12.04.17

Spring efter kärleken

Spring efter kärleken

Kungsholmen är känd som Stockholms singeltätaste stadsdel. Här letar tusentals singlar efter någon att dela livet med. Ett sätt att träffa nya människor är att snöra på sig löparskorna och följa med Träning & Mingel på ett varv runt Kungsholmen. ”Flera har blivit tillsammans och några har till och med gift sig och skaffat barn”, säger organisatören Alexandra Bernvetter. 

För fyra år sedan bestämde sig Alexandra Bernvetter tillsammans med en vän att kombinera två intressen – löpning och jakten på kärleken. Succén var ett faktum. Under det första året ordnade de löpar-träffar varje vecka. Idag ordnar Träning & Mingel en till två träffar i månaden. Beroende på intresse från de som kommer kan det bli olika träningsformer både inne och ute, runt om i Stockholm. Löprundan runt Kungsholmen har varit ett stående in-slag sedan starten. Det är ett lämpligt val med tanke på att cirka en tredjedel av alla som bor på Kungsholmen är ensamstående, stadsdelen är den singeltätaste i Stockholm.

Gruppen av människor i färgglada toppluvor och löpartights blir större och större för varje minut. När klockan har blivit sex är det runt tjugo personer i olika åldrar som blockerar vägen för vinterklädda tunnelbaneresenärer vid Sankt Eriksplan. En del av dem börjar direkt prata med varandra medan andra presenterar sig för nya bekanta. De vet redan att de har två saker gemensamt – de gillar att träna och de är singlar.

Alexandra har på sig en knallgul jacka och ett stort leende. Hon delar ut kartor och singlarna delar upp sig utifrån om de vill springa tre, fem, sju eller tio kilometer. De flesta väljer sjukilometersrundan. Löpslingorna går till stora delar längs med vattnet och det är säkert härligt att springa här en ljus sommarkväll. Idag är det mörkt, blåsigt och halt av slask längs med Kungsholms strand, men det dämpar inte Alexandras glada humör.

– Det är ett superbra sätt att träffa nya människor och har lett till nya vänskaper har bildats, flera har blivit tillsammans och några har till och med gift sig och skaffat barn, säger Alexandra.

Både hon och vännen som hon startade träffarna med har träffat sina pojkvänner genom Träning & Mingel. Skillnaden mot vanlig dejting är enligt Alexandra att det
är ett okomplicerat och naturligt sätt att träffas på där man inte bedöms utifrån klädstil eller andra statusmarkörer.

– Det är väldigt svårt att bedriva falsk marknadsföring av sitt yttre i träningskläder. Det är lättare att vara sig själv och inleda kontakt när alla har det gemensamma intresset av att träna och alla är lika klädda.

Vid Karlbergs slott kommer femkilometersgänget ikapp dem som tog den kortare rundan. Tillsammans gör de utfall, hoppar på ett ben och går på hälarna. Det är öv-ningar som är bra för alla som gillar att springa. En kvinna med blå mössa är med för första gången ikväll, hon berättar att hon sökte sig hit för att hon gillar att vara i sammanhang med folk som tycker om att röra på sig. Hon tycker att det brukar bli en avslappnad och öppen stämning när man utför en gemensam aktivitet. Strax dyker deltagarna som sprang de två längre rundorna upp och trots kylan och snålblåsten är det ingen som har bråttom att komma in i värmen.

– Vi gör hundra squats tillsammans.

Det är inte så många om vi gör det tillsammans, säger Alexandra. Ställ er på två rader med blicken mot varandra så räknar vi ner tillsammans. Under promenaden på väg tillbaka mot ett café på Sankt Eriksplan tar samtalen fart. Löpvanor och olika lopp blir en enkel ingång för att prata vidare. Två personer passar på att göra lite extra intervallträning i en backe.

Värmen inne på caféet är påtaglig. Det bildas en lång kö av rödrosiga löpare. De köper smörgåsar och gröna smoothies i milkshakeglas på fot. Längst in i lokalen samlas gruppen runt ett ståbord. En av dem är Victoria Jacobsson som varit med vid flera tillfällen tidigare. Hennes kinder är fortfarande röda av löpning och kyla.

– Det är ett kul och spontant sammanhang och det är skönt att det inte handlar om en så uttalad jakt, säger hon.

Hittills har hon lärt känna personer som blivit vänner, men ingen som det klickat med på det där speciella sättet. Inte än. Hon hoppas på att träffa någon som är sportig och omtänksam, men betonar att det är kemin som är det allra viktigaste. Bredvid Victoria står en man i fyrtioårsåldern som flyttade till Kungsholmen på grund av jobbet. Han tycker att det är ett trevligt social sammanhang och gillar att det är olika personer som dyker upp varje gång.

Efter någon timme börjar folk droppa av. Samtalet glider in på nästa träningstillfälle, då ska gruppen springa med snöskor vid Hammarbybacken. En kille som är med
för första gången blir eld och lågor.

– Jag har en tripod som man kan elda under. Jag tar med den så kan vi grilla efteråt, säger han.