17.05.17

”Om man inte provar vet man inte!”

”Om man inte provar vet man inte!”

Agneta Sjödin lever som hon lär och kastar sig ständigt ut i nya äventyr. ”Det är lättare att ge om man trivs med sig själv och inte hela tiden är ute efter bekräftelse”, säger den ambitiösa författaren och programledaren som nyligen gav ut sin åttonde bok, ”Från hjärtat”. Hon vill inspirera fler att våga sig utanför sina bekvämlighetszoner och att leva sina liv från hjärtat.
Samtidigt är drömmen att stanna upp, bo vid havet och skriva böcker på heltid. Vi fångade henne för ett samtal om ensamhet, självinsikt och om att fylla 50 år till sommaren.

Huset där Agneta Sjödin bor tronar som ett Colgateleende på en kurvig kropp av blek vintermylla. Dörren till hennes lägenhet står på glänt och Agneta kikar ut. Med mobiltelefonen i ena handen hälsar hon mig välkommen och berättar i ett andetag att hon står för sitt livs äventyr, en resa till Västpapua i Indonesien. Tillsammans med ett internationellt dokumentärfilmsteam ska hon åka på en expedition för att dokumentera djur, natur och naturfolk. Uppleva platser som många aldrig ser annat än på tv. Med bara några dagar kvar till avfärd har hon huvudet fullt av planering och packlistor och gör ingen hemlighet av att hon är stressad.

– Det här ligger definitivt utanför min comfortzone! Det var därför jag tackade ja till uppdraget, säger Agneta och tar täten in köket.

I en inre hall ligger packning på golvet och på väggen sitter en karta med nålar, som markerar var i världen hon varit. I köket står ett gammalt klockskåp som följt med från familjehemmet i Hudiksvall och på andra väggen hänger en stor tavla med hjärtmotiv. Agneta brygger espressokaffe, frågar om jag vill ha mycket eller lite mjölk och fortsätter sitt resonemang på stående fot:

– Man måste kasta sig ut, vad har jag för val? Att sitta här hemma och vara rädd är inget alternativ. Vem vet, jag kanske träffar en trevlig man ur Dani-stammen, klädd i koteka, du vet ett sådant där handgjort penisfodral?, skrattar Agneta.

Agneta har ett vänligt utseende och nyfikna blå ögon. Det mörka håret är utsläppt och hon är smalare och lite kortare än jag föreställt mig efter att ha sett henne på tv i 26 år. Sett till hennes CV är det lätt att få intrycket att hon är en rastlös person. Agneta använder hellre ordet ”sökande” och säger att hon varit en drömmare sedan barnsben. Samtidigt längtar hon efter att stanna upp, bosätta sig vid havet och skriva böcker på heltid. Sedan 12 år titulerar hon sig författare, vilket knappast kan ha undgått någon – hon formligen spottar ur sig böcker. Nyligen kom ”Från hjärtat – inspiration, hälsa, träning, förändring”. Det är en fristående fortsättning på den tidigare inspirationsboken ”Av egen kraft”, från 2015. Tänkvärd läsning om att leva från hjärtat, i balans med sig själv och att låta kärlek och mod styra istället för rädsla och hat. Boken är också en personlig berättelse om Agneta och vem hon är bortom offentligheten.

– Balans för mig handlar om att komma till självinsikt om hur jag fungerar. Utifrån den kunskapen kan jag parera utmaningar. Jag är förstås också trött ibland – om jag har jobbat för mycket, eller om jag bara varit hängande – då blir jag lätt låg. Men numera kan jag fråga mig varför och förstå vad det beror på om jag inte mår bra. Jag lyssnar hela tiden inåt. Balans handlar om att veta vem man är och upprätthålla sitt bästa jag. För mig blir det lättare om jag håller mina rutiner varje dag – att gå raska promenader, meditera, skriva i mina anteckningsböcker och genom att tala med mina kloka vänner. Det hjälper.

Att vara i balans är ett ständigt pågående arbete, liksom att upprätthålla goda relationer till andra. Agneta liknar det vid att vara idrottsman, man måste träna dagligen. Att tillbringa mycket tid med sig själv är en del av Agnetas framgångsrecept.

