11.12.18

”Trenderna speglar samhället”

”Trenderna speglar samhället”

Hon började sy sina egna kläder redan som 15-åring och ville till en början bli modedesigner. I dag stylar hon kändisar, komponerar recept inför matreportage och designar inredningar. Möt Camilla Pérez, stylisten som helst håller kortlivade trender på en armlängds avstånd för att i stället tänka långsiktigt och hållbart.

Några enstaka gula blad klamrar sig envist fast i träden som omfamnar Camilla Pérez vita egnahemshus i Eneby. Det lyser i fönstren och jag funderar nyfiket på hur det ser ut där inne. Vitt, vitt, vitt för att ständigt kunna byta scenario? En blandning av coola vintageprylar och moderna möbler? Färgstarkt, personligt, mainstream?
Väl innanför dörren konstaterar jag snabbt att Camillas hem går hand i hand med hennes professionella uttryckssätt.
Huset har en skandinavisk enkelhet som bas och är i övrigt till bredden fyllt med loppisfynd och personliga detaljer. En 1950-talsbyrå välkomnar i hallen, vardagsrummet går i en behaglig mjukt grå kulör och rymmer bland annat ett patinerat piano med tillhörande nothäfte och en hylla med Urbanears-högtalare, orange krus, gröna växter och en transparent smaragdfärgad glaskula. Det ljusa köket är av en äldre modell, funktionellt utan att vara slitet och någon renovering där är det inte tal om så länge Camilla får bestämma.
– Jag försöker att inte falla in i köphetsen, och det tror jag märks ganska tydligt här hemma, säger Camilla och pekar ut den ena ommålade och återanvända möbeln efter den andra.

Intresset för färg och form har funnits med sedan barnsben. Camilla siktade egentligen på att bli modedesigner och började redan som 15-åring sy sina egna kläder men valde till slut en närbesläktad bana med styling inom inredning, mode och mat. Själv syns hon sällan själv framför kameran, det gör däremot hennes kreativa idéer. I portfolion finns namn som Alice Bah Kuhnke, skönhetsprofilen Emma Wiklund och skådespelerskan Eva Röse samt företag som Ving, Alcro och Skånska Byggvaror. Därtill kan läggas allsköns tidningar och magasin som Residence, Tara, Elle Mat & Vin och Expressen Leva & Bo.
Karriären kunde dock fått en smidigare start.
– Mitt första stylingjobb var som assistent vid en fotografering för Damernas Värld. Det skulle vara julmode på omslaget med glitter och glamour och jag fick till uppgift att stryka modellens kläder. Problemet var att temperaturprickarna på järnet var bortnötta och det var omöjligt att avgöra hur varmt det var, varpå jag fnasade sönder hela slaget på den exklusiva sidenkavajen. Den ansvariga stylisten var inte glad, om man uttrycker det milt. I dag kan jag skratta åt tabben, då ville jag bara sjunka genom jorden.

