04.04.18

Supertalangen som gör världen till en bättre plats

Supertalangen som gör världen till en bättre plats

Sommaren 2015 blev modellen och skådespelaren Fabian Bolin diagnostiserad med leukemi, blodcancer. Idag är han en av Sveriges främsta samhällsbyggare och listas som en av landets Supertalanger 2018
av Veckans Affärer. Han har startat ett krig mot cancer och han fortsätter kampen – för att stärka alla som går igenom samma tuffa resa som han gjort.

Veckans Affärer presenterar varje år 101 svenska superinspiratörer – personer som satt sitt avtryck i Sveriges näringsliv, och som kommer fortsätta att göra det. Fabian Bolin, grundare av och vd på WarOnCancer var med på listan 2018. Han är studenten från Handelshögskolan som omskolade sig till skådespelare och jobbade som modell, men som avbröts mitt i karriären – av cancer. Han startade en blogg som engagerat många tusen människor och som idag har vuxit till ett bolag och en rörelse – världen över.

– WarOnCancer.com är idag en social plattform för alla som kämpar mot cancer – patienter, närstående och överlevare – ett Facebook för cancerdrabbade kan man säga, förklarar Fabian Bolin när vi ses på hans kontor på Birger Jarlsgatan en gråblaskig vårvinterdag.

Grattis till utmärkelsen, vad betyder det för dig och WarOnCancer?
– Det känns verkligen fantastiskt att få den här utmärkelsen, både på ett personligt plan då det gör att jag kan se ytterligare mening i hela min resa genom cancer, men även för WarOnCancer då vi stärker vårt namn på kartan i Sverige som företag och varumärke.

Är du helt frisk idag?
– Friskförklarad blir jag tidigast om två år men jag mår bra. I december tog jag mina sista cellgiftstabletter och avslutade 899 dagar av behandling vid Karolinska sjukhuset. Men det är viktigt att betona att jag fortfarande är under behandling, jag har genomgått ett trauma och har många tankar och funderingar som behöver bearbetas.

Varje år diagnostiseras drygt 62 000 nya fall av cancer i Sverige. Det är en fördubbling sedan 70-talet men ingen kan säkert säga varför. Fabian har sin egen teori om varför just han drabbades.
– Jag väljer att tro att jag föranledde min cancer. Det finns ingen evidensbaserad forskning som med säkerhet säger att stress och dåligt leverne leder till leukemi men för mig känns det så. Det är mitt sätt att tänka konstruktivt – jag levde mitt liv fel och då sa kroppen ifrån. Nu är min uppgift att leva hållbart och att hjälpa andra.

Du levde fel – hur då?
– Jag har alltid låtit min karriär definiera mig som människa, vilket inte är hälsosamt. Innan sjukdomen gick min vardag ut på att söka kickar i form av framgång och bekräftelse, och genom alkohol och hårt festande. Jag levde fel men såg det inte. Cancern har fått mig att komma till insikt, det är jag tacksam för och jag jobbar på att kunna vara mer närvarande och finna ro.

Har du förändrats som människa?
– Ja, på sätt och vis känner jag mig lyckligare nu än innan. Går man igenom något tungt tvingas man till nya insikter. Samtidigt är det är en skröna att man som i ett trollslag blir en lyckligare människa efter cancer, det krävs fortfarande aktivt arbete för att behålla sin mentala hälsa. Jag är inte automatiskt tacksam för varje sekund av mitt liv och har haft ganska lätt att falla in i mina gamla hjulspår.

Hur gör du för att behålla lyckan?
– Jag går jag i terapi för att lära mig bli mer närvarande, har börjat sjunga i kör och jag unnar mig själv mer fritid. Att sjunga är en
aktiv form av meditation som passar min hjärna. Men det är svårt att jobba mindre, jag är entreprenör och WarOnCancer är my life mission. Då blir det lätt för mycket jobb
– jag har stora förbättringsområden på den punkten!

Vilka fördomar finns om cancer?
– Hela vårt samhälle genomsyras av cancerfobi. När jag blev sjuk upplevde jag att många blev rädda och besvärade av att jag var sjuk, något som återkommer hela tiden när jag möter andra patienter, och som gör det svårt för många att tala öppet om cancer.

Något råd till närstående och bekanta?
– Ett symptom som uppstod när jag var sjuk var att omgivningen slutade berättade om sina liv, att de var förkylda eller hade det
jobbigt, för att inte trampa mig på tårna. Så vill jag inte ha det! Jag blev inte inbjuden till middagar eller att hänga med polarna i samma utsträckning som tidigare – kanske hade jag ändå inte orkat men känslan när folk slutar att ringa. Det blir isolering!

I vår lanseras en uppdaterad version av plattformen WarOnCancer.com, en app – hur förändrar den samhället till det bättre 2018?
– Vårt fokus ligger på storytelling, mental återhämtning och empowerment – vi ger cancerdrabbade ett verktyg för att ta kontroll över sin vardag trots tuffa omständigheter. Till exempel finns råd kring kost eller träning från andra medlemmar. Vi kommer också i framtiden att kunna erbjuda en möjlighet för cancerpatienter att matcha sin specifika cancer mot kliniska undersökningar som pågår i världen, som de skulle kunna ingå i – för att cancerforskningen ska gå framåt men framförallt för att sådan matchning på individnivå kan göra skillnaden mellan liv och död – här ser vi den största möjligheten verkligen göra skillnad med WarOnCancer.

 

TEXT: Annika Munter | foto: Gustav Kaiser