13.08.18

UNIKA MUMBAISTOCKHOLM Hitta ditt sanna jag

UNIKA MUMBAISTOCKHOLM Hitta ditt sanna jag

Smyckesdesigner Cecilia Kores om vilket smycke som är tidernas vackraste, hur en diamantring kan hjälpa dig finna ditt sanna jag och varför du aldrig ska kombinera löparleggings med skinnjacka.
I år lanserar hon sin första klädkollektion och visar att mumbaistockholm är mycket mer än ett smyckesföretag – att det rent av är en inställning till livet.

Alla smycken är ”made to order”, Cecilia kallar sin personal för Jewelry Shoppers och verksamheten omsätter miljon-
belopp. Nyligen flyttades designstudion och showroomet till en ny hemlig adress i centrala Stockholm, dit kommer endast ett fåtal besökare per dag. Hon jobbar inte på traditionellt vis med vare sig återförsäljare eller marknadsföring utan förlitar sig på nöjda kunder och sociala medier.
– Om jag bara gör så vackra smycken som jag kan förmå mig, så blir jag en riktigt duktig smyckesdesigner, och då kommer smyckena sälja sig själv. Så tänkte jag. Och det är det som har hänt.

Dyraste ringen du tillverkat, vad kostade den?
– Av respekt för mina kunder så är det inget jag kan avslöja. Men det händer att kunder handlar för sexsiffriga belopp första gången de handlar hos oss – nu senast en kille som mailade in sin order från London. Hans flickvän hade varit ett stort mumbai-fan länge. Det går inte att motstå, ädelstenar är helt enkelt det vackraste material i världen!

ALLT BÖRJADE MED EN RESA resa till Indien. Cecilia Kores läste en på Handelshögskolan i Stockholm och bestämde sig för att åka på en utbytestermin. Hon blev förälskad i landet, fascinerades av kvinnornas smycken och färgstarka kläder och bestämde sig för att stanna kvar, för att skriva sin masteruppsats därifrån. Innan hemresan designade hon en ankellänk till sig själv, att ta med sig hem som minne. Hon tog en bild på smycket och la upp på Instagram, vilket resulterade i att  era av hennes vänner ville ha likadana. Cecilia såg möjligheten och startade på stående fot mumbaistockholm – firman och Instagramkontot. Från början var Instakontot privat, en dialog mellan henne och hennes följare. Idag har det blivit en renodlad ”bilderbok” med smycken, mode och livsstil –en inspirationskälla för mumbaistockholms drygt tjugoentusen följare.

Vilka trender ser du inför 2018?
– Hållbarhet och långsiktighet är trenden i hela samhället nu, och jag är helt säker på att de yngre som växer upp nu kommer bli ännu mer noga med det. Mina kunder vill ha fantastiska, färgglada, högkvalitativa, roliga smycken som de kan bära varje dag.

Vilken accessoar vill du personligen inte vara utan våren 2018?
– Örhängen och ringar en massa! Örhängen skall matchas minst tre stycken i varje öra – jag tror jag kommer ta två hål till så jag har fem hål i mitt vänsteröra. På mina händer brukar det sitta mellan sju till tio ringar per hand. Det går inte en dag utan att jag får kommentarer ”guuud vilka vackra ringar du har!” från folk jag inte känner.
Stilråd som du vill dela med dig av?
– Är du inte rätt klädd för tillfället så är du felklädd, oavsett hur snygga dina plagg är. Det vill säga – gå inte en golfrunda i yogakläder och bär inte jeans när du ska vara uppklädd på jobbet. Jag är till exempel allergisk mot kombon löparleggings med skinnjacka! Det finns ett gapp i modet och det vill jag överbrygga med min nya klädstudio mumbai atelier, vars stil jag kallar ”Wellness Wear”.

Mumbai atelier?
– Min första klädkollektion. Long story short, så åkte jag till Marocko i våras, köpte med mig ett par klassiska babouches, marockanska slippers, och blev överöst på Instagram av förfrågningar om skorna. Tre månader, en återresa till Marocko och 900 par sålda skor senare insåg jag att mumbai-världen är så mycket mer än smycken. Det är en inställning till livet. De här tjejerna bär kläder, skor och väskor som speglar deras personlighet, tjejer som tänker ”jag köper en powerring till mig själv för att fira att jag är grym!” och jag vill vara en liten del av hela deras värld.

När känner du dig extra stolt?
– Jag blir alltid lika stolt när någon säger ”jag har aldrig varit en smyckestjej innan, men när jag såg dina ringar blev jag helt hooked!” Sedan köper sin första egna, äkta ring. Nyligen blev jag nästan generad när en känd matprofil kom in med en diamantring från Tiffany, som hennes pojkvän friat med, och hon ville göra om den till en mumbairing.

Vad får du huvudvärk av?
– När folk inte förstår att uppskatta kopplingen mellan kvalitet, tillverkningsförhållanden och pris och därför köper billigare versioner av designsmycken och – kläder, i tron om att det inte är någon skillnad.

Vilket smycke är tidernas vackraste?
– Oj! Som det känns nu så kommer det bli spetsringen som jag har arbetat med under hela hösten. Jag skapar den från min mormors gamla spetsduk, den kommer att täcka halva fingret, ha otroliga detaljer och är skapad i en form som vi gjort genom att bränna ner delar av spetsen. Så spetsen finns inte kvar, men ringen finns.

Vilken person i världen skulle du vilja bär dina smycken?
– Alla som vågar gå sin egen väg. Jag vill hylla dem, men även inspirera folk att prioritera sig själva och leva sitt liv till fullo. Det ger otrolig lycka att hitta ett syfte i livet, att känna att man hittat sin plats i världen. Ju tidigare man gör det, desto bättre. Att köpa sig en egen diamantring är en liten, liten del av den resan, som jag vill vara med på. Det är en fantastisk symbolik i det, att inte vänta på att någon annan ger en lycka – eller en ring. ✤

 

ska%cc%88rmavbild-2018-08-13-kl-11-17-41

ska%cc%88rmavbild-2018-08-13-kl-11-22-22

TEXT: annika munter

Foto: gustav Kaiser och mumbaistockholm