12.12.18

Motgångar bar fröet till framgång

Motgångar bar fröet till framgång

Möt multientreprenören Shervin Razani som flydde kriget i Iran som åttaåring tillsammans med sin hjärtsjuka mamma för att starta ett nytt liv i Rinkeby. Idag driver han fem framgångsrika bolag och lever ett storståtligt familjeliv i Stocksund.

Om barnen inte väcker honom tidigare brukar Shervin Razani vakna vid femtiden på morgonen. Ofta stiger han genast upp och sätter sig framför datorn för att beta av mejlkorgen. Han gillar att ligga steget före, varje dag är en ny dag att nå ännu högre. På stående fot sveper han en kopp te i köket innan han tar på sig den nypressade kostymen med perfekt knappsättning och napoli-tanska ärmar. Det krävs disciplin att
leda 300 anställda, och han gör det gärna med stil. Mobilen vibrerar i fickan i takt med det mullrande motorljudet när han skjutsar barnen till förskolan i en bil med matchande kraft. Signalen är avstängd men det är svårt att låta bli att se efter vem som försöker nå honom. Jobbet snurrar alltid i hans huvud, även om han försöker hålla sig till en 60-timmars arbetsvecka, då det är viktigt för honom att vara en närvarande pappa. Han ler brett när han hälsar på Jureks receptionist som öppnar dörren till hans ljusa härliga lokaler med högt i tak på Biblioteksgatan. Idag finns det all anledning att vara nöjd, hans bolag blomstrar. Men livet har inte alltid varit en räkmacka.

– Jag har kommit dit jag är genom att jobba mig uppåt på egen hand. Min mamma visste ingenting om Sverige, ändå klev hon på det där flyget till Stockholm tillsammans med mig för 32 år sedan. Hon lämnade hela sitt liv bakom sig, inklusive min pappa som stod utan visum. Den första tiden bodde vi i en liten student-etta i Rinkeby. Min mamma var engelskalärare i Iran, så hon kunde göra sig skapligt förstådd när hon knackade dörr i området för att höra sig för om lediga jobb. Hon fick till slut jobb på en förskola.

Så småningom genomgick hans mamma den välbehövliga hjärtoperationen och familjen återförenades med pappan. De flyttade till en större lägenhet i betongförorten Husby. En barndomstid som Shervin beskriver som spegelblank och trygg.
– Det är trist att Husby alltid målas upp som ett område präglat av våld, laglöshet, och helt utan framtidsutsikter för ungdomar. Jag fick en bra utbildning, hade fantastiska lärare, sportade och ut-vecklade riktigt bra vänskapsrelationer. Jag och mina barndomsvänner gjorde allt tillsammans. Vi är fortfarande väldigt tajta, och de har också lyckats väldigt bra i livet. Det går inte att plugga sig till att vara street-smart. Jag är tacksam för mina erfarenheter, de har gjort mig till den jag är idag. Mina barn lever ett betydligt mer tillrättalagt liv.

Är du iranier eller svensk?
– Måste man välja? Det är tudelat, rent spontant skulle jag säga att jag är iranier men jag har väldigt mycket svenskt i mig också. Jag gör affärer som en iranier.
Jag går rakt på sak, men är också väldigt mån om att alla parter ska känna sig nöjda med en deal. Om något går bra så säger jag det, men jag berättar också om något går åt skogen.

Affärsverksamheten inledde han redan i skolåldern, då han tjänade sina första pengar på att sälja godis. Som tidningsbud tog han hjälp av sina vänner för att effektivt kunna sköta hela kommunens tidningsutdelning. En win-win för alla, eftersom de i sin tur fick en liten andel av Shervins lön. Det föll sig sedan naturligt att han studerade ekonomi på universitet. Något hans föräldrar till en början inte var helt nöjda med.

– Vi har en stark utbildningskultur i Iran och mina föräldrar ville helst att jag skulle bli läkare eller ingenjör. De var ängsliga när jag köpte och sålde aktier under studietiden. Jag belånade deras hus mer än en gång för att kun-na investera i projekt som kändes bra i magen.

Vad är din hittills största bedrift?
– För ett antal år sedan var det mycket nära att Jurek gick i konkurs, alla mina pengar var slut. Jag hade inte råd att betala hyran eller några löner, men jag vägrade att ge upp. Jag minns att jag tog ett djupt andetag och sedan lyfte jag telefonluren. Jag ringde var och en som jag var skyldig pengar till och lyckades göra upp en betalningsplan för framtiden. Jag övertygade sjuttio olika leverantörer, banker, hyresvärdar att ändra sin kredittid från 30 dagar till 1 år.

Motgångarna har trots allt mest fungerat som en sporre för Shervin. Det är lätt att fastna i hans imponerande livshistoria, men själv är han mest intresserad av nuet, och dess brandfackla. Familjen går som en genuin tråd genom iransk kultur, till familjen räknas även vännerna.
– Det är alltid öppet hus hos mig, alla är välkomna! Något min fru inte alltid tycker är lika festligt som jag. Min största lyx i livet är ledig tid. Ovärderlig tid som jag kan lägga på sportaktiviteter och familjen. Jag älskar bollsporter där jag får uttrycka mig fysiskt. Det är ett bra sätt att rensa huvudet. Fotbollsträningen på Stocksunds IP är numera familjens nya helgnöje. Vår femåring visualiserar redan en lysande karriär som fotbollsproffs. Med brinnande engagemang och vilja kan vem som helst gå hur långt som helst. ✤

ska%cc%88rmavbild-2018-12-12-kl-11-12-26

Shervin Razani
I KORTHET

ålder: 40 år.

bor: Danderyd.

familj: Fru, två barn och
en massa vänner.

gör: Entreprenör.

aktuell: Driver hotellet
Novi Resort på Gotland.

 

TEXT: Nadya Gruner | Foto: Gustav Kaiser