30.06.17

Perfekta praliner

Perfekta praliner

Vad sägs om en lakritsfylld pralin med karamelliserad vit choklad och havssalt? En gräddig Baileys eller krispig nougatkrokant? Alla är de exempel på de utsökta pralinerna som är hemmagjorda av Ingaröbon Frida Forsén. Vi har träffat Värmdös egen Willy Wonka för att höra om hennes pralinresa från hobby till det nystartade företaget Värmdö pralin

Det är hemma i det nybyggda köket med de svarta köksluckorna och den väl tilltagna köksön som Frida experimenterar med fyllningar och letar fram recept, som hon sedan utvecklar för att kunna sätta sin egen prägel på pralinerna.

– Jag vill att mina praliner ska vara superfina. Men då krävs det ju också att de är supergoda, skrattar hon.

Tur är väl det då att Fridas hemmagjorda och handmålade praliner är både goda och fina. Till pralinfamiljen hör bland annat den saltlakritsfyllda pralinen med skal av vit choklad, passionsfruktsganachen, den ljusa pralinen med kolasås, den rödglansiga pralinen med fyllning av Baileys och så storfavoriten björnbär med karamelliserad choklad och havssalt.

– Oj vad jag slösade med mina fina björnbär när jag skulle göra dem pralinerna. Men det var svårt att få till smaken ordentligt då det blir mindre smak ju mer vätska bäret har, förklarar Frida.

Björnbären är således hemodlade liksom hallonen, i hennes krispiga nougatkrokant, som hon i somras plockade i mammans trädgård i hembyn Backe i nordvästra Ångermanland.

– Att bären är egenodlade och att råvarorna är riktiga är jätteviktigt för mig. Tyvärr är pralinerna inte helt ekologiska än, det är min nästa utmaning. För det vore ju så häftigt att kunna säga att de är ekologiska inifrån och ut.

Fridas passion för chokladpraliner började som en hobby för några år sedan. Livet snurrade fort med heltidsjobb, hämtning och lämning från dagis och Frida, som aldrig haft en hobby, letade nu efter en där hon kunde stanna upp och bara fokusera på sig själv. Att det blev just pralintillverkning var en slump då en kompis i samma veva frågade om hon inte skulle följa med på en pralinkurs. En kurs som visade sig vara mycket svårare än ”att bara slänga ihop lite choklad”.

– Det var mycket mer teknik och detaljer att hålla reda på än vad jag först trodde. Men eftersom jag gillar utmaningar blev jag taggad att behärska alla moment, samtidigt som jag fick det där fokuset som jag letat efter.

Efter kursens slut började Frida tillverka praliner hemma i köket.

– Jag var så arg i början eftersom jag tempererade chokladen rätt, men allt gick ändå bara åt skogen. Jag vet inte hur många kilo choklad som gick åt innan jag kom på att det var rumstemperaturen som hade en sådan påverkan. Nu känner jag med fingret i luften när det är perfekt temperatur, berättar Frida och viftar lätt med pekfingret i luften.

Hennes nyvunna passion gjorde att det blev så mycket praliner att hon gav bort till vänner och bekanta. Trots det blev det praliner över, och tillslut blev det ohållbart.

– Och det var då jag bestämde mig för att starta ett företag.

Sagt och gjort. Värmdö pralin grundades i maj för ett år sedan och när Frida inte jobbar heltid som webbredaktör på SVT ägnar hon kvällar och helger åt sina praliner. Ryktet om hennes delikata chokladbitar har redan spridits utanför Värmdös gränser och numera tar hon både emot beställningar till olika tillställningar och kan leverera tjusiga chokladaskar med posten.

– Men vill du beställa en ask med praliner nu under sommaren är det nog bra om du snabbt hämtar upp den från brevlådan. Förra sommaren skickade jag nämligen upp en ask till några i Backe men efter några dagar i deras brevlåda, som badade i sol hela dagen, blev det bara en enda stor pralin, skrattar Frida.

Vilken pralin är din egen favorit?

– Jag är en enkel människa som gillar rena smaker. Just nu är pralinen som är fylld med passionsfrukt min favorit, den är frisk och fruktig.

Vad är det roligaste?

– Att det är så många moment och att man aldrig blir fullärd.

Vilken är din största dröm med Värmdö pralin nu?

– Först var min dröm att jag skulle bli pralindrottningen i världen. Nu är jag lite mer ödmjuk, skrattar Frida och fortsätter:

– Nu önskar jag att jag ska kunna fokusera på det här en gång i veckan och att det ska fortsätta vara lika roligt som det är nu. Jag har ingen stress utan skyndar långsamt. Det är ju trots allt bara en hobby, ler Frida.

skarmavbild-2017-06-30-kl-12-12-41

Frida Forsén I KORTHET

ålder: 40 år

bor: Ingarö

familj: Man och en son

gör: Arbetar som webbredaktör på SVT samt tillverkar praliner i det egna företaget Värmdö pralin.