27.08.18

Snabbretreat – mitt på Stureplan

Snabbretreat  –  mitt på Stureplan

En gång varje månad arrangeras eventet #breathesthlm ovanpå Sturegallerian. Här – mitt i stressens, prestationens och ytlighetens högborg – skapar arrangörerna känslan av en hel retreathelg på en timme. Andning, musik, enklare stretch och vägledd meditation blandas med eftertänksamhet, feldenkraisövningar och enstaka uppmaningar att trotsa samhällets prestationsnormer. Yogapasset, plus en frukost-to-go, är verktyg som ska få stressade stockholmare att bli mer mindfulla. Och banne mig, om det inte funkar!

Tankarna är på annat håll när jag skyndar mig mot #breathesthlms event. Jag bearbetar dagens att-göra-lista, gårdagens bråk med tonåringen och känner frustration över att glömt aktivera p-snurran i bilen. Genom ormgropen av mina bryderier ser jag plötsligt två killar som ler stort, och till och med vinkar, vilket får mig att undrar om mina brister i mindfullness syns även på utsidan. Förmodligen. Killarna visar mig in genom porten och jag tar mig raskt upp för de två trapporna till Bångska Palatset. Sedan skyndar jag mig inte mer. Musiken i rummet får fäste i bröstet och spinner som en gyllene tråd av längtan – känslig och försmäktande –och arrangörernas vänliga bemötande får mig att bli mjuk som övermogen frukt. På golvet ligger ett mönster av rosa yogamattor och närmast fönstren mot Stureplan sitter två kvinnor och en liten hund på en provisorisk scen. Jag instrueras att hänga av mig ytterkläderna och välja en plats. Sedan tänker jag inte mer – inte på en hel timma.

– Bakgrunden är att vi vill hjälpa stockholmarna att motverka stress och otillräcklighetskänslor i en ganska tuff värld, säger Ulrika Holm, en av fyra väninnor bakom eventet, tillika matentreprenören bakom Blueberry Lifestyle, när vi efter passet sitter lutade mot en vägg och äter en växtbaserad frukost.

– Många har börjat haja att man behöver träna inre styrka för att motverka stress och deppighet. En hel del tufft händer utanför våra kroppar, och i världen. Det skapar stress och otillräcklighetskänslor.
Jag känner mig träffad. I inbjudan tilleventet stod det ”om du känner att detta inte är för dig så behöver du det antagligen mer än du tror”. Det var då jag anmälde mig.

Vilka fler vill ni se som deltagare?
– De som stressar för mycket, är på gränsen till ut- eller vidbrändhet, de som inte prioriterar sig själva, som blir frustrerade av att bli inbjuda till ytterligare en grej, eller provocerade av allt man ”borde göra”. Jag skulle önska att de prioriterade bort en timme av något annat i veckan och kom hit och andades. Om man inte tar sig tid att förebygga ohälsa kommer man förr eller senare behöva ta sig tid att vara sjuk, säger Ulrika.

Tillsammans med väninnorna Nina Basso, Kim DuCalme och Emilia Löf Karlsson drog Ulrika Holm igång #breathesthlm i slutet av 2017. Idén hade fötts ur deras gemensamma insikter kring hur värdefullt det är att stanna upp, och deras tilltagande känslor av att vilja dela med sig.
– Det heter ju Human Being inte Human Doing! I syfte att förebygga ohälsa vill vi lära folk att få tillbaka sin connection med body och mind, och våga bara vara. Först då kommer svaren. Vårtinre talar med låg röst, så man måste aktivt lyssna för att höra genom allt brus, säger Ulrika Holm.

Ni kallar det ”MindYoga – for a better world”.På vilka sätt blir världen bättre?
– Om alla mår bättre får vi ett bättre samhälle. Bra mående sprider sig. Plus att vi uppmärksammar olika välgörenhetsinitiativ, ”pay it forward” är en stark kraft.

Att delta på #breathesthlms event kostar 139 kronor och varje gång står en välgörenhetsorganisation som mottagare för pengarna som samlas in. Oftast prioriteras charityprojekt relaterat till barn, djur, hälsa och miljö. Idag var det organisationen Forska utan djurförsök. Ulrika tror att välgörenhetsaspekten attraherar folk. Liksom att det är ett pop-up-format, att inget medlemskap krävs och det är ett allt-i-ett-koncept. ”Vem hinner gå på
olika klasser, yoga, meditation, feldenkrais och breathwork”, frågar hon sig och berättar att främst karriärkvinnor mellan 30-50 år kommer, men även yngre kvinnor och några män.

Vilka känslor vill ni att deltagarna ska ha när de lämnar Bångska våningen?
– Ett lugn och skön känsla i kroppen, och kärlek och respekt för nuet, att de inte bara lever i nästa stund, eller i gårdagen. Plus en tillit till att de beslut de tar just nu är sanna. Och kroppsuppfattningen, känslan av att hela jaget är med, från tå till topp!

Hur kommer det sig att ni är här?
– Vi ville vara mitt i smeten, i stressens, prestationens och ytlighetens högborg. Då blir kontrasten större och provokationen som framkallar förändring starkare. Och för att det är centralt, Stockholms ”Times Square”.

På vilket sätt upplever ni att klimatet i Stockholm är tufft?
– Det är coolt i Stockholm, dömande, osäkert och oroligt. Alla behöver ju inte samma sak och man måste våga lyssna på sig själv, men vi har ett flockbeteende som inte uppmuntrar individualism, och jag tror det är svårare här än i andra storstäder.

 

 

ska%cc%88rmavbild-2018-08-17-kl-14-30-15

#breathesthlm I KORTHET

drivs av: Ulrika Holm – hälsomatentreprenör, Nina Basso – skådespelare och tangodansare, Kim DuCalme – yogalärare och fd toppmodell
och Emilia Löf Karlsson – kommunikatör, varumäresstrateg och podcast-ansvarig åt Pernilla Wahlgren.

När: Klockan 07.30 en gång per månad.

Nästa event:
@breathesthlmInstagram och Facebook

Var: I Bångsta Palatset ovanpå Sturegallerian

Varför:
För att du behöver träna din inre styrka

 

 

 

 

 

TEXT: Annika Munter | Foto: gustav Kaiser