10.07.17

På stadiga fötter mitt i Vasastan

På stadiga fötter mitt i Vasastan

Trender kommer och trender går. Men Andrea Reschia, som sedan 2012 driver det egna skomärket Reschia, följer sin egen väg. På sidogatan Bråvallagatan, ett stenkast från pulsen på Rörstrandsgatan, designar hon skor med stark formkänsla och uttänkta detaljer.

Med en stor varm kram, precis som om vi känt varandra länge, tar Andrea emot mig i sin studio i ett av gårdshusen på Bråvallagatan. Här är vitt, högt i tak, och lite kombination av studio/kontor och lagerlokal. Andrea skrattar lite ursäktande åt ”mötesrummets” utseende, presenterar på en mix av svenska och engelska sina två medarbetare, och bjuder på kaffe.

Berätta, du är ursprungligen från Argentina, hur hamnade du här på Bråvallagatan?

– Jag träffade min svenske man Anders i Buenos Aires och efter en tid av ”fram och tillbaka-åkande” bestämde vi oss 2002 för att slå oss ner i Sverige. Redan när vi möttes hade jag arbetat länge inom skoindustrin, i dag är det över 20 år, och tanken var att utveckla mina färdigheter här. I början arbetade jag åt flera kända svenska märken som Hope, Rodebjer och Carin Wester, men kände sedan att det var dags att gå vidare.

Varför just skor?

– Skodesign är en häftig blandning av teknik och design. Det ligger mycket teknisk kunskap bakom tillverkningen av en sko. Faktum är att jag så gott som är uppvuxen i en fabrik! Mina farföräldrar drev en stor strumpfabrik i Buenos Aires, och som barn tillbringade jag mycket tid där. Jag gillar känslan av att vara i en fabrik… kanske är det därför jag valde att just bli skodesigner. Här kan jag kombinera mitt estetiska intresse med min kunskap om produktion och teknik.

Beskriv en typisk Reschia-sko?

– Vi gör skor med attityd och självkänsla – tydliga och formstarka, med stort fokus på kvalitet och detaljer. Skorna är främst för kvinnor, även om vi tack vare många killars efterfrågan också har utvecklat en kollektion för män. Mina kunder ska inte behöva kompromissa mellan komfort och stil. En av våra storsäljare är till exempel vår lätta, men ändå lite ”Dr Martin-inspirerade” platåsko. Råvarorna kommer från Argentina och Italien där jag har många kontakter. Tyvärr är det för dyrt att ha tillverkning i Argentina dag, så just nu sker produktionen i Portugal och Italien.

Vilka är dina kunder?

– Vi fick tidigt många trogna kunder inom musik- och modebranschen, som till exempel Titiyo, Nina Persson och Kajsa Grytt. Och jag är själv en stor musikälskare! Det är viktigt att ha bra ambassadörer som gillar din vara, annars är det svårt för ett litet märke som mitt, att slå sig fram. Mina kunder är kvalitetsmedvetna, runt 35 år och intresserade av stil, mode och design.

Varifrån får du din inspiration? Och vad driver dig?

– Från livet själv skulle jag tro… Jag älskar design, konst och musik. Just musik är en stor inspirationskälla. Vet du, jag känner inte att jag arbetar. Jag älskar ju det jag gör, och skiljer inte på privatliv och det jag gör i mitt yrke. För mig är allt ”bara livet”.

Är Reschia ett miljömedvetet skomärke?

– Absolut! Men jag är realistisk och ärlig. Att tillverka skor i läder innebär att man använder mycket kemikalier och vatten, så är det bara. Min tanke är istället att göra skor som håller ”forever”, vilket också är att tänka på miljön. Samtidigt som vi självklart undersöker och utvecklar hur vi kan göra tillverkningen så skonsam som möjligt för miljön.

Var kan man köpa dina skor?

– I dag finns vi på NK, Åhléns City, Aplace och så något jag är jätteglad för, i butiken Keen här i  Vasastan. En affär som passar oss som hand i handsken. Här finns flera mindre märken som inte vill ”vara som alla andra”, utan har sin egen stil. Perfekt för Reschia. Ja, och så finns vi på nätet så klart. Ibland har vi även försäljning härifrån Bråvallagatan, vilket är ett jättebra sätt att träffa våra kunder.

Hur ser Reschia ut om tio år?

– Oj, om tio år hoppas jag att vi har flera egna butiker runt om i världen, fler anställda och att tillverkningen kan återupptas i Argentina. För mig vore det att ”ha det bästa av två världar”. Skulle jag få välja var jag skulle ha min egen butik  så skulle det nog bli här i Vasastan, gärna någonstans runt Odenplan.

Berätta, hur gillar du att bo och verka just här i Vasastan.

– Jag gillar det. Just nu tillbringar jag så gott som all min tid här. Det finns många coola butiker, designer och studios här i kvarteren, vilket gör att det är lätt att ha kontakt med folk inom design- och modebranschen. Dessutom finns det flera caféer och matställen här med lite Europeisk känsla. Franska Sophies Canelé på S:t Eriksgatan är ett av mina favoritställen. Dessutom är det en bra och trygg stad om man har barn, det är väldigt olikt Buenos Aires. Det enda som är svårt att riktigt gilla är ju vädret…

 

 

Andrea Reschia I KORTHET

Gör: Driver sedan 2012 skomärket Reschia
Bor: I Rödabergsområdet
Familj: Gift med Anders, två barn

Gillar bäst med Vasastan:
”Jag har hela mittliv här just nu. Vasastan har blivit en riktig ”hot spot” för många inom mode- och designbranschen.

skarmavbild-2017-07-10-kl-11-38-16