16.01.17

Sätter lugnet i främsta rummet

Sätter lugnet i främsta rummet

När Beatrice Sjöberg Magnusson klev in i yogastudion 2002 sökte hon efter ett verktyg för att skapa balans i livet och hon gick euforisk därifrån. I dag delar Beatrice tiden mellan sina två passioner i livet – den att designa och sälja kläder under egna märket Sobea och den som yogainstruktör. – Drömmen vore att få utbilda alla pedagoger på varenda skola i Sverige i yoga. Barnen behöver en stunds vila från det ständiga bruset, säger hon.

Kom in, säger Bea glatt och öppnar dörren till en lägenhet som varken räds färg eller personlighet.  I taket hänger en lampa med gnistrande tonade glasstenar, kläder för stora och små fyller hallkrokarna och på en liten träpall sitter en buddhafigur. Vi slår oss ner i köket.

– Jag höll på med ordrar hela kvällen igår och har inte hunnit köpa hem någonting. Men jag har några bitar choklad om du vill ha. Tål du nötter? Har du mjölk i kaffet? Jag har bara mandelmjölk, säger Bea under tiden hon dukar fram. Jag noterar att kylskåpsdörren är belamrad med foton, vykort och minnen, vilket förvånar mig en aning, eftersom jag hade föreställt mig allt mer asketiskt avskalat, enligt österländsk sed.

– Det kan låta banalt men det är en sådan sak som jag har omprövat. För tio år sedan hade det inte sett ut så. Men en kylskåpsdörr behöver inte vara i ordning, det viktiga är att jag har ordning på min insida.

Hon rättar till de glänsande armbanden på vänster arm och vänder dem så att texterna All I need is within me och Breathe, blir synliga – visdom sprungen ur flera tusen år gamla österländska filosofier, och alltjämt aktuell. Och väldigt mycket Bea ska det visa sig.

I sitt första möte med yogan för 14 år sedan gick Bea rakt på den fysiskt tuffa ashtanga-yogan. Den kom att bli ett tydligt avstamp i livet som därefter går att dela in i före och efter yogan. Det som från början var tänkt som en fritidsaktivitet och ett sätt att hitta balans i tillvaron har på senare år vuxit till att bli både ett yrke och en livsstil. Med på köpet har intresset för kost, näringslära och träning kommit.

På sin hemsida skriver Bea:

”Det lyckorus jag vid varje pass upplever vill jag inte vara utan. […] Om alla utövade yoga skulle jorden vara en mycket friskare och lyckligare planet.”

– Yogan har förändrat väldigt mycket. För ett antal år sedan var jag sönderstressad, jag hade till och med slutat att le. Det var mitt klädföretag och hela livssituationen, jag satt och jobbade långt in på nätterna, var aldrig ledig och gjorde aldrig någonting för min egen del. Efter att jag hade fått mitt andra barn hade jag vid ett tillfälle utförsäljning i min klädbutik. Kön var tre timmar lång och jag stod samtidigt och ammade. Då kände jag att det här vill jag inte längre vara med om. Nu har jag hittat ett lugn och ett annat sätt att se på livet, säger hon. Bea var tidigare gift med TV4-profilen Rickard Sjöberg och tillsammans har de döttrarna Gloria och Lilly. Paret träffades 1998 och fyra år tidigare hade Beatrice tagit hem segern i skönhetstävlingen Miss Scandinavia. En vinst som blev startskottet på den modellkarriär som sedan dess löpt parallellt med det övriga livet, men som i dag ligger i facket för bisysslor.

Sin tid och energi lägger Bea – om man bortser från barnen – i yogaföretaget Soyoga och i klädmärket Sobea, två separata verksamheter som samtidigt lever i symbios: yogafolket vill handla yogaplagg och klädshopparna kanske får upp ögonen för yoga. Sedan fem år tillbaka är Sobea helt eko-logiskt.

– Med tanke på vilka enorma mängder kläder som produceras i världen, och alla utsläpp, är det en självklarhet att man som producent måste ta sitt ansvar. Tyvärr är det många i branschen som struntar i det. Beatrice hade under 1990-talet och i början av 2000-talet egen syateljé på Banérgatan där hon sydde bröllopsklänningar och aftonkläder. Det var när hon var gravid med sin första dotter 2004 som plaggen kom att formas i den riktning de har i dag – bekväma basplagg för en skönare vardag.

Till ursprungskollektionen hör bland annat den formsydda bröstvärmaren som förebygger mjölkstockning, en krypbyxa med förstärkta knän för barn och kombi-nationsplagget Yogapant för mammor.

Med tiden har Bea fyllt på med fler yoga-plagg, mammakläder, amningskläder, koftor, sjalar och linnen och barnkläder.

– Nästan varje plagg har jag faktiskt ritat i huvudet när jag nattat mina barn. Det händer någonting då som gör att jag slappnar av helt och låter fantasin flöda. Då kommer färgerna, idéerna, modellerna. Just den här kollektionen går i grått, vitt och svart, annars brukar jag välja mycket färg, allt från aprikos, cerise och lavendel till marinblå, äppelgrön och karamellrosa. Jag tycker om varma pasteller och det är också något som kunderna tycker om, det märks på försäljningen. Och så älskar jag rosa.

Affärsmässigt ägnar du mer tid åt kläderna  än åt yogan låter det som?

– Visst är det så. Men jag skulle gärna se att förhållandet var det omvända. Jag brinner för design och det är fantastiskt att andra människor hittar och trivs i mina kläder, men yogan är något helt annat. Där möter jag människor på ett nytt sätt och kan se dem förvandlas. Vissa deltagare kan vara spända när de kommer till ett pass, det finns något hos dem som utstrålar stress. Men efteråt kommer de leende fram till mig och vill prata om hur de upplevt passet. Det känns bra för då har jag nått fram. Vi återvänder till ämnet balans, som blivit ett livselexir för Beatrice.

– Jag arbetar hela tiden med att hålla jämvikt i livet. När jag känner mig orolig brukar jag sätta mig ner och bara blunda. Det första (Beatrice slår handen i bordet som en markering) som dyker upp framför ögonen är oftast det man oroar sig mest över. Efteråt skriver jag ner vad jag funde-rat på, tittar på pappret och reflekterar: ”Jaha, det är det här som grämer mig, föredraget jag ska hålla, bokföringen och mötet med en ny kund. Men vad är det med just de sakerna som är jobbiga? Jo, texten som ska skrivas inför föredraget betyder så mycket för mig…” och så vidare. Jag blir väldigt klarsynt med den övningen.

Beatrice brukar också ta den timslånga promenaden till kontoret på Kungsholmen som ett tillfälle att samla tankarna.

– Jag går igenom dagen och är redo när jag kommer fram, då arbetar jag effektivt och är klar så att jag kan hämta barnen klockan fyra.

Bea har en dröm om att kunna införliva sina yogakunskaper i skolans värld och har redan kontaktat flertalet tänkbara uppdragsgivare.

– Allt börjar med barnen. Att lära dem medveten andning och yoga så de – om så bara för fem minuter – kan slappna av under eller mellan lektionerna, och även utanför skolans värld, det är stärkande för både själ och hjärta. Allt ska inte handla om att prestera, där måste vi sätta ner foten om vi inte ska stressa ihjäl oss själva. I yogan är man bara. Det är skillnaden.