01.03.18

Patrick Swayze ska ta Sigrid till Globen

Patrick Swayze ska ta Sigrid till Globen

Som flicka satt hon klistrad framför Melodifestivalen – men dissade bidragen. Hon var säker på att hon kunde göra det mycket bättre! På den vägen är det. I år förverkligar Sigrid Bernson sin största flickdröm och ställer upp i tävlingen med låten Patrick Swayze. Ett passade bidrag för någon som dansat hela sitt liv, vunnit Let ́s Dance tre gånger och nyligen snärjt den snyggaste mannen på hela danslägret.

 SIGRID BOR i höjd med polishusets södra koppartorn. I hallen står en eldriven kick bike och i vardagsrummet tre statyetter formade som glasskor. Här i området har hon bott sedan hon yttade till Stockholm från Göteborg. Hon har en knallgul tröja och stentvättade trasiga jeans. Håret hänger över axlarna och på ett lysande, sockervitt vis, utstrålar hon glädje – lika starkt, eller till och med starkare än genom tv-rutan.

Vi är vana att se henne som proffsdansare i Let ́s Dance men i år har Sigrid Bernson tackat nej till uppdraget. I stället är hon med i Melodifestivalen med egna låten Patrick Swayze. Hon har sökt till festivalen fyra år i rad och äntligen blivit antagen.

– Som liten kollade jag slaviskt. Jag tyckte att jag kunde skriva och dansa mycket bättre än de som var på tv. Det är lätt att säga från tv-soffan! Sigrids pappa som också älskar och skriver musik peppade henne och hon började skissa på sitt första schlagernummer som sjuåring.

– Jag har kvar anteckningarna, kompletta med kostym, scenogra och allt. Det är ge- nomgående dans i numret, jag ville dansa tango och det var mycket röda rosor minns jag.

Låten hon ställer upp med i Mello 2018 heter Patrick Swayze och är skriven till sammans med Peg Parnevik och Josefine Glenmark. Hon framför den helt utan rosor men med mycket dans. Förstås. Enligt Sigrid är låten lika fartig som sommarhiten ” This summer” – som hon släppte i juli 2017, och som snabbt blev en av de mest delade låtarna – inte bara i Sverige utan i världen.
– Om man tycker att is summer är pepp så har man inte träffat Patrick Swayze!
Låten är inte lik någon annan, det är en riktig dänga, så enkel och väldigt catchy! Jag har lyssnat ihjäl den redan.

Vad kan du uttrycka med musik som du inte kan i dansen?
– Att sjunga är personligare och en större utmaning för mig just nu. Man hör att det är jag som sjunger, det är min röst! Det är roligt och otäckt samtidigt.

Vilken är den största utmaningen?

– Att våga! Våga visa en ny sida och att kasta sig ut. Det här är helt nytt, dansen och musiken går hand i hand men jag har inte lika mycket erfarenhet som sjungande artist. Det är därför det känns så otroligt utmanande och roligt också! Jag följer min dröm och ser vart den tar mig. Jag gillar inte jantelagen – alla är bra på olika saker och det gäller att ta för sig. Jag får ofta frågan om jag ska sluta med dans nu? Nej, verkligen inte!

skarmavbild-2018-03-01-kl-10-29-52

Kommer du tillbaka till Let ́s Dance?
– Absolut! Jag fick frågan om jag kunde vara med i både Let ́s Dance och Mello i år, det hade inte varit omöjligt och jag är smickrad att få frågan, men tackade nej. Nu satsar jag på bara detta, annars är risken att jag går rakt in i kaklet.

KOMPLIMANGERNA HAR REGNAT över Sigrid – hennes dans, hennes utseende och inte minst hennes karisma. Skrattet är porlande och smittsamt, och intensiteten i hennes lynne, i kombination med ett vilsamt lugn, är tilldragande. Hon har ett sprudlande uttryck som man inte glömmer. Nu återstår att se om det tar henne och Patrick Swayze till Melodi festivalfinalen i Globen.

