24.04.18

Nya vd:n svidar om Butterick´s

Nya vd:n svidar om Butterick´s

Maskerad- och skämtartikelföretaget Butterick's Leco har i över 100 år levt på att förgylla alla festliga tillfällen. Den nyligen tillträdda vd:n Therese Carlsson tar över ett historiskt företag i en föränderlig tid.
– Målet är att göra Butterick's till ”top of mind” igen, säger hon.

Du var tidigare affärsutvecklingschef på Butterick’s Leco och efterträder nu Bengt Olander som suttit hela 41 år på vd-stolen. Vad har du för planer för företaget?
– Vi har en stark historia, det handlar om att paketera och förvalta den in i 2020-talet. Just nu är vi också mitt inne iett omfattande generationsskifte, många hos oss går i pension, och vi ska bygga en organisation med nya förmågor. Kundernas beteende har också förändrats och vårt sätt att arbeta måste gå hand i hand med dem.

Vilken är den största utmaningen?
– Vi är i mångt och mycket originalet i vår bransch, men konkurrensen är tuff. När jag var liten visste alla barn vad Butterick’s var, så är det inte i dag. Målet är att göra Butterick’s till ”top of mind” igen.

Hur då?
– Det är inte så enkelt som ”ut med det gamla och in med det nya” men det kommer bli fart, fläkt och tempo. När det dyker upp en ny artikel på Youtube eller i sociala medier så går det väldigt fort och vi måste vara på tårna hela tiden,hålla koll på trender och coola prylar. Vi arbetar också med att göra sortimentet mer hållbart, miljövänligt och etisk.Och en hållbar nyhet är att vi blir först i Skandinavien med att sälja en fjäderfri boa, den görs av tvättbart syntetiskt material och under tillverkningen används inga animaliska biprodukter.

Syr ni alla kläder här?
– I stort sett. Cirka 80 procent av alla kostymer, dräkter och klänningar är sydda av medarbetare här i butiken. Och kommer det en ny stor film så syr vi dräkter på det temat, vi försöker hela tiden ha koll på vår omvärld.

Du har en personlig relation till både Bromma och företaget du nu leder. Berätta.
– Jag är född och uppvuxen i Halmstad, men bodde ofta hos min mormor och morfar i Norra Ängby om somrarna. Som 16-åring började jag sommarjobba på Butterick’s på Gröna Lund och redan då var mitt mål att bo i Stockholm och arbeta inom företaget. Och så blev det, för några år
sedan tog jag och min familj över mina morföräldrars hus och nu har jag landat i den här stolen. Med risk att låta klyschig men jag lever bokstavligen min dröm just nu.

Måste man vara den skämtsamma typen för att platsa på Butterick’s?
– I den här miljön är det nästintill omöjligt att inte ha roligt. Men visst är det en klar fördel om du har glimten i ögat och gärna är lite nördig inom vissa områden. Vi är ju specialister inom maskerad, skämtartiklar och smink och att ha ett genuint intresse för det området är ett stort plus.

Vilken är din främsta styrka som chef?
– Att jag arbetet här länge och har god kunskap om sortimentet och själva företaget, det ger en trygghet och stabilitet i ledarskapet. Älskar att vara ute i verksamheten och prata med både kunder och medarbetare, det ger mig också en bra insyn i hur våra produkter fungerar i alla led. Sedan arbetar jag mycket med att motivera och utveckla folk runt omkring mig.

Placerar du pruttkuddar på stolarna hemma när ni har gäster?
– Haha, nej men det gör mina barn kan jag lova.

 

ska%cc%88rmavbild-2018-04-24-kl-11-35-15
Therese Carlsson
I KORTHET

ålder: 39 år.

familj: Make, två söner som
i år fyller sju och nio.

bor: Norra Ängby, uppvuxen
i Halmstad.

bakgrund: Har sedan tonårenarbetat på Butterick’s och inom retail, gick House of Fraser
management training program 2002–2005,arbetade på MQ som butikschef 2006–2015,
återvände till Butterick’s 2015.

tycker om: Resa, läsa,
utförsåkning (”och det får gärna
gå väldigt, väldigt fort”).

Roligaste skämtartikel:
Pruttkudden.

 

 

 

Text och foto: Mia Wibacke Bornberger