12.04.17

Supernova

Supernova

Hon är blott 15 år, men redan har multitalangen Nova Miller synts på några av Sveriges största scener och varit förband till bland annat Eric Saade, Magnus Uggla och Dolly Style. Sedan debutsingeln ”Supernova” släpptes sommaren 2015 har framgången varit en succé och framtidsdrömmarna är stora.

– Nu drömmer jag om att åka på en världsturné och sprida glädje med min musik.

Man skulle kunna säga att Nova Miller föddes in i musikbranschen. Båda hennes föräldrar är musiker och redan som liten följde Nova med dem på turnéer runt om i Sverige. Som fyraåring började hon spela klassisk fiol och vid nio års ålder pushade hon sina tjejkompisar att starta det dåvarande bandet ”Five girls” i vilket hon själv sjöng och spelade bas.

– Att uppträda och sjunga har alltid varit mitt stora intresse och jag visste redan som liten att jag ville arbeta med musik! Jag älskar att stå på en scen och få dela min musik med andra, berättar Nova och ler glatt.

Det är en ruggig vinterdag när vi ses över en kopp bryggkaffe hemma i Novas föräldrahem i Nacka. Hon har just kommit hem från Los Angeles där hon spelat in en ny låt i en studio, haft flera möten med olika skivbolag och hunnit med en audition till en roll i High School Musical 4. Bland annat.

– Det har varit mycket jobb sista tiden. Men jag är noggrann med att disponera tiden rätt och slösar inte bort den på film när jag har läxor att göra, skrattar hon och stryker bort en lockig hårslinga från ansiktet.

Pappa Johan, som precis tittat in i köket, håller ett vakande öga på sin dotter och ser till att hon äter när hon ska. Säger snällt, men bestämt, till mig att vi har en timme på oss att göra intervjun innan Nova ska äta lunch, för efter det ska hon iväg på nästa möte.

– Ja, pappa är väldigt mån om mig. Det känns tryggt, skrattar Nova.

Och att pappa Johan, resten av familjen och hennes manager håller koll på henne kan hon onekligen behöva. För efter det att hennes debutsingel Supernova släpptes sommaren 2015 har hon haft en hektisk period där hon synts på några av Sveriges största scener och varit förband till såväl nationella som internationella artister, där ibland Eric Saade, Magnus Uggla, Dolly Style och pojkbandet Jack & Jack. Hon har medverkat i olika TV-program, spelat in låtar i Los Angeles och släppt ytterligare låtar som Singing in the Rain, julhitlåten My Perfect Christmas och poplåten So Good, som just nu har över 750 000 streams på Spotify.

– Så mycket har hänt sedan Supernova och jag är så tacksam för de människor som backar upp mig och tror på mig och min musik. Men detta är bara början, ”there is more to come”, säger hon och ler finurligt.

Vad handlade din första låt Supernova om?

– Den handlar om att tro på sig själv och skina sitt allra starkaste jag, även fast folk säger att man inte kan det.

Är det viktigt för dig att sångerna har ett budskap?

– Ja, det är superviktigt! Jag skriver om viktiga ämnen som mobbing och självkänsla och jag vill att de som lyssnar på min musik och hör texterna ska bli upplyfta och inspirerade. Det är mycket press på ungdomar idag och tonåren är en svår tid. Jag har själv upplevt nätmobbning där folk har skrivit elaka saker om mig och att jag inte ska tro att jag är något.

För att påminna sig själv om att alltid hålla huvudet högt och inte låta någon trampa på hennes drömmar bär hon alltid en smyckehuvudbonad som metafor när hon uppträder.

– Tittar jag ner så trillar den av, skrattar hon.

Förutom att sjunga och spela piano, bas, fiol men framförallt gitarr har Nova dansat sedan barnsben. I flickrummet eller i det ”isolerade rummet” som hennes vita rum med instrumenten också kallas hänger en stor balettaffisch.

– Framförallt är det balett, men jag dansar också street, funk och showdans. Dansen är en stor del av mitt liv och mina uppträdanden, och jag har alltid älskat att dansa och uttrycka mig med kroppen.

Det är också tack vare dansen som hennes manager Lolene Belcroft upptäckte Nova på hennes dansskola, för några år sedan. Duon började prata och när Lolene även fick reda på att Nova sjöng bjöd hon in Nova till hennes studio.

– Så jag gick dit med gitarren med mamma som sällskap och sjöng favoritlåten Buses and Trains. Och efter det skrev vi kontrakt, berättar Nova.

Är det kravfullt att bara vara 15 år och redan så framgångsrik?

– Hade jag känt stora krav hade jag aldrig gjort detta! Jag tycker bara att det är kul!

Klockan slår lunch. Nova hoppar upp från stolen och tar fram en vegansk kokosnötssoppa med bulgur, bönor och spenat ur kylen som hon värmer att par sekunder i mikron.

– Jag har varit vegan i ett år nu och känner mig ren i kroppen. Jag älskar djur och vill inte vara en del av den hemska köttindustrin och hur den påverkar världen.

Förutom att hon är en entusiastisk vegan och engagerad i anti-mobbingfrågor är hon också en driftig, målinriktad och ödmjuk tonårstjej med ett bubblande skratt. Musiken och dansen tar nästan all hennes tid men att äta sushi och hänga med tjejkompisarna för att skratta sig dubbelvikt åt komediserien Mean Girls tar hon sig tid till.

– Och att springa runt Sicklasjön! Jag älskar det! Det får mig att rensa tankarna och vara i form.

Tiden för intervjun börjar rinna ut och det är dags för fotografering. Nova poserar vant och naturligt. Hon är strålande vacker med långa ljusa lockar och vällagd make-up. Att utseende och image är viktigt om man ska bli en superstjärna får jag reda på, liksom att det gärna får vara mycket ”bling bling” på både kläder och skor.

– Kolla här, utbrister Nova, och studsar bort till garderoben för att plocka fram ett par guldglittriga skor och den stjärnbeströdda skinnjackan med texten Nova Miller i lysande neonrosa på ryggen.

– Jag älskar glitter!

Ett ombyte senare och några egna bilder med mobiltelefonen till hennes Instagram är hon redo att jäkta iväg till nästa möte.

Men en sista fråga: Vilken är din största dröm just nu?

– Att åka på världsturné och fortsätta inspirera människor med mina låtar. I Sverige kanske det inte alltid är ok att drömma stort, men det är just drömmarna som driver mig framåt och jag jobbar hårt för det!