19.06.17

Möbler har själ, så ta hand om dem!

Möbler har själ, så ta hand om dem!

I sin ateljé i Skogsvik tar tapetserare Clara Tamm emot möbler som omfamnat människokroppar i många år – ofta på ett sätt som moderna pjäser knappt kan drömma om. ”Så klart de ska behandlas med respekt”, säger den nitiska hantverkaren. Med varsam hand (och tusentals häftklamrar) ger hon älskad inredning såväl ansiktslyft och fyllning som ny värdighet.

Är det en uppgående eller utdöende trend att renovera sina möbler? 

– Uppåtgående. Absolut! Folk tänker på miljön mer än tidigare och många är rädda om sina mor- och farföräldrars gamla möbler. Söker man hållbarhet köper man hellre en dyrare fåtölj, som man kan ha länge. Då ger man den en andra chans när den blir nött. Det ligger i tiden.

Hur avgör jag om en möbel är värd renovering eller om den bör kasseras?

– Tycker du om möbeln ska du kosta på dig att renovera den. Utgå från ditt hjärta! Att klä om möbler kostar, men om du gillar dem så tar du också hand om dem. Det är svårt att hitta samma bra kvalitet som förr. Idag tillverkas möbler i stor utsträckning för att vara snygga.

Vilka möbler får absolut aldrig slängas?

– Josef Frank, gustavianska och rokoko möbler. Jag tror de flesta som har sådana känner till värdet på dem. Ibland kan det finnas fina exemplar på Blocket, för några tusen. Renoverar du en sådan har du en fantastisk möbel, helt i din egen stil.

Möbel du längtar att sätta händerna i?

– Fåtöljer är det bästa jag vet, jag älskar formerna. Det är sådan tillfredställelse när jag får allt att stämma, alla sömmarna avsyningen här i ryggen. (Clara drar med handen över Emma-fåtöljen och visar stygnen som fäster bakpå fåtöljen, stoppningsarbetet och de grova banden på undersidan.) Att tapetsera om en fåtölj tar cirka en vecka.

Har möbler personlighet? 

– Ja, alla möbler har sin egen karaktär. Här är en glad och lite mullig tant, henne blir man glad av! Tygvalet påverkar också intrycket. Möbler med former och mycket färg blir jag alltid förtjust i. Jag tror det gäller alla människor?

Kan du också utläsa ägarens personlighet utifrån möbeln?

– Ibland kanske… Jo, glada människor har mycket färg hemma! Jag är personligen insnöad på Josef Frank och Designers Guild.

Uppdrag du är stolt över? 

– Jag gjorde ett jobb för Café Opera, på uppdrag av Catenacci koncernen. Deras gamla soffor kom hit för att få nytt liv och jag kunde inte låta bli att fantisera om vilka som suttit i dem och vad som hänt i dem. Det kan ju vara kungar! Hela världens celebriteter har väl varit på Café Opera?

Största utmaningen i ditt yrke? 

– Ingen möbel är den andra lik och resultatet måste alltid bli superbt. Det kan vara en utmaning.

Har du några tips om jag väljer att renovera själv?

– Låt bli. Det krävs kunskap och erfarenhet för att det ska bli bra. Man kan förstöra rätt mycket om man inte har tålamod, kunskap och känsla för form. Momenten är många. Jag har arbetat med det här sedan 1995.