14.09.17

”Nu vill jag skådespela mer”

”Nu vill jag skådespela mer”

För många är han kanske något av en doldis, men flera har säkert skrattat åt hans skämt i humorserier som Grotesco, Parlamentet och Time Out. Eller sett honom som den torra karaktären Lennart i komediserien Kontoret. Vi har träffat manusförfattaren och skådespelaren Rikard Ulvshammar som nu i höst är aktuell med tredje säsongen av Grotesco och komedin Enkelstöten.

För Rikard Ulvshammar har schemat den senaste tiden varit fullspäckat med inspelningen av den nya TV4-serien Småstaden. En komedi som utspelar sig i Larstad där ”Sveriges yngsta och mest ofrivilliga kommunalråd har fått i uppgift att rädda staden från förfall.”

– Jag spelar pappan i familjen Svensson och Klara Zimmergren spelar mamman. Det kommer bli en kul serie där den duktiga Youtube-humorgruppen IJustWantToBeCool spelar huvudrollerna.

Serien spelas delvis in i Värmdö. Bland annat i Gustavsberg, på Djurö och i Hemmesta. På TV4 i höst visas också komedi-serien Enkelstöten (regisserad av Felix Herngren och Emma Bucht) där Rikard är aktuell som manusförfattare till två av avsnitten.

Det är en remake på 80-talsserien Dubbelstötarna. Men den här gången är det istället två kvinnor i 60-årsåldern, en lärare och en läkare, som på grund av en ekonomisk situation bestämmer sig för att råna handelsbanken på Karlaplan, berättar han.

Var hämtar du som manusförfattare inspiration från?

– Från vardagen, om jag ser eller läser något som jag tycker är roligt. Eller sånt som händer i mitt liv eller andras. Så fort jag får en idé skriver jag ner den i mobilens anteckningar.

Vilken var den senaste idén du skrev ner?

-Eh, hmm, vänta jag måste kolla…

Rikard tar upp sin mobil, tittar på den och lägger snabbt tillbaka den i väskan. Vrider lite på sig och förklarar bristen på nedskrivna idéer med:

– Alltså, nu har jag mest skrivit ner smålösningar på olika scener till de nya avsnitten av Grotesco, som sänds på SVT i höst. Vi håller just nu på med klippningen och till skillnad mot de andra säsongerna har vi denna gång ett större ansvar i manusgruppen.

– Normalt sett brukar man skriva ett manus, lämna det ifrån sig och sen får man se det gestaltat på TV. Men nu får vi faktiskt vara med och påverka och förklara för regissören hur vi tänkt i olika scener. Det gillar jag, och det är så jag vill arbeta.

”Grotescos sju mästerverk – en serie i åtta delar” heter den tredje och efterlängtade säsongen av den hyllade humorgruppen Grotesco, som Rikard är med i. En humorgrupp som gjort sig känd för sin absurda humor med klassiska sketcher och sånger som ”Bögarnas fel”, ”Ett kilo mjöl”, ”Bestefar og jeg” och ”Tingeling”. I säsong tre kommer den skruvade Grotescohumorn kännas igen, men denna gång blir avsnitten helt olika varandra, berättar Rikard, och avslöjar att ett kommer handla om valvakan 2022, ett annat om flyktingkrisen 2015 och ett tredje om ett föräldramöte i ett klassrum.

– För några år sedan satt jag på ett föräldramöte där man pratade om hur duktig kocken på förskolan var som gjorde sin egen ketchup. Såna små saker är roliga att plocka upp och till avsnittet om föräldramötet hårdrar vi det och gör en skruvad form av igenkänningshumor där kocken på mötet konfronteras om han gjort ketchupen eller inte, skrattar Rikard.

Vad är humor för dig?

– Humor är något personligt och det går inte att objektivt bestämma vad som är roligt och vad om inte är roligt. Men humorn är en viktig ingrediens i relationen med andra människor, den kan både avväpna och bygga band.

Du har säkert fått denna fråga flera gånger förut, men får man skämta om vad som helst?