– Jag behöver ensamheten för att klara mitt skapande. Jag tänker att alla borde ha det som mål, att trivas med sig själv. Annars blir det lätt tokigheter. Mitt råd är att öva sig på det! Hur ska man annars kunna ha goda relationer, om man inte har det med sig själv först? Det är lättare att ge om man trivs med sig själv och inte hela tiden är ute efter bekräftelse.

Agneta sträcker sig efter en av kardemummabullarna mitt på bordet, bryter av en bit och fortsätter:

– Det är skönt att ha en bra relation till sig själv. Jag trivs med mitt eget sällskap och vet hur jag vill ha det. Samtidigt blir det svårare att hitta någon att ha en nära relation med, jag är ”picky”. Jag vill inte vara med någon bara för att inte vara ensam, jag vill hitta en livskamrat, säger hon och fortsätter:

– Men jag är säker på att när rätt person dyker upp kommer allt att stämma.

Agneta flyttade till Stockholm 1985. Efter elva år i storstan blev hon Nackabo tillsammans med Niklas Strömstedt, som hon har dottern Maja, 19 år, tillsammans med. Familjen bodde i Saltsjö-Duvnäs tills paret separerade. Agneta flyttade till Järla sjö och senare till Hästhagen och vidare till Storängen. Den här lägenheten, i ett stort vitt sekelskifteshus, har hon bott i under fyra år. Fäblessen för hjärtan går inte att ta miste på. I skålar, på golvet och på väggarna syns hjärtformer i olika material och storlekar.

– Jag har samlat på hjärtan i kanske sex år och lägger upp bilder av mina fynd på Instagram. Hjärtan dyker upp överallt, de har blivit en del av mig, säger Agneta. Hon drar ned sina glasögon på näsan och plockar upp telefonen, visar ett foto taget invid Järlasjön tidigare idag. Det är en vacker bild på ett hjärtformat fotavtryck.

Samlingen har blivit betydande och Agneta har fått mycket uppmärksamhet för tilltaget. Nyligen blev hon tillfrågad att designa ett hjärta i glas tillsammans med Stockholms glasbruk på Skansen. Planen är att konstverket ska finnas att köpa i glasbrukets shop lagom till sommaren 2017. Det är bara ett av flera sätt att sprida kärlek. Vikten av att leva från hjärtat är central, och genomsyrar Agnetas liv.

– Det handlar om att leva ärligt, absolut inte om att vara vän eller mesig. Man behöver stå i sin kraft och ta ansvar för sig själv. Att vara en god medmänniska är att vara medkännande och inkännande – utan att ta allt personligt. Om det till exempel är någon som är otrevlig i trafiken så är det ju synd om det påverkar din dag, det handlar ju inte om dig, utan om den andra personen och vilket bagage han bär på.

När blir du arg?

– När jag är pressad eller stressad. Men det går fort över, jag är bra på att säga förlåt och att ta ansvar för mitt eget beteende.

Hur upplever du din omgivning, är de inkännande och medkännande?

– I media är det mycket otäckt som får utrymme, det är det som säljer. Men det finns mycket fint där ute, många kämpar och gör gott. Jag tror på att man kan förändra och påverka i det lilla, där man står, här och nu. Det är det enda man verkligen kan påverka. Om man fokuserar på att göra sitt bästa, istället för att jaga popularitet eller jämföra sig med andra, då händer bra saker. Jag älskar citatet av Patti Smith ”Jag är inte här för att vara populär. Jag är här för att göra så gott jag kan”.

För tio år sedan valde Agneta att bana nya vägar i karriären och hoppade av programledaruppdrag, bland annat för Let´s Dance, för att satsa på sitt författarskap. Det var den 80 mil långa pilgrimsvandringen i Spanien, några år tidigare, som blev en viktig vändpunk där hon lärde känna sig själv bättre och började skriva böcker.  ”Från hjärtat” är hennes åttonde bok. En nionde är redan påbörjad, hon skriver på den just nu.

– Att varva skrivandet med tv-jobb är kontraster som ger mig en bra balans i livet, säger Agneta.

Nu återstår att se vad nästa resa, expeditionen i Västpapua i Indonesien, leder till.