14.04.18

Tv-drottning med fria tyglar

Tv-drottning med fria tyglar

Anna Bråkenhielm är en av Sveriges mest kända tv-produktionsprofiler. För tre år sedan tröttnade hon på att ta fram idéer till nya program och valde att istället fokusera på en annan del av branschen – som rådgivare åt medieföretag.I dag delar hon tiden mellan jobbet som konsult och hästgården i Skåne

1997 Anna Bråkenhielm är på tv-mässa i Cannes för produktionsbolaget Strix räkning. Hon träffar en god vän från London som sitter i en liten oansenlig monter i ett hörn på mässan och säljer programidéer. Han be-rättar kort om en ny idé. Arbetsnamnet är Survive! och ingen – verkligen ingen – av de övriga mässdeltagarna är intresserade. Men Anna Bråkenhielm köper licensrättigheterna för Norden på stående fot för 8 000 pund, då motsvarande cirka 100 000 kronor, utan att rådgöra med huvudkontoret i Stockholm.

Produktionen blir en milstolpe i både Anna Bråkenhielms yrkesverksamma liv och för tv-branschen i stort. I Sverige får den nya lördagsunderhållningen namnet Expedition: Robinson och den första säsongen sänds i Sveriges Television på hösten samma år. Programmet delar landet i två läger: de som älskar och de som avskyr och en ny era med utröstnings-tv som underhållning har inletts. Resten är som det brukar heta historia och dokusåpan och reality-tv lever i allra högsta grad vidare.
– Tittar man på vad som går bäst på tv så är det program som Wahlgrens Värld, Sofias änglar, Lyxfällan och Farmen. Med rätt dramaturgi, hög igenkänning och produktionsnivå fastnar tittarna, säger Anna Bråkenhielm, som själv är upphovsmakare till just Farmen, ett program som kommit att bli ett av världens mest framgångsrika tv-format i omsättning räknat. Det var också Anna som tog in TV4:s populära Halv åtta hos mig från brittiska ITV.

Anna Bråkenhielm har jobbat med tv sedan början av 1990-talet. Först i produktionsbolaget Strix, där hon sedermera också blev vd, sedan som ägare till bolaget Silverback som hon 2008 sålde för mångmiljonbelopp till brittiska ITV. 2011 var hon med och grundade produktions-bolaget Scandinavian Studios, vilket hon lämnade tre år senare.

Men det var då. När vi nu träffas är det fredag eftermiddag och Anna kommer direkt från flygplatsen och Nederländerna där hon arbetar som senior rådgivare åt konsultföretaget 3Rivers. Hon har ett affärsmöte inbokat senare samma dag och ska sedan hem och packa inför en resa med barnen dagen därpå. Även om schemat är tajt, tajt, tajt, visar Anna inte den minsta antydan till att vara stressad. Hon lever sitt liv precis som hon vill ha det och med en hög grad av frihet.

– Jag har sedan länge slutat att jobba med att utveckla nya tv-format. På senare år har jag ägnat mig mer åt själva affären. Som konsult kan jag gå in i projekt som verkar intressanta, dra nytta av min erfarenhet och ta bra betalt för det. Jag slipper personalansvar, slipper ha ångest inför delägare som jag måste leverera resultat till på en tv-marknad som går så här, säger hon och gestikulerar med handen upp och ner.

Tittar du mycket på tv?
– Massor, flera timmar om dagen. Numera nästan bara uteslutande på välproducerade dramaserier på HBO och Netflix. Jag älskar Big Little Lies, The Crown, Handmaids Tale, Suits och Game o´ Thrones. Jag är också stor konsument av podcasts. Just nu har jag snöat in på
Jordan Peterson, den kanadensiske psykologiprofessorn. Hans föreläsningar finns i mängder på Youtube och även som podcasts. Det är perfekt underhållning när man reser, sitter i bilen, ska gå och lägga sig eller vaknar på morgonen.
Anna lever varannanveckasliv med sonen Isak, 15 och dottern Tilda 14. De veckor hon inte har barnen tillbringas antingen på resande fot eller på Österlen i Skåne, där Anna driver utbildnings- och försäljningsstall för dressyrhästar på gården Grosshög utanför Skillinge, bara några kilometer från det fritidshus hon haft sedan 2001.
När gården köptes 2013 var den rejält förfallen. I dag är det en välmående och fullskalig anläggning med plats för 26 hästar, både egna och kunders. Grosshög har fyra anställda inklusive en proffsryttare och på gården finns också bostads-
hus för personal, kursdeltagare, bed and breakfast-gäster och långväga kunder.
– Hästarna är en hobby som blivit ett jobb. Vi köper in unga hästar som vi utbildar, tävlar med och säljer. Vi tar också emot andras hästar för träning och försäljning. Några av våra hästar
har vunnit svenska unghästchampionatet flera år i rad och en är på väg in
i landslagstruppen om den inte säljs utomlands, berättar Anna stolt.
Förutom hästgården och sin konsultverksamhet äger Anna också magasinet och nätverket Passion for Business, som riktar sig till kvinnor i karriären. Hon är djupt engagerad i kvinnors plats i näringslivet och förespråkar vikten av att skaffa sig eget ”fuck off”-kapital. Med andra ord att försöka se till att stå på egna ben och inte vara ekonomiskt beroende av någon annan.
Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, offentliggjordes det nya nätverket 17, till vilket Anna är initiativtagare tillsammans med fyra tunga kvinnliga näringslivsprofiler: Jessica Löfström (Expandera Mera), Maria Mattsson Mähl, (Alpha CE), Monica Lindstedt (Hemfrid) och Lena Apler (Collector Bank). Nätverkets mål är att fler kvinnliga företagsledare ska växla upp till den tyngre ligan både vad gäller ägande och omsättning. Bara 17 av 298 storbolag på börsen ägs och drivs av kvinnor, därav namnet.
– Pengar är makt och där de stora pengarna finns där finns männen. Och bara en bråkdel av riskkapitalet går till kvinnliga företagare. Kvinnor måste få möjlighet att växa med sina bolag och det tänker vi hjälpa till med i form av mentorprogram och utbildningar där vi hittar sätt att stötta och hjälpa varandra. Det här är en hjärtefråga för mig och jag har fått ny luft i min strävan, i och med att jag hittat likasinnade som vill samma sak. Det ska bli oerhört spännande att driva de här frågorna.
Tiden rinner iväg och intervjun lider
mot sitt slut. Anna ska iväg på nästa möte, jag ska åt samma håll och får skjuts. Hennes mobil ringer flera gånger och inom loppet av tjugo minuter har stora beslut fattats. En häst har sålts till en intressent och ytterligare en annan affär är på väg mot avslut.
– Vet du vad, säger hon. Jag ska flytta. Jag har bott i Bromma sedan 2004 och trivts väldigt bra, men längtar nu verkligen efter att bo i stan. Min son ska börja gymnasiet och min dotter går redan i en central skola. Dessutom har jag fastighetsansvar så det räcker. Nu ringde mäklaren, det handlar om ett nyproduktionsprojekt i city och de vill att jag ska skriva på – nu direkt. Det är tydligen fler som har anmält intresse för samma objekt.

Hur ska du göra?
– Det blir en underskrift idag – jag har bestämt mig.

 

 

 

 

 

TEXT: Mia Wibacke Bornberger | Foto: Rebecca Wallin (där annat inte anges)