– Ja herregud, det vet man inte. Jag är tävlingsmänniska och perfektionist och det är lätt att bli ett kontrollfreak i ett sådant här evenemang. Jag försöker tänka att det viktigaste är att jag har kul och får mycket publicitet, säger Sigrid och spekulerar i vilka som är hennes största rivaler i första deltävlingen i Karlstad. Edvard Bloms namn kommer upp.

– Man vet aldrig! Jag menar Lasse Brandeby var kvar i Lets Dance hur länge som helst.

Måns Zelmerölv lovade att göra en klassiker om han vann 2015. Har du några löften om du vinner?
– Eftersom min färg i mello är gul och vi använder kycklingemojisen i mitt team så lovar jag att göra en segerdans vid svampen, iklädd en kycklingkostym, och lägga upp på youtube.


FÖRUTOM ATT PROFFSDANSA
och satsa på en karriär som popsångerska driver Sigrid youtube-kanalen ”Samir & Sigrid” till- sammans med Samir Badran. De två blev ett par efter Let ́s Dance 2017, då de var danspartners i tävlingen. Det spekulerades kring deras romans ett bra tag innan Sigrid och Samir valde att bekräftade sin kärlek – i sin gemensamma youtubeshow. I dag har de drygt åttiotusen prenumeranter.

– Jag tror att folk gillar att vi visar vår kärlek, att det är äkta och att vi bjuder så mycket på oss själva. Vi gör sådant vi tycker är kul och youtube har blivit vår lilla bebis. Det är en chans för oss att visa vilka vi är och själva ta kommandot över hur vi vill visa vår relation.

Vad föll du för hos Samir?

– Att han är sig själv, okomplicerad och helt utan fasader. Vi har väldigt roligt och Samir är extremt driven, duktigt och engagerad. Han peppar mig att tro på mig själv och våga visa exakt vem jag är. Folk tror att Samir driver omkring på ett bananskal men han jobbar mer än mig – och jag jobbar jämt!

När bråkar ni?
– Sällan, vi gillar inte bråk och vi söker oss båda ifrån konflikter. Vi har kanske haft en eller två diskussioner sedan vi blev ihop. Vår relation är vuxen och mogen på det viset, vi fokuserat på det som är bra och hur vi löser konflikterna konstruktivt.

Sigrid fyller 30 i slutet av 2018 men känner inte av någon annalkande kris och längtar inte efter att bli mamma, inte än. Hon är född i Stenbockens stjärntecken och är typisk för sin sort, envis som en åsna och med höga krav på sig själv. Som tur är har hon nära till skratt också.

– Det känns som jag precis fyllt 25! Jag har tänkt en del på min ålder tidigare men nu när jag närmar mig 30 känner jag mig yngre än någonsin. Jag har ingen åldersnoja. Krisen kommer kanske när det närmar sig, säger Sigrid och fortsätter:

– Tids nog blir det kanske barn, vi skojar ofta om det och Samir kommer med konstiga namnförslag.

 

SIGRID BERNSON I KORTHET

ÅLDER: 29 år.

BOR: Kungsholmen

FAMILJ: Mamma, pappa och syster i Göteborg. Deltidsambo med pojkvännen Samir Badran.

GÖR: Dansare och artist.

AKTUELL: I Melodifestivalen 2018 – sjöng sitt bidrag Patrick Swayze i första del finalen i Karlstad och gick vidare till andra chansen som sänds i Svt 3 mars.

BÄST MED KUNGSHOLMEN: Att det är så sportigt, här möter man alltid folk i träningskläder som är ute och tränar. Jag har gått runt ön hur många varv som helst och uppskattar att det är nära vattnet överallt. Kungsholmen är det bästa, så nära stan men som ett eget litet land.

OM LÅTEN PATRICK SWAYZE: Jag skrev låten med Peg Parnevik, Jose ne Glenmark och Andrej Kamnik. Jose ne kopplade ihop Peg och mig, hon är supercool och jag är glad att gå jobba med henne. Peg har en skön slangvokabulär och avslappnad inställning till språket. Hon är en bra kontrast till mig och allt mitt glada söta.

// TEXT: ANNIKA MUNTER | FOTO: GUSTAV KAISER