likväl som de flesta andra hotell, restauranger och klubbar. Något jag hört är att klubben skulle vara endast för ett fåtal speciellt inbjudna, vilket jag verkligen vill dementera då alla är välkomna att ansöka om ett medlemskap.

I maj hade ni öppet hus, berätta!
– En del av vår långsiktiga plan bygger på att supporta lokala föreningar och se till att barn och ungdomar aktiveras. Vi hade öppet hus i samband med DTC
– loppet, med start och målgång här. Alla, även icke medlemmar, hade möjlighet att boka bord för lunch eller middag och vi hade en Sellpy bil på plats för inlämning av kläder, elektronik och dylikt. Allt överskott gick oavkortat till organisationen Hand in Hand. I vinter planerar vi också att genomföra en julmarknad tillsammans med skolor och föreningar
i Danderyd. ✤

ska%cc%88rmavbild-2018-08-13-kl-13-38-46

En lågmäld ro präglar medlemsloungen på Djursholms Country Club. Väggmålningarna av Georg Pauli och utsikten är sig lik men allt annat är nytt.

 

TEXT: annika munter | Foto: gustav kaiser