11.05.17

Stans soligaste uteservering

Stans soligaste uteservering

ICA Vanadis har blivit ett vattenhål för soltörstande stockholmare. I mars öppnade de sin uteservering och varje fredag bjuder grillmästaren in till lunchbuffé, mellan 11 och 15. Trycket väntas bli enormt, precis som det brukar vara – på stans soligaste uteservering.

Fåglarna kvittrar, gatan doftar nytvättad asfalt och från ICA Vanadis Deli hörs ljudet av kaffe som krossas. Lugnet före stormen råder, om två timmar beräknas gästerna komma. Uppskattningsvis 250 personer äter sin lunch i den välutrustade restaurangen med tillhörande uteservering.

Bakom glasade montrar, fyllda med italienska delikatesser, finns en råkost- och husmansmeny samt ett bageri.

– Pizzaugnen går varm på eftermiddagarna. Råvarorna är fantastiska och vi har möjlighet att laga pizzor bortom de traditionella menyerna. Här är det gästens unika smakönskemål som styr. Vi kan ta fram allt, säger butikschef Joakim Enerstrand och berättar att butiken och restaurangen till-sammans utgör ett unikt kretslopp där få varor går till spillo.

Köksmästare Martin Höckert planerar menyn utifrån tillgång på råvaror i butiken,oavsett om det handlar om pålägg till frukostfrallorna, pizza till lunch eller gourmetanrättningar till middag. Att driva livsmedelsbutik i ett område där det bor många medvetna innerstadsbor innebär utmaningar. Men för en ICA-handlare som hela tiden vill utvecklas är utmaningarna en källa till stimulans och vidareutveckling.

– Visst, våra kunder kräver mycket av oss men vi har inga problem att möta efterfrågan. Att vara ICA-handlare handlar om att lyssna på kunderna och bli ”världsmästare” i att tillgodose lokala önskemål, säger Carl Schartau, som driver butiken.

Många kunder är världsvana och beresta. ”Lokala varor” kan vara mjölk från Roslagen men det kan också vara rökt kött från Bruksvallarna i Härjedalen eller från Bresaola från Valtelinna. Carl och Joakims ambition är att ständigt förfina utbudet, så att både möjliga och omöjliga önskemål tillgodoses.

– Kunderna vet vad de vill ha, de är beredda att betala för bra kvalitet men är samtidigt prismedvetna. Vi erbjuder högsta kvalitet men även bulkvaror i lägre segment.

Ica Vanadis öppnade 2007 och ansågs då ligga i Stockholms utpost. Numera är området en del av innerstaden och idag passerar cirka 300 personer per timme entrén, under lunch- och middagsrusning. Här kan vardagsinköpen kombineras med en paus i solen och en kopp kaffe på uteserveringen.

– Många passar på att äta något i restaurangen i samband med att de gör sina inköp. På helgen ser jag ofta par dricka ett glas vin eller en öl samtidigt som de i lugn och ro planerar hela veckans familjemåltider, säger Carl Schartau.

 

dscf0217