– Ja, det får man väl. Men det viktiga som komiker tycker jag är att inte hålla på och spekulera i vad andra människor tycker är roligt utan istället skämta om det som man själv tycker är genuint kul.

Komedi är något Rikard alltid gillat. På högstadiet var han med och gjorde sketcher till avslutningarna på Hemmestaskolan. Sketcher inspirerade av Galenskaparna, Lorry och Monty Python.

– Men jag tänkte aldrig då att jag skulle kunna hålla på med teater eller skiva manus. Det var andra som kunde det, inte jag. Jag var väl för blyg för det. Men man kan mer än man tror…

Istället började han plugga till lärare i Uppsala. Något han gjorde i 1,5 år innan han upptäckte att det inte alls var hans grej och bytte till en skola i Göteborg som hade en utbildning inom TV- och filmmanus. En utbildning där han och komikern Henrik Dorsin hittade varandra.

– Då hade Henrik sen många år tillbaka gjort föreställningar tillsammans med sina barndomskamrater, som många nu är en del av Grotesco, så det var via Henrik jag kom med i gänget från början, berättar Rikard.

Nu har komikerduon skrivit flera humorprogram och sketcher ihop samt manuset till komedin Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult. Vidare har Rikard, bland mycket annat, jobbat med att skriva panelhumor till program som Parlamentet, Extra Extra och Time Out. Och till succéprogrammet Halv åtta hos mig på TV4 är han flitigt anlitad för att skriva skämten till Pia Johansson, som är berättarrösten i programmet.

– Det är en annan del av humorn, men det är ett roligt jobb där man får se vanliga människor trixa och hålla på.

Vi sitter i skuggan av ett tak på Café Tornhusets uteservering i Gustavsbergs Hamn. Rikard, som senare ska iväg på ett jobbmöte, är prydligt klädd i nystruken blå skjorta, jeans och vita sneakers. Han beskriver sig själv som en ödmjuk och blyg person. Något som lyser igenom när jag frågar om hans starka egenskaper som manusförfattare.

– Ah, jag vet inte… Jag är inte så bekväm att prata om det, säger han och skruvar lite besvärat på sig.

– Men man blir ju bättre och bättre på det mesta. Både det dramaturgiska och att skriva dialoger, fortsätter han ödmjukt.

Vilken är din styrka som skådespelare?

– Att jag gör det på riktigt och så bra som möjligt även om det bara är en fånig liten sketch. Det jag gillar med skådespeleriet är att verkligen tänka till om karaktären jag ska gestalta och inte bara leverera repliker.

Just skådespeleriet är något han gärna vill ägna sig mer åt och utvecklas inom. Flera kanske känner igen honom som pappa Stig i 2012 års julkalender Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst, eller som den torra karaktären Lennart i den svenska komediserien Kontoret (den svenska versionen av den brittiska komediserien The Office.)

– Lennart är en person som aldrig ler. Han är tråkig men inte osympatisk. Jag tyckte om att göra Lennart för att det var en karaktär där jag fick testa att dra ner på spelet så mycket som möjligt.

Vid sidan av jobbet är hemmestabon Rikard en riktig sportfantast som gillar de mesta inom sport som fotboll, innebandy, tennis och utförsåkning.

– Jag är en sån som håller på med allt men som inte är bra på något. Förra året fick jag för mig att jag skulle testa boxning, det slutade med att jag blev helt blåslagen av en 18-åring, skrattar han.

Eftersom han är en sådan sportnörd är det därför inte så konstigt att han väljer just Värmdövallen som favoritplats i Värmdö. För där har han både lekt och spelat fotboll sen barnsben och numera tränar han sina egna barn 2-3 gånger i veckan där.

– Och sen är det match på det…

Så, vad har då denna fotbollstränande, manusförfattande och skådespelande Värmdöbo för favoritroll? Rikard kisar mot solen, funderar en stund. Lutar sig sen tillbaka i stolen med armarna i kors över bröstet och säger gillande.

– Jag tror inte jag har gjort min drömroll än, den har jag framför mig…