Händer det att en kändis eller artist säger nej, de här kläderna tänker jag verkligen inte sätta på mig?
– Ja, absolut. Och ännu vanligare är att man skarvar med storleken, säger sig ha 36 fast man har storlek 40. Och det är inte ett så litet problem vid en plåtning, kläderna jag har tagit med mig passar ju inte, säger hon och skrattar och sneglar på de galgar med plagg som ska användas vid dagens plåtning.
Camilla är frilans och uppdragen varierar. Ena dagen kan det vara ett större företag som behöver hjälp inför en pressbildsfotografering, nästa dag stylar och tillagar hon mat. Att vara mångfacetterad är ett måste, det är en tuff bransch där inget kommer gratis.
– Jag kommer aldrig bli rik på det här, men jag har väldigt kul på jobbet, jag fyller på där i stället för i kassakistan.
Hållbarhet och miljömedvetenhet löper numera som en röd tråd genom samhället, och styling-området är naturligtvis inget undantag. Men det är kom-plext, kunderna efterfrågar nytt och fräscht, samtidigt som alla är medvetna om att resursslöseriet och överkonsumtionen måste dämpas.
– Personligen köper jag hellre ett lite dyrare designplagg, om jag har möjlighet, eftersom kläderna helt enkelt håller längre både modemässigt och kvalitetsmässigt än billigt slit och släng. Och likadant tänker jag i jobbet. Branschen arbetar med konsumtion och marknadsföring,
att sälja in drömmar och koncept, och där har jag i mitt arbete ett ansvar att påverka uppdragen åt det hållbara. Och vi på rätt väg, även om mycket återstår.
– Man ser allt mer antika möbler och arvegods i dag, vilket är både trendigt och populärt och själv har jag ett lager med kläder, möbler och prylar som jag använder om och om igen vid mina stylingjobb.
Matstyling är en stor del av arbetet.
På ena köksväggen hänger ett foto av hennes två söner som bakar. Bilden är hämtad ur boken ”Baka med barn” från 2010, för vilken hon var redaktör och stylist. I dag gör Camilla regelbundet matreportage åt olika tidningar och hon försöker alltid främja det vegetariska alternativet.

Är du själv vegetarian?
– Nej, jag skulle vilja vara det, men har inte nått hela vägen dit ännu. Jag är flexitarian, eller semi-vegetarian om man så vill. Jag äter kött kanske en dag i veckan, annars är det grönt som gäller. Och vi sopsorterar allt, miljötänket är ett måste även här.
Som stylist förväntas man ha en fingertoppskänsla för trender och ligga i framkant, helst flera steg före alla andra. Camilla Perez hämtar en stor del av sin inspiration från utländska artister och gatumode, men påpekar också att trender många gånger är flyktiga. Det gäller att inte haka på och anamma dem i allt för hög grad, säger hon.
– Utgå alltid från dig själv, vad gillar du, vad känns bekvämt och mixa det gärna med något som är aktuellt. Och så tycker jag man ska försöka inreda för framtiden, köpa möbler som man kommer trivas med länge och måla om det man redan har.
– När vitt och fräscht-trenden kom hade vi ett behov av att skala av i hemmet, en spegling av samhället. Nu går det mot att vi ska ha det mysigt hemma, sammet, varma terrakottafärger, grönt.
Vi behöver trygghet och värme i en kaotisk värld. ✤

 

ska%cc%88rmavbild-2018-12-11-kl-11-25-57

 

Camillas stylingtips

MIXA MERA: Ett enkelt sätt att få en snygg stil utan att se för uppklädd
eller genomtänkt ut, är att stilkrocka, till exempel genom att bära en partykjol och pumps med en sweatshirt, eller en blommig klänning med ett par boots. Jag använder ofta strumpor i pumps när jag stylar modereportage.

ANVÄND ÅNGA: Att använda steamer kan man med fördel göra med
de flesta plagg, inte bara kostymer. Ånga tar bort bakterier och dålig lukt samt ger plaggen ny fräschör. Att hänga upp plagg i badrummet när
du duschar ger liknande effekt.

SÖK SECOND HAND: Inredningen blir så väldigt mycket mer intressant med äldre möbler. Våga köpa på loppis och inred med ärvda möbler om du har lyckan att ha sådana. Och våga måla om. För 15 år sedan köpte jag ett begagnat köksbord som jag gjorde om till soffbord genom att såga av benen och ge det en ny kulör. Det används fortfarande.

EFFEKTFULL PATINA: Ett sätt att få matbilder att bli mer spännande är en lite ”smutsig” bakgrund. En rostig gammal diskbänk, ett marmorbord som blivit ”förstört” av målarfärg eller ett slitet träbord ger en rustik yta. Prova det om du lägger upp mat på sociala medier.

 

 

TEXT OCH FOTO: MIA WIBACKE BORNBERGER

(DÄR INGET ANNAT ANGES)