14.10.18

Musikalisk syskonduo siktar högt

Musikalisk syskonduo siktar högt

De har varit förband åt Per Gessle, signats av Ola Håkanssons skivbolag och gjort succé i Nyhetsmorgon, Sommarkrysset och på Skansen. Med nya singeln Need your love går duon Strandels från klarhet till klarhet och målet är en internationell karriär. 

Den 6 juli 2017. Nedanför scenen på Sofiero Slott i Helsingborg bildar drygt 8 000 personer ett böljande folkhav. Det är premiär för Per Gessles sommarturné och sin vana trogen kommer den svenska popkungen att bjuda på en enastående hitkavalkad. Men Per Gessle är inte ensam. Backstage befinner sig också två förband, varav ett är Strandels, den unga syskonduon från Bromma bestående av Tova och Sixten Strandell. Deras nerver är på helspänn, framför allt Sixtens. Storasyster Tova är inte fullt riktigt lika gripen av stundens allvar även om det inte tar särskilt lång tid innan hon förstår vad föräldrarna menade med sitt ”att öppna för Gessle är stort – riktigt stort!”.

– Mamma och pappa var i extas men varken jag eller brorsan förstod ståhejet kring det hela. Vi är ju inte uppvuxna med Gyllene Tider eller Roxette och hade inte fattat hur populär Per Gessle var och fortfarande är. När allt sedan började rulla var det en sådan apparat runt allt-ihop och då insåg vi att, wow, det här är något väldigt speciellt. Det blev ett tjugotal spelningar på olika arenor över hela landet och det var magiskt, berättar Tova Strandell.

Sixten fyller i:
– Tova har alltid älskat strålkastarljuset, så har det inte varit för mig, det har varit mer laddat. Men när vi väl stod där på scenen släppte allt även för min del, och vi hade till och med en egen skara fans som stod längst fram. Jag är så oerhört tacksam över att vi fick vara en liten del av den turnén.

Syskonens musikaliska resa började tid-igt hemma i villan i Smedslätten med en mamma som ständigt sjöng och dansade och en pappa som diggade högt och ljudligt till Abba, Billy Joel och Fleetwood Mac och allt annat som strömmade ur högtalarna. Just det sistnämnda bandet har kommit att bli en stor inspirationskälla när syskonen i dag skriver sina egna låtar, som genremässigt lutar åt country men som de själva kallar för akustisk folkpop.

Tova och Sixten har alltid gått sin egen väg och de såg sig under uppväxten som något av kvarterets udda fåglar.
– Jag avskydde allt som hade med skolan att göra, passade aldrig in och hade inga riktiga vänner. I sången och musiken kände jag mig däremot alltid hemma och välkommen, säger Tova och börjar nynna på en låt. Sixten hakar på direkt och trummar rytmiskt mot bordet. Efter några sekunder stannar han upp och säger:
– Tova var skateboardtjejen med tomboykläder och i mina ögon så mycket coolare än alla andra – det var bara de andra som inte insåg det. Jag bytte ju skola efter trean i Smedslätten och började på Adolf Fredriks musikklasser, bland det bästa jag gjort, medan Tova gick kvar i Bromma.

Tova ser på Sixten och svarar:
– Du hade the time of your life med vänner som också var intresserade av musik och med facit i hand borde jag kanske ha gjort andra val. Sedan var du busig, haha, och även där hittade du likasinnade. Din lärare ringde hem varenda vecka för något spex du och dina kompisar hade hittat på!

Musiken fortsatte att vara central i syskonens liv och under 2015 började tanken på att göra något tillsammans växa fram. Duon Strandels föddes. Så småningom fick musiklegendaren Ola Håkansson nys om de unga talangerna och valde att knyta dem till sitt skivbolag TEN Music Group, där Strandels är i gott sällskap av artister som Zara Larsson, Icona Pop och Benjamin Ingrosso.

Hittills har duon gett ut en handfull låtar i form av ep:n Chance of rain, som släpptes i november 2016, samt singlarna If god has a plan och nu senast Need your love. Syskonen uppmärksammades efter första skivsläppet i en rad sammanhang och spelade bland annat i Musikplats Stockholm i P4, de gästade musikoraklet Jan Gradvalls podd och uppträdde i Nyhetsmorgon, Sommarkrysset och på Skansen på nyårsafton.

Under hösten väntar nya singelsläpp, men samtidigt som gruppen siktar högt och har en internationell karriär som mål skyndar de långsamt.
– Vi tänker realistiskt kring det här. Konkurrensen är stenhård, vem som helst kan lägga ut sitt material på alla möjliga plattformar och att få ihop många visningar eller spelningar är svårt, och det är ju det man går på. Det handlar inte om att sälja fysiska album. Nu har vi kommit en bit på vägen och så länge folk lyssnar och gillar det vi gör så fort-sätter vi, säger Tova.

När det gäller låtskrivandet komplette-rar syskonen varandra väl. Tova är den kreativa idésprutan och Sixten samlar in materialet, förfinar och utvecklar. Samarbetet mellan de båda fungerar utmärkt men vid låtskrivarsessions med andra inblandade kan det ibland gnissla lite, berättar Tova:
– Det har hänt att vi upplevt att man sett oss som en person och utelämnat den andra. Men vi är en syskonduo, två personer som tycker och tänker, och då kan man inte bara sitta och snacka med en av oss. Men vi har blivit bättre på att säga ifrån när något inte känns rätt.

Att omge sig med rätt personer som ung i en tuff bransch är varken helt enkelt eller självklart och ämnet för oss in på dj-stjärnan Avicii, Tim Bergling, som gick bort i våras.
– Så tragiskt och en reminder om hur viktigt det är att ta psykisk ohälsa på allvar. Jag kommer ihåg när han släppte låten Levels. Då var jag en av dem som flashmobbade* på Plattan, det var en mäktig känsla att bara dyka upp och dansa till en sådan suverän låt ihop med en massa andra. Det glömmer jag aldrig, säger Sixten.

Ni är syskon. Finns det ingen rivalitet er emellan?

Tova svarar:
– Jag kan ibland känna avund, samtidigt är det ett slags beundran. Sigge är proffs på att se en låt i sin helhet, han hör varenda liten detalj och kan säga till producenten att han kanske ska dämpa den där trumman och så vidare. Där glänser han väldigt mycket mer än mig.

Sixten ler och inflikar:
– Tova är leadsinger och att sjunga backup gör ju att man automatiskt ham- nar i skymundan, men jag trivs bra i
den rollen, det är ingen stor grej. Sedan är jag ju lillebror, då gör man som syrran säger.

 

ska%cc%88rmavbild-2018-10-05-kl-13-45-08

 

ska%cc%88rmavbild-2018-10-05-kl-13-45-50

SINGELSLÄPP. Den 24 augusti släpptes singeln Need your love.

 

TEXT och foto: Mia Wibacke Bornberger (där inget annat anges)